Zlatne knjige zlatne dobi

Ostalo 24.02.2023. - 31.12.2023. Knjižnica Knežija
Foto: Miljenko Ban
Godine 2023. navršavaju se 32 godine otkako je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 30. prosinca 1990. godine proglasila 1. listopad Međunarodnim danom starijih osoba s ciljem promicanja održivog aktivnog starenja u zajednicama. Kad je UN 1999. godinu proglasio godinom starijih osoba, sveti Ivan Pavao II. u pismu upućenom starijim osobama napisao je: „Starije osobe pomažu da sva zemaljska zbivanja primamo s više mudrosti, jer su ih mijene kojima su prošle obdarile nadom i zrelošću. One su čuvarice zajedničkoga sjećanja i stoga su povlašteni tumači zajedničkih vrijednosti i ideala koji reguliraju društveni život i njime upravljaju. Isključiti ih značilo bi, u ime nekoga moderniteta bez pamćenja, odbaciti prošlost u kojoj se ukorjenjuje sadašnjost. Svojim iskustvom i zrelošću starije osobe sposobne su pružiti mladeži dragocjene savjete i pouke.“

Na tom tragu je i program Zlatne knjige zlatne dobi, koji je u okviru projekta 65+. Među izrazito aktivnim korisnicima Knjižnice veliki je broj pripadnika zlatne dobi. Oni s istinskim žarom njeguju ovu kontemplativnu djelatnosti bogateći na taj način riznicu svojega životnog iskustva književnim kompetencijama koje će vrlo rado podijeliti s drugima. Svjesni su ljekovite moći književnosti, njezine snage u odgoju duha i osobnosti, svih njezinih blagotvornih učinaka, njezina ustrajna poziva za svjetlom i istinom, a svojim pristupom književnim djelima doprinose njihovu „razotkrivanju“ i razumijevanju. S obzirom na dugo i bogato čitateljsko iskustvo, ne sumnjamo da će se susresti na zajedničkoj putanji u preporuci književnih djela, koja će nam pomoći da opojmimo stvarnost, jer je umjetnost riječi, između ostaloga, odraz života, ali i njegova učiteljica: „Svrha književnosti je pomoći čovjeku da razumije sebe, podigne njegovu vjeru u sebe i razvije u njemu želju za istinom, bori se protiv vulgarnosti u ljudima, umije pronaći dobro u njima, probudi stid, gnjev, hrabrost u svojim dušama, učiniti sve da ljudi postanu plemenito jaki i produhove svoj život svetim duhom ljepote“ (Maksim Gorki).
Stoga je njihov odabir najboljih književnih ostvarenja i svojevrstan putokaz, tim sigurniji i jasniji jer je plod dugog čitateljskog i životnog iskustva. Listu zlatnih knjiga, koju će stariji korisnici knjižnice oformiti na temelju evaluacijskih listića, koje će ispunjavati iz mjeseca u mjesec, i preporučiti ih kao najbolje književne naslove, objavljivat ćemo svake godine u digitalnom obliku povodom Međunarodnog dana starijih osoba.