Život i obrazovanje u SAD-u - Anita Peti-Stantić i Vedrana Stantić

Predavanje 28.09.2022. | srijeda Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Početak događanja: 18:00 Američki kutak Zagreb
S našim ćemo gošćama, prof. dr. sc. Anitom Peti-Stantić i njenom kćerkom, studenticom primjenjene kemije Vedranom Stantić, razgovarati na temu mobilnosti studenata s naglaskom na njihovim iskustvima vezanim uz studijski boravak i život u SAD-u. U razgovoru ćemo saznati po čemu se razlikuju američki i hrvatski obrazovni sustav, kako odabrati sveučilište, kako se upisati na željeni studij i mnoge druge zanimljivosti.
Susret će se održati uživo u knjižnici i online putem platforme ZOOM na izravnoj poveznici https://tinyurl.com/2ax4rxc8 te putem servisa Facebook Live na poveznici https://tinyurl.com/2n5bny6p

Razgovor je na engleskom jeziku.

O gošćama...
Anita Peti-Stantić završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, magistrirala je na Sveučilištu Yale, a poslijediplomski studij nastavila je na Sveučilištu u Beču. Doktorirala je u Zagrebu 2002. godine. Redovita je profesorica južnoslavenskih jezika i poredbene lingvistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Katedre za slovenski jezik i književnost. Napisala je nekoliko znanstvenih monografija, nekoliko desetaka znanstvenih članaka, veliki slovensko-hrvatski rječnik te je autorica knjige „Čitanjem do (spo)razumijevanja: Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti“ (Ljevak, 2019.).
S kćeri, studenticom Vedranom Stantić, napisala je knjigu „Znati(želja) : Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?' kojom žele mladu čitateljsku publiku, ali i one koji podučavaju mlade, zainteresirati za popularnoznanstvene tekstove.
 
Vedrana Stantić završila je XV. gimnaziju u Zagrebu, studentica je druge godine primijenjene kemije na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Dvije je godine sudjelovala na Ljetnoj školi znanosti (S3) u Požegi, a ove je godine u toj istoj školi (S3++) bila tehnička asistentica.

Program se provodi u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj, Američkim kutcima Osijek, Rijeka, Zadar i Vukovar.