Za one koji žele nešto drugačije - djeca

Za one koji žele nešto drugačije 
 
 
Anica i zečić/ Desa Muck
Anica silno želi svojeg vlastitog kućnog ljubimca i to ne bilo kakvog - želi zečića! Prvotnu sreću uskoro zamjenjuje tuga, jer ubrzo zečić Puhi oboli.  

Bakino srce / Nada Iveljić
Roman za mlade podijeljen na dva dijela koji se međusobno prožimaju i nadopunjuju. Vremenski obuhvaća razdoblje od nekoliko godina. Glavni lik je djevojčica Jasna koju u prvom dijelu susrećemo u trećem razredu osnovne škole i u obitelji koja svojim problemima pritišće djevojčicu. Zašto?! Problemi postaju važniji i veći od brige za Jasnu koja je sve nesretnija. Otac završava u zatvoru, mama nalazi novog partnera.... 
 
Biser iz parka / Đurđica Stuhlreiter
Djevojčica Izabela živi s mamom u malenom stanu u lošim materijalnim uvjetima. Njezina majka neprestano traga za bolje plaćenim poslom i srodnom dušom, a kako ne pronalazi ništa od spomenutog, često doživljava emocionalne krize. Izabela nema prijatelja, u školi je zadirkuju i ismijavaju . . . , usamljena je i prepuštena samoj sebi osobito kada njezina mama zbog psihičkog stanja, na neko vrijeme završi u bolnici.
 
Čarolija zvjezdane prašine / Miro Radnić
Leovi roditelji postali su poput stranaca. Već neko vrijeme nemaju što reći jedno drugome, tako da se Leo počeo pribojavati najgorega - njihove rastave. Kako bi pokušao riješiti složen i težak problem pribjegao je maštanju. Kroz sliku na zidu "ušao" je u neki svoj daleki san i u kraljevstvu Milova i Silova, spasio jednoroga tj. vjeru u snagu dobra i zauzvrat dobio malo zvjezdane prašine koja bi mogla pomoći njegovim roditeljima da spase svoju ljubav.
 
Debelo srce / Susanna Tamaro
Ambiciozni Micheleovi roditelji u strci svoje svakodnevnice zaboravljaju na svog jedinca. Michele utjehu traži u hrani, pa postaje sve teži i teži. Kako je debeli dječak našao put do svog srca i uz to još i smršavio, pročitajte u ovom romančiću.

Filip dječak bez imena / Anto Gardaš
Sentimentalna i vrlo dirljiva priča o dječaku Filipu i njegovim prijateljima iz Doma za djecu i mladež. Tamo je doveden nakon bolničkog liječenja i teških povreda kao dvogodišnji dječak, bez imena, prezimena i bez roditelja.
 
Gospodar šećera / Nada Mihaljević
Miro je s društvom krenuo na izlet. Majka mu je zabrinutaj er on ima šećernu bolest. Mjerio je šećer i davao sebi injekcije inzulina. S društvom je krenuo u potragu za bunkerima koji su se navodno nalazili negdje na obroncima Medvednice. I naišli su na jedan uski otvor. Je li to bio otvor bunkera ili ne, nije ni važno. Miro se zavukao. Društvo ga je zvalo, on se nijej avljao. Je li propao u rupu?
 
Janko među dinićima / Snježana Babić Višnjić
Glavni junak -  Janko - predškolac je i ide u vrtić. Obožava dinosaure i oni su mu najomiljenije igračke. Kad mu je teško, kad iz kuhinje do njega dopire svađa roditelja, on uranja u nestvarni svijet svojih ljubimaca, u kojem se osjeća dobro ali doživljava i bezbroj neobičnih i strašnih pustolovina.

Leona i pernata rugalica / Đurđica Stuhlreiter
Priča počinje u domu za nezbrinutu djecu. Leona vodi neprestanu "borbu" s pticom rugalicom koje se ne može riješiti. Neobičan slijed događaja Leonu će na kraju odvesti sve do cirkusa. 

Matko na štakama / Hrvoje Hitrec
Kratak roman posvećen djeci stradaloj u prometu. Sve se odigralo iznenada, neočekivano, kada je sedmogodišnji dječak Matko zbog jedne "glupe olovke" neoprezno pretrčavao ulicu pa ga je udario auto. Matkov život kao i život njegovih roditelja, od tog trenutka okrenuo se naglavačke.

