ŽicArt

Izložba 07.12.2022. - 07.01.2023. Knjižnica Prečko Ivana Šaronja Stojak
Ivana Šaronja Stojak, »ŽicArt«, iz Zagreba, diplomirana odjevna tehnologinja, jedna je od prepoznatljivijih figura na zagrebačkoj kreativnoj sceni. Ivana od žice izrađuje nakit koji na promatrača ostavlja snažan dojam: osebujno i upečatljivo prstenje, dominantno i masivno, ali opet diskretno, suptilno i na svoj način krhko, ukrašeno dekorativnim detaljima; začudne i neobične narukvice, prozračne žičane skulpture koje se sljubljuju s nježnim ženskim zapešćem na poseban način; broševe, naušnice i ogrlice, osobite po dizajnu i izradi. Svaka njezina kreacija originalna je, obilježena autoričinom vedrom osobnošću. Poseban su dio Ivaninog rada originalne »ŽicArt Balls«, skulpturalne kuglaste lampe opletene žicom, koje se unutar kućnog ambijenta pretvaraju u suptilne pokretače intimnih prostora i stvaraju začudan ugođaj.
O svom dosadašnjem radu autorica govori:
"Ideju za izradu nakita dobila sam prije nekih šest-sedam godina, kad sam u jednoj maloj korčulanskoj galeriji kupovala poklon. Oduševio me metalni nakit jednog hrvatskog autora. Vrlo brzo u meni se javila misao:
I ja bih voljela raditi nešto tako, ali ipak svoje. Žica mi je uvijek privlačila pažnju, prvenstveno svojom hladnom metalnom bojom koja varira od sjaja do mata, ali i jednolikom strukturom njezina namotaja na kolutovima – jednostavno sam prema njoj osjećala neku privlačnost kojoj nisam mogla odoljeti. Kombinirajući žicu s raznim ukrasnim detaljima, počela sam izrađivati nakit, prvo za sebe, a zatim – kako to obično ide – i za prijateljice, pa za poklone, i tako je to krenulo. Inače volim nositi nakit, masivniji, upečatljiviji, pa sam u početku sama sebi radila reklamu, noseći vlastite kreacije. Dosta brzo zainteresirala sam okolinu, a počela sam doživljavati i priznanja prijateljica, poznanica, ali i nepoznatih osoba. Više puta sam doživjela da me u nekoj prigodi zaustave na ulici i pitaju: »gdje ste nabavili ovako krasan prsten?«. Samopouzdanje mi je raslo samo od sebe i uvidjela sam da tu »ima nečega«. Tada je utemeljen i moj brand »ŽicArt«."