Posudba AQ:bit mjernih uređaja & sudjelovanje u građanskoj znanosti

26.10.2020 Knjižnica Savica
AQ:bit je uređaj za mjerenje atmosferskih varijabli koji možete izgraditi pomoću kompleta elemenata dostupnih u knjižnici. Početak naziva AQ:bit dolazi od engleskih riječi Air Quality (AQ), a nastavak :bit označava njegovu kompatibilnost s micro:bitom, popularnim mikroračunalom za ulazak u svijet fizičkog računalstva.

AQ:bit omogućava mjerenje temperature, relativne vlažnosti i tlaka zraka, kao i koncentracije mikročestica promjera manjeg od 2.5 mikrometara (PM2.5).

Za korištenje AQ:bita, u knjižnici posudite jedan AQ:bit komplet i jedan micro:bit komplet. Uz ta dva kompleta dolazi i Priručnik za građansku znanost koji, zajedno s tečajem za pokretanje AQ:bita možete pronaći na stranici Instituta za razvoj i inovativnost mladih: AQ:bit.

„Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“ projekt je kojim IRIM želi osnažiti korisnike knjižnica da stjecanjem STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani i kreatori znanja i održivog razvoja u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj i Švicarskoj. Provodi se kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.