Izrada taktilnih slikovnica

IZRADA TAKTILNIH SLIKOVNICA
Slikovnice reljefnih ilustracija i teksta otisnutog uvećanim crnim tiskom i  Braillovom abecedom namijenjene su svima, a osobito slijepima i visoko slabovidnima.  U nedostatku taktilnih slikovnica na tržištu, a na poticaj Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, potpisan je sporazum između Knjižnica grada Zagreba i Centra Vinko Bek te je 2007. godine započela izrada prve ručno rađene slikovnice s ciljem poticanja čitanja za slijepu i slabovidnu djecu te senzibilizaciju osoba koje vide. Knjižničari sami osmišljavaju  i izrađuju taktilnu slikovnicu reljefnih ilustracija, a tekst na uvećanom crnom tisku i Brajici otiskuje se u Odjelu za udžbenike Centra Vinko Bek. Namjera je izradu slikovnica proširiti na sve dječje odjele u mreži, kako bi u svakoj knjižnici sustava dijete oštećena vida osjetom opipa moglo “pročitati” slikovnicu prilagođenu svojim mogućnostima. Do sada su na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice izrađene sljedeće slikovnice: 2007. godine Koka Kvockalica i Crvić Mrvić;  2011. godine Putovanje mace Lile, slikovnica koja je u cijelosti izrađena  prema T@T smjernicama za izradu taktilnih slikovnica  T&T  Guidelines for making tactile books; 2013. godine Gdje je moja kuća, 2015. godine Plesna haljinica žutog maslačka i 2017. godine Priča o mrkom medvjedu.

28.9.2017. u Hrvatskoj knjižnici za slijepe promovirana je taktilna slikovnica "Priča o mrkom medvjedu". Promociji slikovnice prisustvovali su učenici Centra Vinko Bek i mališani Dječjeg vrtića Siget. Autorice slikovnice su Marija Šavorić ilustracije) i Hela Čičko (tekst). Tekst na brajici u crnom tisku otisnut je u Centru Vinko Bek. Slikovnica je nastala u okviru projekta Knjižnica širom otvorenih vrata u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice. Izrađena su tri primjerka ove slikovnice. Jedan primjerak darovan je Hrvatskoj knjižnici za slijepe, jedan Centru Vinko Bek, a treći je ostao u fondu Odjela za djecu i mladež.
       
      
Izrada slikovnice Koka Kvockalica i Crvić Mrvić  u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, Odjel za djecu i mladež, Starčevićev trg 4. Slikovnicu izrađuju   diplomirani knjižničari Odjela za djecu i mladež i članovi knjižnice:
Taktilne slikovniceTaktilne slikovniceTaktilne slikovnice

Slikovnica Putovanje Mace Lile