Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva

Usluge

 
U čitaonici možete svakodnevno čitati dnevne novine i časopise (periodični tisak) koje nabavlja naša Knjižnica. Aktualne novine i časopise zadužujete članskom iskaznicom kod djelatnika na posudbenom pultu. Novine i časopise možete čitati u samoj čitaonici te u interenet kafiću.
 
Ovdje možete uz kavu, sokove i čokoladice iz aparata koristiti dva računala ili čitati novine i časopise iz čitaonice. Na LCD televizoru prikazujemo prezentaciju s popisom najnovijih događanja i aktivnosti organiziranih u Knjižnici. Internet kafić je smješten preko puta Odjela za djecu i mlade tako da roditelji mogu u ugodnom okruženju čekati svoju djecu.
Multimedijalna dvorana ima kapacitet od pedesetak mjesta za sjedenje. Opremljena je razglasom, platnom i prezentacijskim projektorom. U dvorani se nalaze tri računala namijenjena održavanju edukativnih radionica i tečajeva. Ovdje se održavaju sve periodične aktivnosti naše knjižnice. Tijekom godine organiziramo tribine, književne susrete, promocije, koncerte i slično. Za raspored aktivnosti molimo Vas kontaktirajte knjižničare ili pogledajte mrežnu stranicu Knjižnice.
Knjižnica Augusta Cesarca posjeduje dvadeset i pet računala za korisnike. Dvanaest računala predviđeno je za tihi rad, dva računala u internet kafiću, tri računala za edukaciju u multimedijalnoj dvorani, jedno računalo za slijepe i slabovidne osobe, jedno računalo za edukaciju o usluzi e-građani, dva računala za djecu mlađe dobi i dva računala za tinejdžere te dva WebPAC računala (online katalog). Većina računala opremljena je hrvatskom verzijom popularnog uredskog programskog paketa OpenOffice. Vjerujemo da ćete u našoj knjižnici lako pronaći ugodno mjesto za rad ili razonodu!

Korisnicima nudimo online izvore kao što su:

Portal IUS-INFO namijenjen je pravnicima, sucima, odvjetnicima, javnim bilježnicima, ekonomistima, revizorima, konzultantima, stručnjacima iz područja menadžmenta, prirodnih i društvenih znanosti te svima koji u poslovanju trebaju pouzdane i ažurne pravne informacije. 
Računalo za slijepe i slabovidne osobe opremljeno je brajevim retkom i programom za čitanje ekrana Jaws tvrtke Freedom Scientific s podrškom za hrvatski jezik. Uz računalo nalazi se i elektroničko povećalo tvrtke Low Vision International tipa MagniLink Zip. Na ovoj web stranici možete pronaći upute za uporabu i praktičan online vodič za korištenje. Računalo je brzom širokopojasnom vezom spojeno na internet i na njemu je instaliran hrvatski skup uredskih aplikacija LibreOffice. Računalo i prostor za rad nalaze se u izdvojenom prostoru s priručnom zbirkom.
Dva uređaja za samozaduživanje i samorazduživanje tvrtke 3M, povezana na knjižnični sustav ZAKI
jednostavna su za korištenje. Upute za korištenje nalaze se ispod fotografije.

Zaduživanje: Razduživanje
 1. Postavite člansku iskaznicu ispod Bar-code čitača
 2. Pričekajte dok uređaj očita iskaznicu a zatim ju maknite
 3. Postavite dokumente na prostor za očitavanje RFID čipova
 4. Pričekajte dok uređaj ne očita sve dokumente (zelena oznaka uz identifikator dokumenta)
 5. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak za neočitane dokumente (crvena oznaka)
 6. Uklonite dokumente
 7. Isprintajte potvrdu posudbe pritiskom na gumb "ISPIŠI POTVRDU" na ekranu
 8. Provjerite jesu li svi dokumenti zaduženi (kod glazbe i multimedije s više CD-a/DVD-a u jednoj spremnici potrebno je očitati svaki CD/DVD posebno)
 1.  Pritisnite gumb "POVRAT" na ekranu uređaja
 2. Postavite dokumente na prostor za očitavanje RFID čipova
 3. Pričekajte dok uređaj ne očita sve dokumente (zelena oznaka uz identifikator dokumenta)
 4. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak za neočitane dokumente (crvena oznaka)
 5. Uklonite dokumente
 6. Isprintajte potvrdu posudbe pritiskom na gumb "ISPIŠI POTVRDU" na ekranu
 7. Provjerite jesu li svi dokumenti razduženi (kod glazbe i multimedije s više CD-a/DVD-a u jednoj spremnici potrebno je očitati svaki CD/DVD posebno)
Uređaj neće htjeti zadužiti dokumente ukoliko u knjižnicama KGZ-a imate dug, ukoliko ste prešli limit broja dokumenata, ukoliko dokumenti nisu za slobodnu posudbu ili ukoliko Vaše članstvo nije valjano. U slučaju bilo kakvog problema,
molimo Vas da se obratite djelatnicima za posudbenim pultom!