Željka Horvat Vukelja

Susret 22.04.2024. | ponedjeljak Knjižnica Kajfešov brijeg Početak događanja: 13:00 Odjel za djecu i mladež Željka Horvat-Vukelja
Željka Horvat-Vukelja, foto: Školski portal
U sklopu 13. kulturne manifestacije Noć knjige i projekta Slovo ište dvorište najavljujemo  književni susret sa Željkom Horvat. Spisateljica čije knjige obožavaju generacije malih i velikih čitača za naš je susret pripremila osebujnu književno-scensku formu 𝒑𝒓𝒊𝒄̌𝒐𝒌𝒂𝒛𝒂 u kojem uz autoricu sudjeluje i publika. Jedva čekamo proljetno književno druženje sa Željkom i učenicima OŠ Pavleka Miškine i OŠ Medvedgrad!

Željka Horvat-Vukelja, ili - kako je neka djeca zovu: ŽHV - rođena je 25. srpnja 1952. godine u Sinju, a odrastala je najprije u Šibeniku pa potom u Zadru. Diplomirala je francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavala je francuski jezik u osnovnoj školi, a od 1986. do 2014. godine bila je urednica časopisa Modra lasta u izdavačkoj kući Školska knjiga. Modra lasta joj je „najjača referenca“ među odraslim čitateljima, a djeca je najbolje poznaju po slikopričama, uz koje su učila čitati, te po Hrabrici iz istoimene slikovnice, koji je postao pojam za stjecanje hrabrosti. Punih 50 godina surađuje s Dječjim i obrazovnim programom Hrvatskog radija, gdje je objavila stotinjak priča i nekoliko radioigara.
Stalna je suradnica časopisa Smib. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Od 1989. do danas održala je oko tisuću osamsto književnih susreta u školama i knjižnicama.  Specijalnost su joj pričokazi, koje je osmislila kao novu književno-scensku formu - kombinaciju priče i scenskog igrokaza u kojem publika aktivno sudjeluje. Svoje je pričokaze imala prilike predstaviti i na Frankfurtskom sajmu knjiga 2018. godine, a u novije vrijeme na Portalu Školske knjige priča svoje „Priče za mali odmor“. Odlaskom u mirovinu otvorila je novo aktivno poglavlje u životu: dobila je slobodno vrijeme da se posveti nekim starim ljubavima, primjerice - glazbi. Devet je godina bila suradnica privatne glazbene škole Glazbaonica Ljubav, u kojoj je proučavala nove načine senzibiliziranja predškolske djece na klasičnu glazbu. O tome je sa suautoricom Petrom Heisinger napisala priručnik „Pričom do glazbe“. Osobito joj je draga suradnja s „Arkom“, udrugom koja okuplja odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. (http://dhk.hr/clanovi-drustva/detaljnije/zeljka-horvat-vukelja)