Projekti
Knjižnice grada Zagreba provode ciljane programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihovom aktivnom uključivanju u kulturna i društvena zbivanja. U projektu 65 plus starije osobe su ne samo korisnici nego i stvaratelji programa, oni su učenici koji usvajaju nova znanja i učitelji koji dijele znanje i iskustvo.

U listopadu 2017. godine Bibliobusna služba Knjižnica grada Zagreba uključila se u projekt 65 plus u program „Knjigom do vrata“.
 
Od listopada 2017. godine surađujemo s dva doma za starije i nemoćne osobe:
 
•          Zlatno doba, Kumrovečka cesta 117, 10294, Pušća
•          Sanatorij Ćorluka, Orešje 5 b, 10090, Zagreb

U sklopu programa "Knjigom do vrata" Bibliobusna služba također odlazi u dvije individualne posjete.
Čitaj mi! prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je 2013. godine od strane Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatskog čitateljskog društva, Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti i UNICEF-a Hrvatska te pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Knjižnice grada Zagreba mnogobrojnim su aktivnostima podržale taj projekt.

U ožujku 2018. godine Bibliobusna služba priključila se promicanju kampanje Čitaj mi! ispisom loga kampanje u svakom od vozila, izdvajanjem slikovnica u posebne odjeljke u bibliobusima te preporučnim popisom naslova slikovnica za najmlađe.Kao i svake godine, Bibliobusna služba Knjižnica Grada Zagreba obilježit će Mjesec hrvatske knjige koji se tradicionalno održava od 15. listopada do 15. Studenog. Kako je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih, tema ovogodišnje manifestacije su mladi odnosno Generacija K pri čemu se naglašava važnost dvaju pojmova  - knjige i knjižnice. Uzevši u obzir moto MHK-a koji glasi Misli na sebe - čitaj! Bibliobusna služba strastvenije će promovirati čitanje i knjige među mlađom populacijom na svojim stajalištima, posebice putem događanja i aktivnosti koje smo osmislili za ovogodišnju manifestaciju.

 K KAO KNJIGA ZA MLADE

Popis knjiga za čitanje za Generaciju K. namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola sa stajališta Bibliobusa i naslućenim članovima Bibliobusa koji služi kao pozivnica za čitanje i dolazak u Bibliobus bit će dostupan na društvenim mrežama Bibliobusne službe te u bibliobusu, a svoj tiskani primjerak dobit će učenici osnovnih škola sa stajališta Bibliobusa.
 

MLADI MLADIMA

Za vrijeme Mjeseca hrvatske knjige na društvenim mrežama Bibliobusne službe KGZ-a pokrećemo aktivnost Mladi mladima u kojoj će naši mladi članovi preporučivati najzanimljivije knjige svojim vršnjacima. 

 

BOOKFLIX

Radionica Bookflix održava se u suradnji s mladima osnovnih škola u blizini naših stajališta u kojima će se raspravljati o važnosti čitanja i popularnosti knjige među mladima. Mladi će na temelju izloženih knjiga moći izraziti svoj pozitivan ili negativan stav prema obrađenim temama, a na kraju će izdvojiti najzanimljivije i svrstati ih u kategorije inspirirane streaming servisom Netflix, poput Nedavno dodano, Popularno na Bookflixu, Zato što si čitao/la Harry Pottera itd. Plakat Bookflix ostaje izložen u osnovnoj školi kao podsjetnik mladima na čitanje u slobodno vrijeme, a digitalnu verziju plakata objavit ćemo na službenim stranicama naše službe.
STEM revolucija se nastavlja: Knjižnice i Digitalni građanin - projekti su Instituta za razvoj i inovativnost mladih kojima se potiče korištenje digitalnih tehnologija u knjižnicama kako bi se upravo knjižnice razvile u napredne centre za stjecanje digitalnih vještina.
Praćenje potreba suvremenih korisnika potakla nas je da se uključimo u IRIM-ove projekte, a u cilju predstavljanja novih tehnologija djeci koja žive u rubnim naseljima i pohađaju područne škole. Učinili smo prvi korak i upoznali najmlađe korisnike s micro:bitovima, a kasnije i BOSON setom dodataka. Zahvaljujući posudbi micro:bitova u Bibliobusu, neke su škole pokrenule samostalne radionice, dok smo mi redovite uvodne radionice micro:bitova održavali u OŠ Voltino. Kasnije smo u radionice uključili i BOSON set dodataka te je tako nastao projekt pod nazivom „Eko selo BOSON“. Sve što su djeca u školskoj godini naučila iz drugih predmeta primijenila su u izradi eko sela, a micro:bitovi su ga oživjeli. U razdoblju od 9. studenog 2018. do 9. lipnja 2019. provedeno je 11 radionica na kojima je sudjelovalo 250 učenika nižih razreda OŠ Voltino. 

S obzirom na epidemiološke mjere o novim radionicama bit ćete obaviješteni.

Sve potrebno za kreativno stvaranje možete pronaći u Bibliobusu:

Micro:bit

Micro:bit priručnik

BOSON set

Micro


Micro:Maqueen: for micro bit: STEM educational DIY robot

AQ:bit:borrow&try out