Povijesni romani i legende

Povijesni romani i legende 
Mušketiri, vitezovi okruglog stola, gusari i drugi likovi koji su živjeli u davna vremena i to na posve drugačiji način nego mi danas...
 
 
Alemperkina kazivanja / Jasna Horvat
Udahnjujući život vilama, dobrim i zlim bogovima i božicama, autorica je na zanimljiv način dočarala bajkoviti svijet praslavenske i starohrvatske poganske mitologije. Kroz kratke, zanimljive i neobične priče, naizmjenično kombinirajući poeziju i prozu predstavljeni su Ivanjski krijesovi, pjesme o Ladi, dobri patuljci maljići, bog Svarog i  brojnidrugi više ili manje poznati likovi.
 
Djeca zbjega : (roman o El Shattu) / Ante Božanić-Milić
Kroz sudbinu glavnih likova, djevojčicu Dragicu i dječaka Tomislava i njihovih prijatelja, autor  opisuje zbjeg i njegove kobne posljedice  u vrijeme fašizma , u vrijeme 2. svjetskog rata.
 
Gulliverova putovanja / Jonathan Swift
Ovaj je roman satira na ljude i društvene prilike u Engleskoj u 18.stoljeću. U prvom sloju knjige nalazimo maštovita putovanja glavnog junaka, koja očaravaju djecu čudesnim pustolovinama.

Hrvatske legende / Hrvoje Hitrec
Priče-legende iz pera hrvatskoga književnika Hrvoja Hitreca o važnim događajima iz povijesti Hrvata. Središnji motivi su povijesne zgode"od stoljeća sedmog" do danas, potom religijske teme te raznovrsne mjesne legende, posebice one iz zagrebačkog života.
 
Jaša Dalmatin, potkralj Gudžerata / Ivana Brlić-Mažuranić  
Jaša Dalmatin je momčić s naše obale, rob u karavani carigradskog trgovca koji nakon brojnih neprilika na putu napokon stiže u Indiju, gdje mu sudbina priredi brojna iskušenja. No, zahvaljujući svojim vrlinama, on ih sve nadvlada i od malog roba postaje potkraljem pokrajine Gudžerata (sjeverozapadna indijska obala).
 
Kći Lotrščaka / Marija Jurić Zagorka
Roman najpoznatije hrvatske spisateljice 19. stoljeća – Zagorke o još jednoj uzbudljivoj ljubavnoj  zagrebačkoj priči . Glavni je lik Manduša, prema čijem je imenu, po poznatoj legendi  i zagrebački središnji zdenac dobio ime. Ona ljubi svog Divljana…
 
Kraljević i prosjak / Mark Twain
Povijesni dječji roman čija je radnja smještena u Engleskoj, u vrijeme završetka vladavine engleskog kralja Henrika VIII. i početka kraljevanja njegova sina Edwarda VI. Dvojica dječaka - prijestolonasljednik Edward i siromašni Tom Canty, igrom slučaja, a zahvaljujući nevjerojatnoj sličnosti, zamijene svoje uloge.
 
Priča o kralju Arthuru i njegovim vitezovima / Howard Pyle
Ova priča donosi nam legendu o mladiću koji je iščupao mač iz kamena i postao kraljem, oženio se ljupkom Guineverom, okružio se plemenitim vitezovima, vitlao čudesnim Excaliburom i maštao o nedostižnom svetom Gralu.
  
Tri mušketira / Alexandre Dumas  
Poznata i popularna priča o mladom plemiću D´Artagnanu koji polazi put Pariza na svom starom konju, s očevim pismom preporuke za kraljeve mušketire i receptom za čudotvorni lijek za rane. Konja proda i izgubi pismo, ali ga"pod zaštitu" uzimaju prekaljeni mušketiri- Athos, Portos i Aramis. Tu počinju avanture četvorice koji djeluju pod geslom"svi za jednoga, jedan za sve"…
 
Zlatarovo zlato / August Šenoa
Središnja priča romana je ljubav između plemića Pavla, Stjepkova sina i građanke Dore, kćeri uglednoga zlatara Petra Krupića. Ta je ljubav, međutim, osuđena na propast prvenstveno zbog pripadnosti oštro suprotstavljenim stranama u sporu iz kojega proizlazi i netrpeljivost između očeva.