Odrastanje i prva ljubav - djeca


Odrastanje i prva ljubav 
Što se događa kad se zaljubiš i krenu prvi leptirići? Kako se igra?  Kako se druži i raste? Kako se rješavaju prvi problemi?
 
Autobus za Mjesec/ Mladen Kopjar
Priče iz dječje svakodnevnice, obiteljska događanja, prve ljubavi. 
 
Knjige lažu! / Darko Macan
Dječak Marin, kako odrasta - bilježi neke događaje. Njegov najbolji prijatelj Martin, nadimkom Fikus, nema osobit interes za čitanje. Ali kad se zaljubi, a njegova odabranica je čest posjetilac knjižnice, postaje i on čitač. Plan da se putem knjiga približi djevojčici propada, a on za sve optužuje literaturu... 
 
Mi, djeca Graje Male / Astrid Lindgren
Jedan od najpoznatijih romana slavne švedske spisateljice za djecu Astrid Lindgren, po prvi put nakon pola stoljeća objavljen je i na hrvatskom jeziku. Graja Mala maleno je selo sa samo tri imanja i šestoro djece. O njihovim uzbudljivim igrama i zabavama kao što su spavanje na sjeniku, pravljenje špilja u sijenu, gradnja kućica za igru i brojnim drugim, doznajemo od osmogodišnje djevojčice Lize, glavne junakinje priče, koja u prvom  licupriča priču sretnog, uzbudljivog djetinjstva na selu. 
 
Nemam vremena/ Sanja Pilić
Ovo je zbirka kratkih, maštovitih priča, sadržajno nepovezanih, ali tematski podijeljenih u šest ciklusa, od kojih svaki predstavlja određenu tematsku cjelinu. Teme su ekologija, ljubav, odnos roditelja i djece, svijet mašte, priroda i vrijeme. Tako su neke priče poučne, neke pak neobične, a neke zabavne i smiješne.

Opasan izlet/ Maja Gluščević
Krešo ide u peti razred, živi s mamom, zaljubljen je u jednu crvenokosu Tanju, pravi je frajer i sav je važan. I Ivica ide u peti razred, živi sam s tatom, svira violinu, nježna je i osjetljiva duša i silno mu nedostaje mama koja je umrla.  

Pa, to je ljubav! / Silvija Šesto
Strašno je svaki dan pisati sastavke, a još je strašnije kada ih pregledava štreber iz razreda, Lovro. Hana je morala svojski zapeti, dvostruko više nego ostali. Morala je udovoljavati mami i tati! Uopće nije bilo lako jer su se njezin roditelji razveli. No, što je vrijeme više odmicalo, Lovro ju je sve manje živcirao.
 
Pet i pol minuta do zvona : priče iz razreda / Melita Rundek
Junaci ove knjige su tinejdžeri, ponekad su zbunjen i ineodlučni, a ponekad jako hrabri. Znaju biti divni i velikodušni, ali i nesretni, puni problema i sumnji. Na njih u toj dobi vrebaju brojne opasnosti, ali ovi naši junaci uspijevaju sretno i spretno preživjeti svoj pubertet.
 
Petrica Pričalica/ Sanja Polak
Zbirka priča o Petrinim prijateljima. Duhovita, pričljiva, malo ozbiljna, malo neozbiljna. Prijatelji, kao prijatelji - imaju dobrih ideja, ponekad su zaboravni, ponekad nas osvajaju smijehom i uče nas pjevati, ponekad rade stvari koje se ne bi smjele raditi.
 
Priče o godišnjim dobima / Sanja Lovrenčić ; [ilustracije Svjetlan Junaković]
Niz  pričakoje su međusobno isprepletene događajima, prijateljstvom, uživanjem u prirodi. Četvero prijatelja pratimo kroz godišnja doba i prizore iz obiteljskog života. Zimi gledaju zvijezde, posjećujuTehnički muzej, odlaze u Planetarij, maskirajuse. Dolazi proljeće, a s njim i neobične želje. Sagradit ć esplav od plastičnih boca!
 
Zaljubljen do ušiju / Miro Gavran
Da je ljubav najljepša stvar koja nam se može dogoditi to svi znamo, ali isto tako i to da ljubav  koji put može bitii slijepa te da  može uzrokovati  niznevolja i  čak da može biti opasna, u što se uvjerio Mario- glavni lik ovog romana.

Zar baš moramu školu? / Sanja Pilić
Vesele, duhovite priče iz školskog života, obiteljskog života, ljubavnog života...  

Zeleni smijeh / Zvonimir Balog
Ovaj roman o odrastanju  kombinacija  je fantastične priče i društvene kritike. Dječak Mo odrasta u obitelji u kojoj nema topline doma, u otuđenoj atmosferi tipično jza suvremeni svijet. U takvoj situaciji Mo uspijeva opstati zahvaljujući svojoj mašti. U humorističkim situacijama  ovog romana mladi će čitatelji prepoznati mnoge situacije iz svoje sredine.
 
Zoe, djevojčica s vrha nebodera / Ana Đokić
Kad se Zoe rodila tramvaji su u njezinu gradu zvonili. Tramvaji?! Naravno. Njezin tata je vozač tramvaja. Uh,  zar samo to zna raditi? Neee! Njezin tata pravi najljepše ždralove na svijetu. Zoe živi na najvišem katu najvišeg nebodera u gradu. Čini joj se kao da dodiruje oblake.
 
Žganci od vanilije / Mladen Kopjar
Ozren ima simpatičnu i duhovitu obitelj. Mamu, tatu, kućne ljubimce. Ima i probleme u školi. Mogla bi mu pomoći djevojčica Sabina? No ne može joj prići, dok je gleda ne može se koncentirati. Možda je njegovi neobični kućni ljubimci uspiju šarmirati?