Žene u promociji turizma

Izložba 16.08.2023. - 16.09.2023. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Jasenka Kranjčević
U Knjižnici Savica postavljena je izložba "Žene u promociji turizma Hrvatske" autorice doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević, znanstvene savjetnice s Instituta za turizam.

Izložba obuhvaća vizualno atraktivnu građu – putopise, turističke vodiče, plakate, brošure, razglednice i druge tiskane materijale koji prikazuju žene iz različitih društvenih slojeva, među kojima i autoricu putopisa o Hrvatskoj Maude M. Holbach, planinarku i spisateljicu Dragojlu Jarnević, ženu iznimnog političkog utjecaja Sofiju Jelačić, kuharice, sobarice, žene u nošnjama i dr. Svjedoči o važnoj ulozi žena u promociji odmorišnog, sportskog, zdravstvenog i poslovnog turizma, kao i bogatoj hrvatskoj turističkoj baštini, a nastala je u sklopu istoimenog istraživanja Instituta za turizam. To se istraživanje temelji na donaciji arhitekta Aleksandra Lasla, građi iz knjižnice Instituta za turizam te u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku, kao i drugim turističkim i baštinskim institucijama.

U knjižnici su izloženi plakati, koji se mogu i virtualno razgledati na stranici Knjižnice Savica na Facebooku: Žene u promociji turizma