Posudba micro:bitova

BBC micro:bit je džepno računalo koje omogućava svakome kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera preko softvera. Projekt je pokrenuo britanski BBC u suradnji s velikim tehnološkim tvrtkama, zajednicama korisnika i obrazovnim ustanovama kako bi se djeci pružio zabavan, jednostavan i jeftin način da razvijaju „digitalne vještine“. Uz pomoć uređaja, djeca, ali i odrasli, mogu učiti osnove programiranja dok se zabavljaju gradeći virtualne ljubimce, programirajući igre i još mnogo toga.

Paket za programiranje, osim uređaja, sadrži i generalne upute o početku rada s uređajem i poveznicu na web stranicu posebno prilagođenu korisnicima. Na njoj se mogu pronaći informacije: kako započeti rad, kako napraviti prve programe i gdje pronaći detaljnije informacije i više projekata u kojima se koriste micro:bitovi. 

Za projekt STEM revolucije u Hrvatskoj, pa tako i u Knjižnicama grada Zagreba, zaslužna je udruga IRIM - Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih koja je doniranjem micro:bitova u ovaj projekt uključila preko sto knjižnica i čitaonica u Hrvatskoj.

Zasad je u našem fondu dostupno deset primjeraka micro:bitova za posudbu i još deset za rad u knjižnici, a uskoro ćemo organizirati radionice čiji će detalji biti objavljeni na našoj web stranici.