Živi svijet u nama: fermentacija za zdravlje i vitalnost

Predavanje 15.05.2025. | četvrtak Knjižnica Medveščak Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle, Trg žrtava fašizma 7 Irena Brbić
Na ovom predavanju neće biti riječi o lijekovima, nego o prirodnim čudima koja žive u čaši jogurta, komadu sira ili domaćem kiselom kupusu.

U svijetu koji sve više prepoznaje važnost zdravog načina života, često zanemarujemo saveznike koji su uz nas tisućama godina - fermentirane namirnice i njihov čudesni učinak na naš mikrobiom. Od davnina su se ljudi koristili prednostima prirodnog procesa fermentacije za razvoj mnogih proizvoda. Fermentacijom se uglavnom koristilo kao alatom za konzerviranje hrane, proizvodile su se mnoge namirnice, poput kruha, vina i piva.

Do fermentacije dolazi zbog prisutnosti mikroorganizama pa tako fermentacija mliječne kiseline počinje sa šećerom koji se zove laktoza, a neki mikroorganizmi, poznati kao bakterije mliječne kiseline, koriste se laktozom za dobivanje energije. Ti mikroorganizmi, bakterije koje se zovu laktobacili, najčešće su vrste kojima se koristi u industriji za fermentaciju mliječne kiseline. Stari ljudi koristili su se fermentacijom za konzerviranje hrane, a danas znamo da je to moguće zbog proizvodnje mliječne kiseline, koja inhibira rast drugih mikroorganizama, sprječavajući nepoželjne bakterije da pokvare hranu. Fermentacija nije samo drevna tehnika čuvanja hrane; to je prirodni proces koji hrani „dobre“ bakterije u našem tijelu, jača imunitet, poboljšava probavu i utječe na naše mentalno zdravlje. Predavačica Irena Brbić ukazat će na to kako fermentirana hrana može postati ključni saveznik u održavanju ravnoteže organizma i dugoročnog zdravlja.

Irena Brbić rođena je u Zagrebu prije 57 godina. Diplomirala je francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala Integrativno zdravlje na UCLAN Sveučilištu u Prestonu u Engleskoj, a trenutačno je doktorand studija „Jezik i kognitivne neuroznanosti“ na Sveučilištu u Zagrebu. Kroz svoj Centar za integrativno zdravlje bavi se homeopatijom, Tomatis terapijom te GAPS prehranom.

Predavanje će se održati u četvrtak, 15. svibnja u 18 sati na Odjelu za odrasle Knjižnice Medveščak (Trg žrtava fašizma 7). Dio je projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb koji je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

Zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, primamo predbilježbe na telefon 01/4611 481, putem maila knjiznica.medvescak@kgz.hr ili uživo.