Knjižnica Jelkovec

Projekti
 
 
Knjižnice grada Zagreba u cilju poticanja čitanja,  cjeloživotnog učenja i društvene inkluzije (uključivanja) djece s teškoćama u razvoju te mladih i odraslih osoba s invaliditetom provode projekt Knjižnica širom otvorenih vrata.
Polazeći od osnovnog načela da službe i usluge narodne knjižnice moraju biti dostupne svima, Knjižnica Jelkovec na temelju suradnje sa Centrom za autizam, od 2015. godine pridružila se projektu.
 

Koje programe provodimo?

KREATIVNE RADIONICE I KULTURNA DOGAĐANJA
Odjel za djecu i mlade Knjižnice Jelkovec organizira izložbe osoba s posebnim potrebama i njihovih stručnih voditelja.

KOLEKTIVNI POSJETI KNJIŽNICI
Štićenici Centra za autizam redoviti su posjetitelji knjižnice, upoznati s prostorom i uslugama knjižnice.

Program se ostvaruje u suradnji s ustanovama i udrugama : Centar za autizam (životna zajednica).
MALI PITAJU - VELIKI IM ČITAJU
 
Čarolija druženja malih i velikih uz knjigu se nastavlja. Inicijativa „Mali pitaju - veliki im čitaju“ prerasta u projekt namijenjen djeci iz naselja Novi Jelkovec s ciljem unapređivanje vještine čitanja i razvijanje ljubavi prema knjizi. Udruga Iskra osigurava volonere koji u Knjižnici djeci pomažu da zavole čitanje. 
 
Svi vi koji ste zainteresirani za volontiranje s jednim djetetom jedan puta tjedno - javite se na mail info@iskra-ces.hr.

CENTAR ZA OBITELJ I ZAJEDNICU
 
Brojne radionice, besplatne i otvorene za sve zainteresirane održavaju se u prostorima Knjižnice Jelkovec. I na njima smo zahvalni udruzi Iskra, koja osigurava kompetentne i zanimljive predavače. Radionice su većim dijelom namijenjene roditeljima s ciljem pomoći u njihovim brigama i problemima pri odgoju djece. 

RODITELJSTVO U OGLEDALU
 
Projekt Roditeljstvo u ogledalu je projekt podizanja roditeljskih kompetencija kojeg udruga Iskra provodi u partnerstvu s oš Jelkovec. Cilj projekta je unapređivanje i jačanje roditeljskih kompetencija i osiguravanje stručne podške roditeljima u lokalnoj zajednici Novi Jelkovec. Roditelji su kroz interaktivne radionice stekli nove uvide i spoznaje o odgojnim metodama, unaprijedili svoju komunikaciju i ponašanje prema djeci, dobili savjete i pomoć u otklanjanju poteškoća i prepreka u odgoju djece.  
 
Projekt je podržan od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

MLADI I PODUZETNI

Ciklus kreativnih radionica za mlade u sklopu projekta „Mladi i poduzetni“. Radionice su namijenjene mladima u dobi do 30 godina. Cilj radionica je potaknuti kreativno izražavanje mladih i omogućiti usvajanje osnova praktičnih vještina izrade nakita i uporabnih predmeta. Radionice su :
1. scrapbooking - osnove izrade predmeta od papira, izrada čestitaka, dekoriranje, pakiranje i izrada kartica za darove/proizvode, izrada dekorativnih elemenata od kartona.
2. shabby chic u praksi - praktično dekoriranje i obnavljanje starog namješta, osnove salvetne tehnike i rad s rižinim papirom.
3. izrada nakita - korištenje alata za izradu nakita, sastavljanje raznolikih elemenata i stvaranje cjeline nakita.
4. oslikavanje tkanina – osnove salvetne tehnike na tkanini uz oslikavanje šablonama i crtanjem.

Radionice se odvijaju uz potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i za polaznike su besplatne. Broj mjesta je ograničen,a prednost će imati mlade nezaposlene osobe.

U suradnji projekta Ars Publicae i Knjižnice Jelkovec, u rujnu 2014. godine osnovan je Umjetnički savjet knjižnice Jelkovec.

Zadaća savjeta osigurati je kontinuitet prisutnosti i produkcije suvremene umjetnosti u Novom Jelkovcu. Savjet čine ANA Elizabet, vizualna umjetnica, Saša Šimpraga, voditelj projekta Ars Publicae i Iva Klak Mršić, koordinatorica knjižnice Jelkovec. Savjet djeluje kroz počasni rad, tj. volonterski.

Za samostalnu izložbu u prostorima knjižnice u Novom Jelkovcu u 2015. godinu savjet je odabrao umjetnicu Anu Horvat.


Više možete saznati ovdje.

