Izvori na internetu - za mlade


Savjeti za sigurno korištenje interneta
 

1. nemoj davati osobne podatke o sebi ili članovima svoje obitelji, o školi,
   telefonski broj ili adresu stanovanja
2. ukoliko e-poštom dobiješ dječju pornografiju ili slučajno otvoriš stranice s takvim
   sadržajem, savjetuj se s roditeljima ili knjižničarima što učiniti dalje
3. kad si na netu ili chatu, sjeti se da nisu svi ono kako se predstavljaju, npr. osoba koja   
    se predstavi kao 14-godišnja cura iz Siska, u stvarnosti može biti stariji muškarac iz
    Zagreba
4. ukoliko te netko uznemirava na internetu, govori ružno ili bilo što pri čemu se ne osjećaš ugodno – prekini razgovor
5. pomogni drugima u svojoj knjižnici ukoliko imaju problema pri korištenju interneta
6. “prijatelji” s neta možda nisu najbolji sugovornici o tvojim problemima s roditeljima,
   prijateljima ili u školi – pročitaj ono pod točkom 3. – ukoliko za razgovor ne možeš naći nekoga u školi ili kod kuće, potraži savjet stručnjaka u ovoj zbirci linkova i pogledaj koje se sve ustanove bave sličnim problemima.  

O sigurnosti na internetu možeš saznati i u članku Nasilje preko interneta-cyberbullying
O ponašanju na društvenim mrežama pročitaj u E-bontonu      

ZBIRKA LINKOVA ZA ZABAVU, INFORMIRANJE I UČENJE
Događanja u Zagrebu
Društvene aktivnosti mladih
Europska unija i Europska unija u Hrvatskoj
Informatika
Knjige i čitanje
Potraži savjet - potraži pomoć
Pretraživači
Školovanje. izbor zanimanja i posao
Zabava i razbibriga
Zdravlje, ovisnosti, spolni život
Znanje na webu

Događanja u Zagrebu
Culturenet.hr
Portal objedinjuje kulturne resurse u Hrvatskoj - državne i privatne, profitne i neprofitne, "mainstream" i alternativne. Moguće je pretraživati kulturna događanja i aktivnosti u Hrvatskoj i u Zagrebu posebno, u širokom vremenskom rasponu, po raznim kategorijama i tipovima. Katalog kulturnih institucija u Hrvatskoj. Linkovi na svjetske nacionalne kulturne portale i strane kulturne centre u Hrvatskoj. - (hrv.)
 
Muzički informativni centar
Novosti o koncertima, glazbenim manifestacijama i događajima u Hrvatskoj. Zagreb se ne može posebno pretraživati. - (hrv.)
 
Net.hr. infocentar
Informacije o događanjima u okviru mjesec dana u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Dubrovniku. Raspored kulturnih događanja, kino i tv program, klubovi, kazališta, muzeji, galerije. Planovi gradova, on line kupovina karata za razna događanja. - (hrv.)
 
Tportal.hr-info
Kulturna događanja, kino predstave, kazalište, koncerti, izložbe, partyji u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru. - (hrv.)
 
Turistička zajednica grada Zagreba
Kalendar događanja u Zagrebu: kazališne predstave, glazbena događanja i koncerti, izložbe, sajmovi i kongresi, kulturna i tradicionalna događanja, sportska događanja. - (hrv.)
  
Društvene aktivnosti mladih
Informativni centar za mlade Zagreb
Stranica Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „Zamisli“ namijenjen mladima u gradu Zagrebu. Cilj Infocentra je mladima omogućiti pristup informacijama i osigurati potrebnu podršku u pronalaženju odgovora na pitanja koja zanimaju mlade: programi za mlade, gradska događanja, obrazovanje, savjetovanje, zapošljavanje, predavanja, internet.  

Mreža mladih Hrvatske
Mreža mladih Hrvatske (MMH) je savez 52 nevladine udruge mladih i za mlade koji u Republici Hrvatskoj djeluje kao nacionalna krovna organizacija mladih (eng. National Youth Council). MMH je nevladina, neprofitna i nestranačka udruga osnovana u prosincu 2002. godine. MMH zagovara i promiče interese i stavove mladih na načelima tolerancije, razumijevanja te poštivanja njihovih prava i potreba. Popis članova, baza udruga, programi, dokumenti, pojmovnik, linkovi. - (hrv.)
 
