Michael Pollan: U obranu hrane

Autor, ugledni novinar i jedan od najvećih kritičara američke prehrambene politike, tvrdi da većina onoga što danas jedemo (proizvodi prehrambene industrije koje kupujemo u trgovinama) nije hrana, kao što ni način na koji danas često jedemo (u hodu, u automobilima, pred televizorima) zapravo nije jedenje. U prvom dijelu knjige autor analizira spregu prehrambene industrije, nutricionizma i medija te zaključuje kako nutricionistički savjeti koje smo dobili u zadnjih pedesetak godina nisu pomogli da postanemo zdraviji, već da su nas učinili bolesnijima i debljima. Taj odnos suvremenih prehrambenih navika (konzumiranje industrijski prerađene i pripremljene hrane), odnosno "zapadnjačkog načina prehrane", i sve veći broj oboljelih i umrlih od "zapadnjačkih" bolesti, kao što su koronarna srčana bolest, moždani udar i rak, autor analizira u drugom dijelu knjige. U trećem, posljednjem, dijelu knjige autor iznosi nekoliko desetaka prehrambenih pravila koje za cilj imaju ne samo poboljšanje zdravlja nego i povećanje užitka u jedenju. Ta pravila nisu uobičajena nutricionistička pravila, već više služe kao smjernice za promišljanje o izboru hrane, a osnovne je smjernice zdrave prehrane autor sažeo u tri kratke rečenice: "Jedite hranu. Ne previše. Uglavnom biljnu."

vidi katalog >