Posudba micro:bitova i BOSON setova u Knjižnici Savica

04.03.2019 Knjižnica Savica

BBC micro:bit
maleno je računalo koje se može programirati, zamišljeno i oblikovano tako da učenje i podučavanje učini jednostavnim i zabavnim. Njegovo je osmišljavanje pokrenuo britanski BBC u suradnji s velikim tehnološkim tvrtkama, zajednicama korisnika i obrazovnim ustanovama u želji da se djeci omogući zabavan, jednostavan i jeftin način razvijanja digitalnih vještina. Pomoću uređaja djeca, ali i odrasli, mogu učiti osnove programiranja dok se zabavljaju stvarajući virtualne ljubimce, programirajući igre i sl.

Za korištenje micro:bita ne postoji dobna granica i njegovo korištenje ne zahtijeva tehnička predznanja.

U paketu koji se može posuditi u knjižnici nalaze se micro:bit, priključni USB kabel, dvije baterije AA i kućište za baterije, kao i poveznica na mrežnu stranicu s uputama o tome kako započeti rad s micro:bitom, napraviti prve programe – od gradnje virtualnih ljubimaca do programiranja igara – do detaljnijih informacija o tome na koje se sve načine micro:bitovi mogu koristiti.

Nakon svladavanja osnova micro:bita, znanje se može proširiti kreativnim projektima uz BOSON set. On sadrži elektroničke module koje se može povezati i njihovim radom upravljati pomoću micro:bitova.  

Posudbu micro:bitova i BOSON setova u Knjižnicama grada Zagreba, pa tako i u Knjižnici Savica, omogućila je udruga IRIM – Institut za razvoj i inovativnost mladih.