Andersenova nagrada
Andersenova nagradaSvake druge godine IBBY dodjeljuje Nagradu „H.C.Andersen“ živućem piscu i ilustratoru za ukupan doprinos stvaralaštvu na području dječje knjige. Nagrada se sastoji od zlatne medalje i diplome, svečano se dodjeljuje na kongresu IBBY-ja a pokroviteljica nagrade je danska kraljica. Andersenova nagrada za pisce dodjeljuje se od 1956. godine a za ilustratore od 1966.
Odluku donosi međunarodni deseteročlani žiri.
Odluka o dobitnicima nagrade objavljuje se na konferenciji za tisak na Sajmu dječje knjige u Bologni.
Hrvatski centar za dječju knjigu kao Hrvatska sekcija IBBY-ja ima pravo nominacije za Andersenovu nagradu na temelju uplate godišnje članarine i odgovarajućih pristojbi. Odluku o izboru hrvatskog autora za nominaciju za Andersenovu nagradu donosi Nacionalni odbor za dječju knjigu.


Od 1996. do danas hrvatski kandidati za Andersenovu nagradu bili su pisci: Ivan Kušan, Luko Paljetak, Zvonimir Balog, Sunčana Škrinjarić, Višnja Stahuljak, Joža Horvat i Miro Gavran te ilustratori: Ivica Antolčić, Ivan Vitez, Vjekoslav Vojo Radoičić, Cvijeta Job, Svjetlan Junaković (S. Junaković je 2008. i 2010. bio među pet odabranih finalista nagrade što je veliko međunarodno priznanje) i Andrea Petrlik Huseinović.
 (podaci o nominacijama na www.ibby.org


Dubravka Kolanović – hrvatska kandidatkinja za Andersenovu nagradu 2020.