Dobri rezultati u 2023. godini

15.04.2024 KGZ
U 2023. godini Knjižnice grada Zagreba imale su porast broja upisanih članova za 2% i trenutno zahvaćaju čak 19% ukupnog stanovništva Grada Zagreba. To znači da je svaki peti Zagrepčanin član knjižnice.
U protekloj godini uvedena je nova usluga posudbe zvučnih e-knjiga koja je u samo dva i pol mjeseca korištenja dosegla broj od 750 posudbi. Povećana je posudba knjižnične građe, a svaki Zagrepčanin u protekloj godini u prosjeku je posudio 3 knjige. Proglašena najčitateljica u dobi do 13 godina pročitala je 140 knjiga.

KGZ kao poželjan partner

Svaki je Zagrepčanin u 2023. godini knjižnicu posjetio dva puta, a dnevno kroz knjižnice prođe više od 7 500 posjetitelja. Organizirano je 2.609 različitih kulturnih događanja, tribina, radionica i ostalih sadržaja namijenjenih odraslim građanima, te čak 63% više događanja za djecu nego godinu prije. Sve to rezultat je odlične suradnje s lokalnom zajednicom - s različitim obrazovnim ustanovama, školama i vrtićima, mnoštvom udruga, raznovrsnim parterima i stručnim suradnicima, a čiji je broj u 2023. godini porastao preko 1200.

KGZ od 0 do 24 sata

U online okruženju povećao se broj pretplatnika na YouTube kanal Knjižnica grada Zagreba na kojem se objavljuju snimke mnogih događanja u knjižnicama. Povećao se i broj onih koji koriste samo uslugu posudbu e-građe tzv. online korisnika. To je dodatno osigurala knjižnična aplikacija eZaki koja članovima omogućuje korištenje knjižnice u virtualnom okruženju. Analiza posudbenih navika utvrdila je da članovi e-knjige posuđuju većinom izvan radnog vremena knjižnice. Knjižnica je tako članovima postala dostupna u bilo koje doba dana i neovisno o dostupnosti fizičkih prostora knjižnice.

KGZ izvan granica

Knjižnice grada Zagreba nositelj su Erasmus akreditacije do 2027. godine što će dodatno unaprijediti rad ustanove i njezinih djelatnika. U 2023. godini je učvršćena suradnja s Knjižnicama u Krakowu i Budimpešti, a Knjižnice grada Zagreba kroz članstvo su bile aktivne i u radu Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA). Dobrim rezultatima pridonose ponajprije stručni djelatnici ustanove, njih 469, koji su u 2023. godini uložili čak više od 3 200 sati na svoju edukaciju.