Foto: Ana Horvat

 Foto: Ana Horvat

 
GRAĐANI ČEKALI U REDU ZA KULTURNI CENTAR

Tijekom događaja nazvanog Premijera, održanog 20. prosinca ispred zgrade namijenjene za kulturni centar u Novom Jelkovcu, formiran je red građana na ulazu u nedovršeni objekt i na taj način skrenuta pažnja na potrebu njegovog dovršetka i otvorenja.
 
Što znači kulturni centar u kvartu?
Mogućnost besplatnih tečajeva stranih jezika za vas i vašu djecu, filmske i druge projekcije u kvartu, likovne i druge radionice, društveni centar za starije osobe i mnoge druge sadržaje!

Događaj je organiziran u suradnji projekta Ars Publicae i Udruge Novi Jelkovec

Više možete saznati ovdje.

j7.jpg

Foto : Katarina Zlatec


VELIKA POBOLJŠANJA KROZ MALA MJERILA

U najnovijem zagrebačkom kvartu, Novom Jelkovcu, u sklopu aktivnosti projekta Ars Publicae izvedene su umjetničke intervencije  Ane Elizabet, Tonija Franovića i Ane Horvat.  
Toni Franović pobjednik je javnog natječaja projekta, Ana Horvat jedna od troje finalista istoga natječaja, a rad Ane Elizabet izveden je na poziv organizacijskog tima.
Nakon što je stručni žiri projekta odabrao troje finalista javnog natječaja za umjetničke intervencije, prijedlozi su javno predstavljeni te je konačni izbor nagrađenoga rada izvršen kroz građansku participaciju, a nagrada pripala Toniju Franoviću za prijedlog nazvan „Kvadrat urbane džungle“.
Kao jedan od troje finalista, uz Franovićev prijedlog izveden je i rad Ane Horvat “Gerila aromatičnog bilja” s obzirom da je produkcijski nezahtjevan.   
O intervencijama koje su sada predstavljene na prostoru Novog Jelkovca govore umjetnici Toni Franović, Ana Elizabet i Ana Horvat.   

Više možete saznati ovdje.

 

image

Foto : Saša Šimpraga /Toni Franović, ANA Elizabet, Ana Horvat/


SADNJA SEKVOJE U ČAST JOHNA CAGEA U NOVOM JELKOVCU

U Novom Jelkovcu, najnovijem zagrebačkom kvartu, 23. travnja 2014. godine zasađena je sadnica sekvoje u čast američkog avangardnog glazbenika i umjetnika Johna Cagea (1912. – 1992.).

Sekvoja Johna Cagea autorski je projekt Saše Šimprage koji je proveden u okviru programa Novi kvartovi projekta Ars Publicae i u suradnji s Hrvatsko-američkim društvom koje je doniralo sadnicu, te Knjižnicom Jelkovec i Zagrebačkim holdingom/Podružnica Zrinjevac.

Sekvoju Johna Cagea simbolično su zasadili članovi Hrvatsko-američkog društva Tvrtko Jakovina i Dragan Kukavica; koordinatorica Knjižnice Jelkovec Iva Klak Mršić i autor projekta Saša Šimpraga.  

Lokacija je odabrana budući da su javne površine u naselju Novi Jelkovec nazvane u čast muzikologa i skladatelja, a sadnjom sekvoje u čast Johna Cagea istovremeno je nadograđena muzikološka matrica naselja, oplemenjen javni prostor i odana počast tom velikom umjetniku koji je svojevremeno boravio i u Zagrebu kao gost Muzičkog bijenala.

Više možete saznati ovdje.

 

image


BANANA S REUNIONA/OSVRT NA UMJETNIČKE I DRUGE INTERVENCIJE I AKTIVNOSTI PROGRAMA NOVI KVARTOVI

Zagrebu je bilo potrebno stanovito vrijeme da reagira na izgradnju novih naselja na svojem obodu, da ih integrira sa postojećim gradskim tkivom i da sama naselja oforme svoje jedinstvene identitete, jednostavno da se u njima neko vrijeme - živi. Inkluzija novoga u staro, prožimanje povijesnog centra i periferije, zahtijevala je angažman kulturnih djelatnika i spremnost gradskih struktura da osluškuju zahtjeve i sugestije stanovnika novih kvartova. Danas isti napor treba uložiti u afirmaciju cjelovito projektiranih gradskih naselja koja su izgrađena početkom 21. stoljeća, kao što su Novi Jelkovec, Vrbani III, ili Špansko-Oranice, da spomenemo samo one najveće. Različiti u pristupima i rješenjima, ti su novi kvartovi „djevičanski“ poligoni za umjetničke intervencije i zamisli, urbanističke matrice i kvadrati stambenih i poslovnih prostora koje stanovnici tek trebaju prilagoditi svojim potrebama, rashodati kao novi par cipela.