Volontiranje
Krila - terapijsko jahanje
KRILA - terapijsko jahanje je nevladina, nestranačka i neprofitna sportsko-rekreacijska i dobrotvorna udruga građana čija je osnovna djelatnost terapijsko jahanje za osobe s invaliditetom. Volonteri pomažu jahačima prilikom terapijskog jahanja i brinu o konjima. - (hrv.)
 
Volonterski centar Zagreb
Volonterski centar Zagreb je nevladina, neprofitna organizacija koja promiče i razvija volontiranje kroz programe Zagrebačkog volonterskog servisa te programe Međunarodne razmjene volontera. Na stranici su informacije o mogućnostima volontiranja u lokalnim i međunarodnim projektima i upute kako postati volonter. - (hrv.)
 
Volontiram.hr
Stranica sadrži bazu podataka ponude i potražnje volonterskih mjesta i poslova na podrucju Hrvatske i informacije o zakonskoj regulativi vezanoj uz volontiranje u Hrvatskoj.. - (hrv.)

Europska unija i Europska unija u Hrvatskoj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informacije o EU, Hrvatska i EU, događanja, linkovi. - (hrv.)
 
Education, Training, Youth
Mogućnosti obrazovanja mladih u EU. - (višejez.)
 
Enter Europe
Sveobuhvatni vodič kroz informacije o Europskoj uniji obuhvaća politike i aktivnosti, institucije, agencije, pravo, publikacije, dokumente kao i baze podataka o EU. Posebna cjelina odnosi se na Hrvatsku i EU. Obiluje sadržajima koji su potrebni za školske obveze i domaće zadaće. - (hrv.)
 
Europa Go
Portal za djecu o Europskoj uniji. Upoznavanje sa zemljama Europske unije kroz interaktivne igre. - (višejez.)
 
Europa u 12 lekcija
Elektronsko izdanje knjige Pascala Fontainea: Europa u 12 lekcija Zašto Europska unija? Povijesni koraci; Proširenje; Kako funkcionira Unija? Što radi Unija? Jedinstveno tržište; Ekonomska i monetarna unija i euro; Prema društvu utemeljenom na znanju; Europa građana; Sloboda, sigurnost i pravda; Europska unija na svjetskoj sceni; Kakva budućnost očekuje Europu? - (hrv.)
 
Europa u Hrvatskoj
Portal s linkovima na programe i internetske stranice za mlade (hrv.)

Europski parlament mladih Hrvatske
Stranica Europskog parlamenta mladih Hrvatske (EPMH), nevladine, neprofitne udruge čiji je cilj poticanje mladih na sudjelovanje u društvenim procesima. Aktivnosti i projekti, zbirke linkova: EU i mladi; Info o EU; Institucije EU. (hrv.)
 
Obrazovanje-Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Stranica za učenike, studente i sve zainteresirane za bolje poznavanje rada EU-e i za mogućnosti koje ona pruža. Informacije o institucijama EU, mogućnostima školovanja i rada, putovanja i volontiranja, o imovinskim, socijalnim i ljudskim pravima, o kulturi i programima EU za Hrvatsku. Linkovi na stranice i portale za mlade. Materijali i publikacije za učenje za učenike i nastavnike i internetske igre na jezicima članica i na hrvatskom jeziku, u pdf formatu. - (hrv.)
 
Europa-European Union website
Službeni EU website. Portal sadrži sve važne podatke u vezi sa Europskom unijom, na jezicima članica Unije. Aktivnosti, institucije, dokumenti, usluge, - (višejez.)
 
Europe Direct
Portal koji građanima EU pruža informacije o EU i savjete u vezi s njihovim pravima i mogućnostima koje im pruža EU- telefonskim putem, e-mailom. Forum. - (višejez.)

European Youth Portal
Europski portal za mlade. Sadrži informacije o EU i njezinim institucijama, studiranju, radu, volontiranju, pravima, putovanjima po Europi i svijetu i drugim temama od interesa za mlade. Linkovi na portale za mlade u svijetu. Forum, ankete, mogućnost komentiranja i postavljanja pitanja. Mogućnost downloada nekolicine rap pjesama. - (višejez.)
 
