ZKM - suvremeno kazalište u Teslinoj 7

Izložba 05.12.2022. - 20.12.2022. Knjižnica Staglišće
Izložba plakata organizirana u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Zagrebačko kazalište mladih je na prijelazu iz osamdesetih u devedesete godine došlo u središte pozornosti hrvatske i jugoslavenske kulturne javnosti, piše Hrvoje Ivanković u monografiji ZKM-a Zauvijek mlad – sedamdeset godina Zagrebačkog kazališta mladih. Počinje stvaranje jednog drugačijeg kazališta, problemski usredotočenog s novim redateljskim poetikama čak i sa skretanjem u područje eksperimenta. To novo programsko profiliranje ZKM-a utrlo je put toga kazališta kao suvremenoga teatra u mnogim aspektima.
ZKM prati bilo svoga vremena i ne boji se baviti neuralgičnim točkama pojedinca, obitelji i društva. Ovo osluškivanje svoje okoline čini ga intrigantnim i zanimljivim publici jer govori o svima nama, sada i ovdje. Njegov repertoar balansira između repertoarnog mainstreama i istraživačkog alternativnog kazališta često prisutnog u vidu autorskih projekata koji ne polaze od gotovog predloška, pa redatelj i autorski tim često dolazi do gotove predstave u suradnji s glumačkim ansamblom (skupno osmišljeno kazalište). K tomu ZKM svojoj publici nudi i suvremeni ples kroz suradnju sa skupinama i ansamblima suvremenog plesa poput Zagrebačkog plesnog ansambla.  
Koprodukcije s mnogim kazalištima u regiji i inozemstvu za ZKM su dio redovne umjetničke prakse. Katkada su u pitanju veliki i višegodišnji projekti poput recentnog Europskog ansambla gdje su neki glumci dobili priliku raditi sa stranim kolegama i nastupati na renomiranim europskim scenama. Mnoga gostovanja i prestižne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima još su jedan dokaz da ZKM postiže kvalitetu mjerljivu u europskom i svjetskom kontekstu.
Osim što često angažira strane redatelje od kojih mnogi imaju europski i svjetski renome, teatar u Teslinoj 7 prati i generacije kazališnih umjetnika koji izlaze s Akademije dramske umjetnosti, uključuje ih u svoje projekte te se pomlađuje primajući neke od njih u ansambl dok su neki stalni i česti suradnici.
U svakom slučaju, ZKM je jedan od epicentara profesionalnog scenskog stvaralaštva u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Ono je moderno, progresivno i angažirano kazalište s izvrsnim ansamblom sposobnim iznijeti repertoar koji je u tom teatru uvijek zahtjevan, no istodobno intrigantan, uzbudljiv, maštovit – ukratko, sposoban pomicati granice i unutar i izvan svojih zidova.