Više možete saznati ovdje.

 

image

Foto: Katarina Zlatec


MARTINA MIHOLIĆ : ARTIST SPEED DATING U NOVOM JELKOVCU

Gostujući umjetnici/ce: Iva Habuš, Robert Gojević, Nikša Marinović, Martina Miholić, Neven Petrović, Barbara Raad, Saša Šimpraga, Ozren Vlainić

Radi se o kolaborativnom projektu koji je okupio umjetnike iz različitih umjetničkih disciplina, građane i posjetitelje u popularnoj brzinskoj formi originalno predviđenoj za upoznavanje ljubavnika ili partnera. Zadana forma predviđa pet do deset minuta razgovora, unutar kojih su posjetitelji imali priliku upoznati se s vizualnim umjetnicima uglavnom iz lokalne sredine. Po isteku zadanog vremena, sudionik/ca prelazi za drugi stol kako bi upoznao/la sljedećeg umjetnika/cu.

Cilj projekta je, kroz neposredan kontakt, približiti suvremene umjetničke prakse građanima te ih upoznavanjem s kulturnim, umjetničkim a nerjetko vezano i političkim idejama koje dolaze iz njihovih sredina.

Projekt je inspiriran procesom komunikacije i upoznavanja, međusobnog prepoznavanja i vlastitog prezentiranja u kontekstu današnjeg multikulturalnog okružja, odnosno aparatom za brzo kodificiranje, koji funkcionira po unaprijed kreiranom generiranom setu eliminarnih pitanja, za posuđivanje i procjenjivanje drugoga, te predstavljanje samoga sebe.

Više možete saznati ovdje.

 

image

 Foto: Saša Šimpraga


KULTURNI LIFT U NOVOM JELKOVCU

Projekt Kulturni Lift gostuje u liftu knjižnice u Novom Jelkovcu od petka, 18. prosinca 2015. 

“Projekt Kulturni Lift inicirali su Jelena Pašić i Matija Kralj u (zagrebačkoj) zgradi u kojoj žive, a nastao je na temelju shvaćanja odgovornosti individualnog doprinosa zajednici.
Njegova je namjera uključivanje umjetničkog sadržaja i sadržaja o umjetnosti u kontekst svakodnevnog života, ali i sagledavanje umjetničkog djelovanja kao sastavnog dijela svakodnevice.
Svaka dva tjedna objavljuje se novo izdanje Kulturnog Lifta čije sadržaje stvaraju brojni suradnici/ce iz područja umjetnosti i kulture.” 

Nova izdanja smjenjivat će se u liftu knjižnice u dvotjednom ritmu.

Događaj je potaknut od strane Umjetničkog savjeta knjižnice Jelkovec, kao šesti u nizu realiziranih programa u 2015. godini. Umjetnički savjet knjižnice Jelkovec osnovan je 2014. godine kao volontersko tijelo koje nastoji poticati i osigurati kontinutet događanja suvremene umjetnosti u najnovijem zagrebačkom kvartu Novom Jelkovcu. 


Više možete saznati ovdje.

 image

Foto: Matija Kralj


AKCIJA ZA DOVRŠETAK I OTVORENJE KULTURNOG CENTRA U NOVOM JELKOVCU
 

Kultura je javni interes. Sastavni dio projekta izgradnje najnovijeg zagrebačkog kvarta - Novog Jelkovca, predviđena je i izgradnja lokalnog kulturnog centra koji, međutim, do danas nije dovršen i otvoren. Ne postoje ni najave kad bi centar mogao biti dovršen i otvoren. 

Kako bismo ukazali na potrebu rada kulturnog centra u Novom Jelkovcu, u subotu, 23. travnja 2016. s početkom u 12 sati na ulazu u zgradu kulturnog centra (dvorište Benetonke) održat će se događaj nazvan Premijera II.

 Tada ćemo formirati red građana na ulazu u nedovršeni objekt budućeg kulturnog centra i na taj način skrenuti pažnju na potrebu njegovog dovršetka i otvorenja.

Događaj se organizira po drugi put (prvi je bio krajem 2014. godine) i u suradnji Knjižnice Jelkovec, platforme 1POSTOZAGRAD, Seminara za hodače, projekta Ars Publicae i Iskre – Centra za edukaciju i savjetovanje iz Novog Jelkovca.

Što znači kulturni centar u kvartu? Prostor za druženje, boravak i samoorganizaciju; mogućnost besplatnih tečajeva stranih jezika za vas i vašu djecu; filmske i druge projekcije u našem kvartu; radionice za stare i mlade, društveni centar za starije osobe i mnoge druge mogućnosti. Ono što imaju drugi kvartovi zaslužuje i Novi Jelkovec.

 Više informacija općenito možete naći na linku.


j7.jpg

Foto : Katarina Zlatec