Besplatan vodič o osobnim financijama

17.01.2018 KGZ
Vodič o osobnim financijama Pametno sa svojim novcem dio je projekta Financijske pismenosti udruge Štedopis i Grada Zagreba koja pomaže građanima u boljem razumijevanju financijskih proizvoda i usluga. Svrha vodiča je dati građanima potrebna znanja, stavove i ponašanja za bolju financijsku budućnost, a time i kvalitetniji život. Spomenuti vodič udruga Štedopis tiskala je u 1.000 primjeraka i donirala svim gradskim knjižnicama u siječnju 2018. godine.
Autorice vodiča su prof.dr.sc. Marijana Ivanov, doc.dr.sc. Dajana Barbić, doc.dr.sc. Andrea Lučić s Ekonomskog fakulteta Zagreb i mag.oec. Marina Ralašić, predsjednica udruge Štedopis, a  sadržaj je podijeljen u četiri cjeline: "Zaštita potrošača", "Novac" , "Financijski proizvodi"  i "Planiranje osobnih financija".
Na 50 stranica vodiča građani će saznati kako donositi ispravne financijske odluke i razumjeti svoja potrošačka prava i odgovornosti, zatim što moraju znati kad se zadužuju, kako se ispravno koristiti financijskim proizvodima, a naučit će i vještine izrade kućnog proračuna u svrhu stjecanja dobrih  potrošačkih i štednih navika važnih za financijsku sigurnost, kao što je, primjerice, mirovina.

Što je financijska pismenost
Financijska pismenost je kombinacija financijskih znanja, ponašanja i vještina potrebnih za donošenje informiranih i odgovornih potrošačkih odluka. Zato je najbolja zaštita potrošača odgovarajuće informiranje i edukacija. Korištenje novcem nosi niz odgovornosti i pravila, a kao što to vrijedi i kad upravljamo vozilom - ne znamo li se ispravno služiti novcem, naći ćemo se u velikoj opasnosti. Financijska pismenost i činjenica da netko zarađuje novac nisu nužno jednake. Tko nije usvojio potrebna znanja i vještine o upravljanju osobnim financijama i nema samokontrolu, vrlo lako može, čim stekne prvi novac, zapasti u poteškoće. Nažalost, mnogo ljudi ne zna upravljati osobnim financijama. Ali može naučiti.
Potražite besplatni primjerak vodiča u svojoj gradskoj knjižnici!
Želite li o ispravnom upravljanju novcem naučiti više, posjetite mrežne stranice udruge Štedopis www.stedopis.hr