Gabriela Babnik: Intimno

Roman „Intimno“ slovenske autorice svojevrsna je trilogija koju gledamo kao predstavu u tri čina čije će se radnje tijekom odvijanja povremeno nježno, ali mudro ispreplesti na mjestima na kojima čitatelj to ne očekuje. Ljubavni i emotivni odnosi, problem društva, rasizma i neprihvaćanja vlastitog identiteta kao i neprihvaćanje u društvu, kompleksni i duboki obiteljski odnosi, ono su na što sveznajući pripovjedač stavlja svoj fokus. Narativ je upečatljiv i gust, a autorica se ne drži klasičnog pripovijedanja često nas iznenađujući smjerom i eksplicitnošću u koje zalazi.
Priča o često narušenom odnosu Fadula, migranta iz Čada, i Janine koja se bori s demonima obiteljskih situacija i priča o udovcu Tiboru i njegovoj podosta mlađoj partnerici Amini koji se suočavaju s gubitkom kćeri, ispreplest će se kroz treću pripovijednu nit o stvarnoj osobi, fotografkinji Deane Lawson, poznatoj po intimnim portretima.
Autorica nipošto ne zazire od svakog detalja, mirisa, boje i pokreta, svakako se u pripovijedanju pridržava mota „više je više“, izravna je i erotična, a čitatelju ne preostaje ništa drugo osim zauzeti svoj stav prema priči – obožavat će je ili će odustati zbog gustoće i buke koju stvaraju navedeni detalji.
Nakon „Sušnog doba“ koje je 2013. godine osvojilo Europsku nagradu za književnost, „Intimno“ zahtijeva jednaku emotivnu predanost kako od pripovjedača tako i od čitatelja.
 
vidi katalog >