Mirko i sedam prigovora / Melita Rundek
Priča - zagonetka, prepuna prigovaranja, ogovaranja i zanovijetanja upućenih tajanstvenom junaku, zvanom Mirko. Na čitatelju je da odgonetne, zapravo, tko je i što je on. Znano nam je samo da je u velikoj nevolji i da se silno razbolio. Njegovo liječenje bilo je dugotrajno, a lijek je bio skriven u bojama i ljekovitom bilju.

Mjesec-svat / William Joyce
Ako djecu more ružni snovi, ako se boje mraka, od pomoći bi mogao biti Mjesec-svat koji okuplja Čuvare dsjetinjstva: Djeda Mraza, Zubić Vilu, Uskršnjeg zeca i ostale.

Paul je pun pogodak / Kirsten Boie  
Paula mama nije rodila već odabrala i zbog toga se osjeća posebno. Da, Paul je posvojen, a od svojih roditelja razlikuje se po boji kože. Siguran je u njihovu bezuvjetnu ljubav, no u školi ga prijatelj stalno plaši kako će ga roditelji vratiti u dom za svaki počinjeni nestašluk.
  
Plavi trubač : fantazija u f-molu za djecu i nevidljivi orkestar / Zvonko Todorovski
Ako ti nedostaje samopouzdanja, hrabrosti ili ako se jako stidiš možeš se učlaniti u tajnu grupu Bez. Sigurno će ti se život promijeniti jer članovima grupe nikad nije dosadno. Kako bi i bilo?! Buditi se bez telefona, televizije, računala i k tomu još i čitati knjige pustolovina je sama za sebe. Da se razumijemo, samo na dva tjedna! A počelo je sasvim slučajno na Petrinom rođendanu.

Pollyanna/ Eleanor H. Porter
Nakon što je izgubila oba roditelja djevojčica Pollyanna dolazi živjeti bogatoj, ali strogoj teti Polly. Zajedno s dječakom Jimmyjem, koji živi u sirotištu, nastoji svima oko sebe pomoći i udahnuti im volju za životom.  
 
Priča o Tracy Beaker / Jacqueline Wilson  
Ovo je priča o djevojčici koja živi u domu. Ima majku koja stalno putuje i sređuje vlastiti život. Tek "ponekad" navrati s darovima. Bila je u dvije udomiteljske obitelji. U drugoj, kod Julie i Teda, bilo joj je super. No, dogodilo se nešto neočekivano. Julie se počela spremati za majčinstvo i Tracy se mora vratiti u dom. Često izaziva neprilike, svađa se i želi biti u središtu pažnje, ne povlači se sve dok  nije učinila ono što je naumila.

Tigar ustaje / Kate DiCamillo
Nakon smrti majke Rob s ocem seli na Floridu kako bi započeo nov život. Svoje emocije zakopao je duboko u sebi, ali zahvaljujući prijateljstvu s novom učenicom Sikstinom Bailey (srodnom dušom), njegov brižljivo zakopan svijet počinje se rušiti. I Rob i Sikstina su bez prijatelja i žrtve su okrutnosti koja se nerijetko iskazuje prema nepoželjnima u njihovoj školi.

Velika frka / Carlo Meier
Jedan stariji dječak ucjenjuje malenu Raffi da u trgovini ukrade viski za njega. Djevojčica je u bezizlaznoj situaciji, a Simon i Debora pokušavaju joj pomoći. Trojac Kaminski i njihov pas Zwockel krenut će u pustolovinu i pokušati nenasilno riješiti problem  te otkriti tko se krije iza niza kaznenih djela kojih je sve više u njihovom okolini . . .
Pročitaj i Kud puklo da puklo
 
Zagonetno pismo / Zlatko Krilić
Kištri, glavnom junaku, život se mijenja kada postane žrtva pljačke. Od neupadljivog dječaka postaje zvijezda škole. To unosi promjene u njegov život, usuđuje se prići djevojčici koja mu se sviđa. No simpatija se lako preobrati u svoju suprotnost. A pljačkaši traže nove žrtve. Problemi su na vidiku.

Zvijeri plišane/ Zoran Krušvar
Vlasnica "plišanaca" - djevojka Doris, koju oni smatraju svojom mamom, započinje samostalni život i odlazi od kuće. Plišane životinjice ostaju same i napuštene, ali ne zadugo. Ubrzo budu poklonjene jednoj malenoj djevojčici i njenom starijem bratu. Naviknute na ljubav i poštovanje, nemilo ih iznenadi dječja grubost i nasilje kojima su izloženi. Odluče izboriti se za svoja prava i vratiti se ponovno "svojoj mami."