Želim biti...

Izložba 14.04.2023. - 14.05.2023. Knjižnica Sesvete Galerija Obločec
U izložbi sudjeluju djeca polaznici DV Sesvete iz odgojnih skupina Jaglaci, Suncokreti i Visibabe s likovnim radovima vezanima uz temu slikovnice Što ću biti kad odrastem te djeca iz odgojne skupine Ivančice s likovnim radovima vezanima uz temu slikovnice Hoću biti velik! 
Potaknuti čitanjem slikovnica, u sklopu projekta Male čitafore, djeca su istraživala svijet zanimanja te su u likovnim radovima izrazila svoje zamisli i iskustva odrastanja. 

Slikovnicu, koju je napisala Sanja Pilić i oslikala Željka Mezić, listala su, čitala i oslikavala djeca u odgojnoj skupini Ivančice, pod mentorsvom odgojiteljica Sandre Rosić Lucije Ružđak: "Jednostavnim jezikom i pozitivnom atmosferom ovom pričom pomaže se djeci da se lakše nose s izazovima odrastanja". 

"Pomoću vesele slikovnice sa zabavnim pjesmicama o različitim zanimanjima koju je napisao Boris Nazansky, a ilustrirala Željka Mezić, započeli smo razgovor o različitim zanimanjima. Cilj aktvinosti bio je upoznati djecu s različitim zanimanjima ljudi te uočavati posebnosti i važnosti svakog pojedinog zanimanja. Likovnim radovima djeca su dočarala svoje viđenje zanimanja kojima bi se željeli baviti. Iako se tek rijetki kasnije u životu bave poslom kojim su se željeli baviti kao dijete, malo mašte i puno novih spoznaja pridonijelo je promicanju pozitivnih vrijednosti i stjecanju iskustava." (odgojna skupina Suncokreti pod mentorstvom odgojiteljica Gordane Pavić i Ivane Kolundžić)
 
"Stvaranjem poticajnog okruženja omogućili smo djeci na prirodan način stjecanje spoznaje o vrstama zanimanja. Sami cilj bio je obogatiti dječje spoznajno iskustvo o postojanju različitih vrsta zanimanja, kao i o njihovoj međusobnoj povezanosti. Inspirirana slikovnicom djeca su sudjelovala u likovnom stvaralaštvu. U likovnoj aktivnosti djeca su kombiniranjem raznih tehnika (crni marker, pastele, vodene boje...) stvarala vlastite uratke različitih zanimanja. Tijekom aktivnosti stimuliran je senzibilitet za oblikovanje na plohi (papiru) te kreativnost u stvaranju kompozicije. U aktivnostima smo poticali i razvoj grafomotoričkih vještina, okulomotornu koordinaciju te smo utjecali na strpljivost, spretnost i urednost tijekom rada." (odgojna skupina Jaglaci pod mentorstvom odgojiteljica Dunje Kutleša, Petre Malenica i Kristine Crvenković)

"Vesela slikovnica sa zabavnim i šaljivim pjesmicama o različitim zanimanjima potaknula je djecu na promišljanje o vlastitim budućim zanimanjima. Slikovnica je bila poticaj za kreativni likovni izričaj djece, razvoj mašte, originalnosti i domišljatosti. Čitanjem slikovnice djeca su imala priliku obogatiti  rječnik novim pojmovima, razvijati pamćenje i govor." (odgojna skupina Visibabe pod mentorstvom odgojiteljica Daniele Vidović, Tee Vlahović i Dubravke Šačić)