Europski dom Zagreb
Stranica Europskog doma Zagreb sadrži informacije o procesu ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Dio Mladi Europe sadrži informacije o radu organizacije Eu klub mladih; programe EU za mlade i zanimljive web stranice. - (hrv.)
 
Mnogo jezika, jedna obitelj: jezici Europske unije
Brošura "Mnogo jezika, jedna obitelj: jezici Europske unije" u pdf formatu, sadrži informacije o živim jezicima, jezicima Europe, regionalnim i manjinskim jezicima, jeziku i mobilnosti, promicanju učenja jezika, višejezičnoj Europskoj uniji. - (hrv.)
 
Xplora
Europski portal za edukaciju iz znanosti, namijenjen nastavnicima, učenicima, znanstvenicima. - (višejez.)  

 Informatika
Blog.Hr
Mogućnost kreiranja vlastitog bloga, pregled postojećih blogova. - (hrv.)
                                                                                                                                                                            
Blogeri- Blog zajednica
Edukacija o blogovima - upute za otvaranje bloga, blog predlošci. Pregledavanje blogova pomoću blog kataloga. Forum. - (hrv.)
               
Bug On Line
Kompjutorski časopis on line. Novosti, forum, oglasi, ankete, linkovi. Informacije o časopisima Bug, Mreža i Enter. - (hrv.)
               
Carnet- Hrvatska akademska istraživačka mreža
Sadržaji i usluge koje Carnet pruža učenicima: pristup internetu i internetske usluge, edukacija, e-knjižnica. - (hrv.)
 
Enter
Stranica kompjutorskog časopisa sa pregledom sadržaja od prvog do najnovijeg broja. Pojedini članci dostupni su u pdf formatu.. - (hrv.)
               
Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta
Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta može se preuzeti sa stranica Nacionalnog središta za računalnu sigurnost (CARNet CERT) Sadrži savjete, preporuke i alate za poboljšanje sigurnosti računalnih sustava. - (hrv.)
 
Računalstvo
Stranica za učenike i nastavnike informatike u srednjim školama. Ima zadaću olakšati učenicima usvajanje gradiva iz informatike, a nastavnicima prenošenje znanja. Uz priređeno gradivo informatike tu su i testovi znanja, preporuke za literaturu i tečajeve, korisne adrese iz informatike i srodnih područja. - (hrv.)
 
Webopedia
Online rječnik za termine informacijske tehnologije i interneta. - (eng.)  

Knjige i čitanje
Besplatne elektroničke knjige
Online knjige domaćih i stranih autora. - (hrv.) 
  
Lektire
Na ovim stranicama cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire, ali i šire, besplatno su dostupna učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima. Već je postavljeno oko 200 knjiga, te obilje multimedijskih sadržaja, kao što su zvučni zapisi i video materijali. Cilj projekta je na Webu objaviti SVE osnovnoškolske i srednjoškolske lektire - ukupno preko tisuću naslova! Projekt eLektire je nastao na inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a realiziraju ga CARNet i Bulaja naklada. Za pristup sadržaju morate se prijaviti svojim AAI@EduHR elektroničkim identitetom, kojega ste dobili u svojoj školi ili ustanovi. - (hrv.)
 
Zbirka književnih djela na hrvatskome jeziku
Tekstovi književnih djela na hrvatskom jeziku dostupni za online čitanje na stranicama zagrebačkog Filozofskog fakulteta. - (hrv.)  

 Potraži savjet – potraži pomoć
Hrabri
Forum za zlostavljanu i zanemarenu djecu je mjesto gdje djeca i mladi mogu napisati što ih tišti i dobiti potporu i savjete Hrabroga telefona. - (hrv.)
 
Hrabri telefon
Savjetodavna telefonska linija namijenjena pružanju pomoći mladim žrtvama zlostavljanja i zanemarivanja, njihovim roditeljima i skrbnicima te stručnjacima koji rade s mladima. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9.00 do 18.00 sati. Hrabri telefon 0800 0800 (radnim danom od 9 do 18 sati) - (hrv.)
 
