Značaj spolnog odgoja, edukacije i savjetovanja osoba sa sindromom Down/intelektualnim teškoćama

Predavanje 24.04.2023. | ponedjeljak Knjižnica Gajnice Početak događanja: 18:00 Dr. sc. Daniela Bratković
Seksualni odgoj i edukacija nedostatno su zastupljeni i u redovnom obrazovanju u RH, a u radu s osobama s intelektualnim teškoćama nerijetko se smatraju suvišnima ili neprimjerenima. No i u osoba s intelektualnim teškoćama spolnost je sastavni dio njihova razvoja, identiteta i uloga te im je potrebno pružiti odgovarajuću potporu u ostvarivanju normalnih ljudskih potreba i prava.
 
Dr.sc. Daniela Bratković redovita je profesorica na Odsjeku za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autorica priručnika „Podrška osobama s intelektualnim i drugim razvojnim teškoćama u ostvarivanju partnerskih odnosa, roditeljstva i drugih prava na području spolnosti“ (Zagreb : Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, 2011)
 
Predavanje je namijenjeno svima zainteresiranima, a posebno roditeljima, edukacijsko-rehabilitacijskim djelatnicima, psiholozima, socijalnim radnicima, pedagozima, odgojiteljima, pomoćnicima u nastavi i svima ostalima koji rade s osobama s teškoćama u razvoju.
 
Predavanje je dio programa “Neka cijeli svijet suncokreta” koji je posvećen osobama sa sindromom Down, a kojeg u partnerstvu provode umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, Udruga za sindrom Down-Zagreb i KGZ Knjižnica Gajnice. Financijski pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb.
 
Tekst: Maša Štrbac