Gradska knjižnica korak bliže novoj zgradi

04.03.2019 KGZ
Idejno rješenje UPI-2M ispunjava mnoge uvjete Programske osnove za novu Gradsku knjižnicu i njime bi se riješili stoljetni problemi Knjižnice, istaknula je voditeljica Ismena Meić.
ZAGREB (4. ožujka 2019.) – Gradska knjižnica korak je bliže preseljenju u novu zgradu na mjesto Paromilna. Idejno rješenje arhitektonskog studija UPI-2M, koje je pobijedilo na natječaju za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Gradske knjižnice grada Zagreba-Paromlin, ispunjava mnoge uvjete Programske osnove za novu zgradu koju su Knjižnice grada Zagreba pripremile još 2014. godine, pojasnila je voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić.
Realizacijom tog projekta Gradska knjižnica riješila bi svoj stoljetni problem podstanarstva u neadekvatnim zgradama, istaknula je voditeljica Meić, objasnivši da je trenutno čak 70 posto knjižnične građe Gradske knjižnice smješteno u spremištu na sasvim drugoj lokaciji od Starčevićevog trga 6 na kojem je Knjižnica trenutno smještena. Nova zgrada Gradske knjižnice omogućila bi da se fond od čak više od 400 tisuća jedinica građe okupi na jednom mjestu i napokon ponudi korisnicima u slobodnom pristupu. Također, rješava se i problem smještaja dva bibliobusna kamiona koji bi u novoj zgradi imali svoje garaže.
Najavila je također da će Gradska knjižnica povodom natječaja u travnju organizirati izložbu nagrađenih radova idejnog rješenja za Gradsku knjižnicu zajedno s radovima Škole za umjetnost i dizajn na temu „Knjižnica budućnosti“.
Idejno rješenje može se pogledati na službenim stranicama UPI-2M:
https://upi-2m.hr/gradska-knjiznica-paromlin/.