Zima

Izložba 16.12.2022. - 20.01.2023. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Odjel za odrasle
Loreta Stipetić, Zimska noć
U okviru projekta 65 plus organizirana je izložba slika članova Likovne udruge Angelico '09. Radovima u raznim tehnikama prevladavaju motivi zimske bjeline, mira i blagdanskog ozračja.

Likovna udruga Angelico ᾽09  dobila je ime po fra Angelicu (1395.-1455.), talijanskom ranorenesansnom slikaru i zaštitniku umjetnika.
Pri Centru za kulturu Maksimir polaznici likovne radionice 2009. godine osnovali su Udrugu pod stručnim vodstvom slikarice i profesorice likovne kulture Koraljke Kovač. Predanim radom s likovnim amaterima pomogla je da se članovi Udruge razvijaju i stvaraju sve bolja djela. Tijekom godina mijenjale su se likovne voditeljice akademske slikarice Roberta Vilić i Gordana Meštrović, a od 2021. godine Udrugu vodi akademska slikarica Marta Živičnjak.

Udruga se osamostalila 2015. godine i dobila je na korištenje prostor Mjesnog odbora na adresi Bukovčev trg 3. Tu se i danas članovi Udruge sastaju, razmjenjuju mišljenja, saznanja i prema uputama likovne voditeljice Udruge pripremaju slike za samostalne izložbe LUA ’09, kao i skupne izložbe u okviru stvaralaštva likovnih amatera Grada Zagreba.
Kroz godine Likovna udruga Angelico '09 imala je desetke članova, uglavnom treće dobi. Neki su članovi već dugi niz godina u slikarstvu i stvaraju samostalno, a imali su  samostalne izložbe. Većina članova po vlastitom izboru polazi jednu ili više različitih radionica pod umjetničkim vodstvom likovnih pedagoga, koji dijele nesebično svoje znanje i potiču stvaranje svakog pojedinog polaznika radionice.
Članovi Udruge organizirali su više samostalnih izložbi u Zagrebu u galerijama, knjižnicama i domovima za starije i nemoćne. U suradnji s Hrvatskim gradišćanskim kulturnim centrom 2016. godine postavili su izložbu u Sopronu u Mađarskoj, a 2017. godine postavljena je izložba u Hrvatskom centru u Beču te vrlo bogatu izložbu s više od 100 izloženih slika u Zavičajnom muzeju Ozalj.
Članovi Udruge donirali su u nekoliko navrata slike SOS Dječjem selu Lekenik, KBC „Merkur“ Klinci za unutarnje bolesti, Zavodu za hematologiju u Zagrebu, Zavičajnom muzeju Ozalj, te domovima za starije i nemoćne osobe.
Sudjelovali su na skupnim izložbama s drugim udrugama, te na likovnim kolonijama humanitarnog karaktera. Od 2010. godine svake godine sudjeluju na izložbama u okviru programa likovnog amaterizma Grada Zagreba.

Popis autora: Marijana Ceranić, Justina Ćurić, Marija Jelača, Ljiljana Kos Hebrang, Biserka Konečny, Neda Penavić, Ljerka Prišćan, Vjera Stančić, Loreta Stipetić, Mirjana Štengl.


   Projekt 65 plus sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba.