Zabavni/humoristični romani -djeca


Zabavni/humoristični romani  
Ovo su romani i priče o neobičnim junacima u nemogućim situacijama. Stvarno -  za puknut' od smijeha! 

Čokoladne godine / Mladen Kopjar
Priče dječaka Darka obuhvaćaju razdoblje od prvoga dana kada je došao na svijet, pa do njegovog desetog rođendana. U obitelji su već dva dečka i jedna djevojčica, sestra Ružica. Ona je bila najsretnija kad je Darko stigao iz rodilišta. Spakirala je sve igračke, jer što će joj one, sad kad ima bracu!?!  Braco je rastao obarajući svoje ukućane na koljena.

Gregov dnevnik: kronike Grega Heffleyja / Jeff Kinney  
Dnevnik jedanaestogodišnjaka. Ostali naslovi iz serijala o Gregu su:
Gregov dnevnik: Rodrick rastura
Gregov dnevnik: točka na i
Gregov dnevnik: ljetna žega

Grozni Grga
/ Francesca Simon
Grozni Grga je stvarno grozan dječak. Trudi se biti zločest u svakoj situaciji. On je jednostavno takav, i svi to znaju. Njegovi roditelji, njegov brat Savršeni Siniša i cijelo susjedstvo. Ali, ponekad Grga ih sve iznenadi i učini nešto dobro.
Pročitaj i ostale knjige o Groznom Grgi:
Grozni Grga i kako prevariti Zubić Vilu   
Grozni Grga i tajno društvo
Grozni Grga i uši  
Grozni Grga i osveta
Grozni Grga i mumijina kletva
Grozni Grga i ukleta kuća
Grozni Grga se bogati na brzaka


Mama je kriva za sve / Zoran Pongrašić
Ako netko ima u vremenu neorijentiranu mamu a uz to i neviđeno upornu, mamu koja si umisli da svoje dijete mora probuditi i poslati u školu,  ali sve to izvede u nedjelju, onda je sasvim normalno da se tome djetetu dogodi nešto neobično. Odnosno, bilo bi neobično da mu se dogodi nešto normalno.
  
Matilda / Roald Dahl
Matilda je neobično nadarena djevojčica, jednom riječju genijalka, koja je do šeste godine u mjesnoj knjižnici pročitala gotovo sve knjige. To uopće ne primjećuju njeni ograničeni roditelji - majka, čiji se život vrti oko partija karata i TV-sapunica te otac, umišljeni preprodavač rabljenih automobila. Nasreću,  Matilda u školi pronalazi razumijevanje i srodnu dušu u učiteljici Slatkić. Međutim, ovdje priči nije kraj, jer strašna ravnateljica Grozobradić tiranizira cijelu školu...

Moj sekin školski dnevnik / Zoran Pongrašić
Kad mlađa sestra krene u školu, brat odluči vodoti dnevnik o svemu što joj se događa u školi i kod kuće.

Moja mama punkerica / Anne Fine
Djevojčica Minna na zgodan, šaljiv i duhovit način izvještava čitatelje o svojoj životnoj situaciji. Živi s mamom punkericom koja je nezaposlena i prilično bezbrižno provodi vrijeme sa svojim dečkom Glistom (također punkerom) brinući usput o Minni i njenoj mlađoj sestri. Premda mama skrušeno priznaje da njena frizura, odjeća i ponašanje odstupaju od svih mogućih standarda - mala Minna je prema njoj vrlo stroga...

Neparožderi / Pavel Šmit
Priča o neobičnim stvorenjima koja od pamtivijeka žive s ljudima. Unatoč tome, samo ih je dvoje ljudi vidjelo i shvatilo da su upravo ta mala bića, Neparožderi, tajanstveni stvorovi koji žderu čarape i od para rade nepar. Možda i s vama stanuje nekakav neparožder? 
   
Nikica / Sempe - Goscinny
Francuski pisac Jean-Jacques Sempe u svojim je veselim pričama opisao nestašnog dječaka Nikicu i njegove školske prijatelje. Oni su tipični osnovnoškolci  koji bi se radije igrali nego išli u školu i učili. Pročitaj i knjigu Nikica ponovo jaše

Obitelj Quigley / Simon Mason
Roditelji  Quigley imaju Willa i Lucy, dva bisera koja im uveseljavaju život. Istina, ponekad seroditelji nađu u neugodnoj situaciji no, Willi i Lucy se uvijek izvuku i sve ispadne više nego dobro. Jeste li ikad vidjeli pčelicu kao djeverušu? Znate li kako roditeljima ostavljati migove za ispunjenje egzotičnih želja? Ili možda želite pomoći prijatelju da dobije željeni božićni poklon?  
  
Slone volim te / [tekst i ilustracije] Zvonimir Balog
Ovo je roman prepun iznenađenja i neuobičajenih obrata. Dvije nemirne i svojeglave djevojčice - Eva i Greta odjednom se pretvaraju  u slonice. Niz neobičnih, imaginarnih i fantastičnih zbivanja najavljuju već i naslovi pojedinih poglavlja: Slonice postale deve, Deve se pretvorile u majmunice, Duše nisu jestive...

Tjedan sav od subota / Paul Maar
Gospodin Pašnjak usamljena je, tiha, fina i plašljiva osoba, sve dok jedne subote na njega ne naleti Sub i smjesta odluči da će mu gospodin Pašnjak postati tata. Sub je neustrašiv, bezobziran stvor, voli dobacivati drske primjedbe kamogod da ide, a onima koji ga grde uzvraća istom mjerom. Zbog svega je toga gospodinu Pašnjaku užasno neugodno i neprestano se pokušava riješiti Suba, a kada mu to ne uspije pomiri se sa sudbinom. 
 
Tko vjeruje u rode još / Nada Mihoković-Kumrić
Na koji način djeca dolaze na svijet? Kakva je uloga roditelja u svemu tome?
   
Upomoć, mama se smanjila / Snježana Babić Višnjić
Kad je nešto maleno, pa naraste, to je posve normalno i uobičajeno. Ali obrnuto... e, pa to je već čudno! A posebno ako se to dogodi u obitelji i to ni manje ni više nego - mami! Slične pokušaje zamjene uloga smo već viđali na filmu, a sada se ta zanimljiva tema nudi u ovoj vrlo duhovitoj, ali i ljubavlju začinjenoj knjizi.

Volite li životinje? / Nada Zidar-Bogadi
Zbirka priča o tome što sve treba znati o budućim kućnim ljubimcima.

Vragolije tatina sina Marije : roman / Roda Roda   
Humoristični roman o desetogodišnjoj Mariji koja krajem 19. stoljeća odrasta na slavonskoj pustari. Otac postupa s njom kao da mu je sin (i zove je Marius), pa tako ova pametna, znatiželjna, maštovita i pustolovina željna djevojčica uživa u igri, slobodi i prirodi. Voli životinje, ima pušku i konja i istinski se igra lopova i žandara tragajući za drskim lopovom Bakonjom. Sve radi u najboljoj namjeri, u želji da pomogne, da se svidi i pokaže svoju ljubav, premda ishode njenih aktivnosti odrasli ne prihvaćaju uvijek s oduševljenjem. Junakinja knjige je stvarna osoba - roman o svojoj sestri Mariji, pisac je napisao 1910.godine.
 
Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije / Sanja Pilić
Zbirka je ovo veselih, zafrkantskih i jednostavnih priča o svim onim stvarima od kojih se sastoji djetinjstvo. Mali i veliki problemi đačkih ljubavi i čežnji, petica i loših ocjena, želje da se leti ili svira gitara, neželjenih prištića na nosu i sličnih problema.