Životinjski svijet Medvednice

Izložba 07.11.2022. - 07.12.2022. Knjižnica Gajnice
„Od ponedjeljka, 7. studenoga, u Knjižnici Gajnice može se razgledati izložba likovnih radova učenika i učenica Osnovne škole Dragutina Domjanića u Gajnicama nastalih u okviru programa „L'jepa moja gora zelena, po njoj teče voda studena” umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon.

Naziv programa preuzet je iz lokalne narodne pjesme koja je izraz ruralne kulture ovih krajeva u kojima se, sve do sredine 20. stoljeća, život u velikoj mjeri odvijao na otvorenom i u prirodi uz koju je bio neposredno vezan i o njoj je ovisio. Arhaičan u izrazu, ovaj nam je stih poslužio da prizovemo vrijeme u kojem su „gora zelena” i „voda studena” bili dio identiteta lokalnog stanovništva kako bismo među današnjom generacijom mještana i mještanki pokrenuli javni razgovor o tome koju ulogu oni imaju u njihovom životu i koju bi mogli imati u budućnosti. U dogovoru s prof. likovnog Ninom Brkić, učenici i učenice su pozvani da kroz likovne radove daju svoje viđenje životinja na Medvednici, onako kako ih oni poznaju ili zamišljaju i vide.

U projektu je sudjelovalo 197 učenika i učenica viših razreda, čiji su radovi predstavljeni na mrežnim stranicama programa u online galeriji (poveznica: https://olplab.home.blog/2022/11/01/zivotinjski-svijet-medvednice-ocima-ucenika-os-dragutin-domjanic/),
a dio njih, zbog ograničenog prostora, predstavljamo u Knjižnici Gajnice.“ (Maša Štrbac, pov.umj.)
                           
Mentorica učenicima i učenicama: ak. slikarica Nina Brkić, prof. likovne kulture u OŠ Dragutina Domjanića.
Likovni postav izložbe: povj. umj. Maša Štrbac, voditeljica programa „L'jepa moja gora zelena, po njoj teče voda studena”.