Suradnja s Metropolitanskom knjižnicom „Ervin Szabó“

31.05.2023 KGZ
Na poziv Metropolitanske knjižnice „Ervin Szabó“, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej i njezina pomoćnica Ismena Meić, voditeljica Gradske knjižnice, u posjetu su Budimpešti. Tim povodom u utorak, 30. svibnja 2023. godine, održano je svečano potpisivanje sporazuma o suradnji Knjižnica grada Zagreba s Metropolitanskom knjižnicom „Ervin Szabó“. Sporazum su potpisali ravnatelj mreže budimpeštanskih knjižnica dr. Fodor Péter i ravnateljica KGZ-a Višnja Cej.
Suradnja dviju knjižnica dodatno će ojačati veze dvaju europskih gradova te će unaprijediti kulturnu suradnju organiziranjem zajedničkih kulturnih, znanstvenih, glazbenih i literarnih programa i izložbi, s ciljem predstavljanja života, tradicije, povijesti i sadašnjosti mađarskog i hrvatskog naroda te kulturnog života Budimpešte i Zagreba. Svečanosti potpisivanja prisustvovali su i drugi ugledni gosti – zamjenica budimpeštanskog gradonačelnika Anett Bősz, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić i prva tajnica Marina Sikora, ravnateljica Biblioteke Kraków Agnieszka Staniszewska-Mól i drugi. Uzvanici su potom uživali u koncertu komorne glazbe Budimpeštanskog festivalskog orkestra, koji je izveo djela Haydna i Schuberta. 
 
Ravnateljica Višnja Cej i njezina pomoćnica Ismena Meić sudjeluju i na međunarodnoj knjižničarskoj konferenciji, koja će se u Metropolitanskoj knjižnici „Ervin Szabó“ održati u srijedu, 31. svibnja 2023. godine, a na kojoj će pod nazivom „The City Library Paromlin: a New Symbol of Zagreb“ biti predstavljen projekt izgradnje nove zgrade Gradske knjižnice na lokaciji Paromlina.