Knjige o Zagrebu - djeca


Knjige o Zagrebu 
O Zagrebu su mnogi autori  pisali pjesme, priče i romane, bavili se njegovom poviješću, a ovdje na jednom mjestu sve to možeš naći.
 
 
Dragi naš Zagreb: vodič za djecu / Hrvoje Hitrec
Nika, Barbara, Bob, i kuna Zlatica vode vas kroz veselu šetnju gradom Zagrebom. Putujte uspinjačom, posjetite palaču Dverce i Kamenita vrata, Maksimir i Jarun, upoznajte važne stanovnike našega grada. Knjiga sadrži i igru.
 
Grič u suncu, Grič u sjeni / Vjekoslav Majer  
Ovo je zbirka priča i pjesama posvećenih gradu Zagrebu. Nostalgična je to zbirka kratkih priča koje govore uglavnom o starom dijelu grada (o Griču, gričkom topu, plinskim lanternama, uspinjači) i svemu onome po čemu je naš grad poseban i na što smo ponosni.
 
Grički top i druge legende iz naših krajeva / Dubravko Horvatić  
Kako je kugla s Griča spasila grad od Turaka, tko je medvedgradska Crna kraljica, kako je Zagreb dobio ime - odgovore na ova i druga pitanja pronaći ćeš u ovoj knjizi.

Kako je paž spasio Zagreb / Igor Knižek
Trinaesto je stoljeće. Mongoli pokušavaju osvojiti Zagreb. Kralj u borbu protiv Mongola šalje jedanaest vitezova i jednog paža

Moj Zagreb (Serija slikovnica Gradovi) / Miroslav Šašić
Kroz jednostavnu priču vjetra s Medvednice, najmlađi se upoznaju s poviješću i znamenitostima grada Zagreba, a svi koji žele doznati nešto više, mogu zaviriti u Kutak za roditelje i znatiželjnike, koji se nalazi na kraju slikovnice.
 
Plakatida: dogodovštine zagrebačkih Saveka / Nada Iveljić
Knjiga sadrži dvije maštovite pripovijetke namijenjene mlađim čitateljima. U Plakatidi glavni junak je snalažljiv jedanaestogodišnjak, učenik petog razreda koji će  sasvim slučajno ući u jednu neobičnu avanturu. Njegova mala svađa s Jurom i spašavanje starih plakata, koje smjenjuju novi, odvode ga u jedan potpuno drugačiji i nama nepoznat svijet - Plakatidu. Druga pripovijetka - Dogodovštine zagrebačkih Saveka upoznaje nas s drugačijim, ali isto čudesnim svijetom.
 
Šestinski kišobran / Nada Iveljić  
Priče su to o tradiciji našeg naroda, s prepoznatljivim nazivima mjesta i događaja; priče koje obiluju zanimljivostima o danas već gotovo zaboravljenim predmetima i zanatima ili neobičnim bićima koja su živjela u mašti ljudi.
 
Tajna Gornjeg grada / Tihomir Horvat
Grupa djece pronalazi tajanstveni hodnik u staroj gradskoj jezgri, zagrebačkom Gornjem gradu.
 
U Zagrebu jednoga jutra / Dubravka Maleš, Ivanka Stričević
Marina i Darko i njihova mama jednoga jutra kreću pješke Zrinjevcem prema Tržnici Dolac. To i nije daleko, budući da stanuju na Tomislavovu trgu. I dok majka kupuje povrće… nestašan Darko se iznenada izgubi. Uspaničena majka zamišlja razne lokacije gdje bi Darko mogao biti, a za čitatelja je to i šetnja  poznatim zagrebačkim ulicama i trgovima. Zagrebački najpoznatiji prizori predstavljeni su u drugom dijelu slikovnice tekstom i fotografijom te su zapravo pozivnica na šetnju Zagrebom.
 
Zagrebačka priča: roman / Blanka Dovjak-Matković
Roman za djecu i mladež obogaćen ilustracijama poznatog umjetnika Vladimira Kirina i starim razglednicima, romansirana je biografija o usponu i padu jedne građanske zagrebačke obitelji, ispričan iz pozicije djevojčice Kečkice. Ona naime pripovijeda (ispovijeda) vlastito djetinjstvo puno dramatike i napetosti (nesretni gubitak brata, sporovi i nadmetanja sa susjedima, prijateljevanje sa sluškinjama, bolest i smrt roditelja . . .)