Sudjelovanje na konferenciji IFLA-e 2016.

30.08.2016 KGZ
Od 13. do 19. kolovoza 2016. u Columbusu (Ohio, Sjedinjene Američke Države) održana je  82. generalna konferencija Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) pod nazivom Connections. Collaboration. Community. Na konferenciji je prisustvovalo gotovo 4000 delegata iz čitavog svijeta što je bila prilika za razmjenu iskustava.  Na konferenciji su sudjelovale tri djelatnice Knjižnica grada Zagreba.

Ravnateljica  Davorka Bastić, članica Sekcije knjižnica velikih gradova (METLIB) sudjelovala je na sastancima Sekcije, radila na donošenju i vrednovanju akcijskog plana Sekcije, izradi vodiča za godišnje statistike izvještaja metropolitanskih knjižnica, pripremi za sljedeći godišnji sastanak METLIB-a u Montrealu (2017.godine) te 83. konferencije IFLA-e u Wroclawu (2017.). Također je u ime Knjižnica grada Zagreba, koje su član IFLA-e, sudjelovala u radu skupštine.

Alka Stropnik je održala izlaganje All for one, and one for all : Zagreb City Libraries connect librarians u kojemu je prikazala na koji način Knjižnice grada Zagreba, surađujući s različitim vrstama knjižnica, dijeleći znanje, informacije i inicijative, unapređuju knjižnični sustav u Zagrebu i Hrvatskoj. Također je imala postersko izlaganje Croatian book blog „Tragači“ – Book  discussions among the youth and librarians using the Internet o hrvatskom blogu za djecu i mlade koji koordiniraju dječje knjižničarke iz narodnih knjižnica više gradova u Hrvatskoj.

Sanja Bunić supredsjeda  radnom skupinom za izradu međunarodnih Smjernica za knjižnične usluge za osobe s iskustvom života u beskućništvu na osnovu iskustva u organizaciji KGZ-ovih programa za beskućnike Knjigom do krova. Pripremila je i vodila  sastanak na kojim su dogovoreni završni koraci u razvoju Smjernica. Na posebnoj sesiji posvećenoj predstavljanju nacrta Smjernica i primjera dobre prakse prikazala je video isječak  What do users say about library services for people experiencing homelessness (Što kažu korisnici knjižničnih usluga za osobe s iskustvom života u beskućništvu). U video isječku korisnici KGZ-ovih programa za beskućnike govore o svom životu i o tome što im znači knjižnica. Na sesiji posvećenoj implementaciji Ciljeva održivog razvoja u knjižničnim uslugama održala je izlaganje On the front line: Libraries contribute to a sustainable future supporting people experiencing homelessness (Na prvoj crti: Knjižnice doprinose održivoj budućnosti podrškom osobama s iskustvom života u beskućništvu). Kao članica stalnog odbora IFLA-ina Sekcija za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama aktivno je sudjelovala na sastancima sekcije. Prisustvovala je brojnim sesijama te posjetila  Columbus Metropolitan Library .


Više na službenim stranicama konferencije.