Libella
Stranica udruge za pomoć oboljelima od anoreksije nervose i bulimije nervose. Informacije, forum, mogućnost da mladi s tim problemom ili njihovi roditelji potraže stručnu pomoć putem e -maila. - (hrv.)
 
Obiteljski centar grada Zagreba
Obiteljski centar pruža besplatnu pomoć i podršku obitelji i svim njenim članovima putem savjetovanja, terapijskih tretmana, grupne podrške i obrazovanja kojim se potiče odgovorno roditeljstvo. Djeca i mladi se mogu prijaviti za sudjelovanje u savjetodavnim radionicama na razne teme. - (hrv.)
 
Plavi telefon -linija pomoći i prijateljstva
Stranica sadrži informacije o Plavom telefonu - telefonskoj liniji psihološke pomoći i Otvorenim vratima - savjetovalištu za djecu, mladež i odrasle. Osim pomoći i savjetovanja, nude se i edukativne radionice za djecu, mladež i odrasle koje će im pomoći da bolje upoznaju sebe i bolje upravljaju svojim životom. Sve usluge su besplatne. Za neke radionice postoji i mogućnost online predbilježbi. Plavi telefon - 0800 421888 - (hrv.)
 
Pliva zdravlje
Medicinski portal osim širokog spektra informacija o zdravlju i bolestima, pruža mogućnost postavljanja pitanja putem e- maila. - (hrv.)
 
Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba - ZA DJECU I MLADE
Na ovoj stranici djeca i mladi će naći savjete u vezi s nasiljem vršnjaka i nasiljem kojemu mogu biti izloženi na internetu. - (hrv.)
 
Pravobranitelj za djecu
Pravobranitelj za djecu štiti, prati i promiče prava i interese djece na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona. Ovdje se može naći tekst Konvencije o pravima djeteta (prema Konvenciji djecom se smatraju osobe do 18 godina starosti), a mogu se putem e -maila i postavljati pitanja u vezi s pravima. Može se rješavati i kviz o dječjim pravima. - (hrv.)
 
Psihološko savjetovanje
Psihološko savjetovalište dr.sc. A. Kandare. Kratki edukativni tekstovi za tinejdžere o raznim problemima. - (hrv.)

Psihološko savjetovalište
Stranica Centra za psihološko savjetovanje.

Psihološka pomoć
Portal s web adresama na kojima se može potražiti psihološka pomoć.
 
Sportski trening
Pitanja o dizajniranju i provođenju sportskih treninga mogu se putem e -maila postaviti treneru, a na pitanja o prevenciji i rehabilitaciji ozljeda odgovara kinezioterapeut. - (hrv.)
 
Suicidi. info
Oni koji se nađu u kriznoj situaciji, na portalu za prevenciju suicida naći će brojeve telefona na kojima ih čeka pomoć. - (hrv.)
 
Tesa psihološki centar
Psihološki centar TESA je stručna udruga psihologa koja djeluje više od dvadeset godina i provodi niz programa psihološke pomoći i psihoedukacije za mlade i odrasle. Telefon za psihološku pomoć:  01 48 28 888, svakim radnim danom od 10 do 22 sata, Internet savjetovalište: psiho.pomoc@tesa.hr.  - (hrv.)

UNICEF-prekini lanac nasilja
UNICEF – ova stranica posvećena zaustavljanju elektroničkog nasilja. Sadrži savjete djeci, mladima, roditeljima i školama o obrani od nasilja preko interneta i mobitela. .- (hrv.)

Zdravlje i život
Tim liječnika pruža medicinske savjete. - (hrv.)
 
Zdravo budi
Portal tvrtke Belupo sadrži informacije i savjete o zdravstvenim poteškoćama, lijekovima i zdravom načinu života za sve dobne skupine. - (hrv.)  

Popisi knjiga o ovim i sličnim temama mogu se pogledati na stranici Imaš problem? Možda ti ove knjige mogu pomoći!

Pretraživači    
Google
Pretraživač weba djelomično na hrvatskom jeziku. Omogućuje pretraživanje stranica, slika, grupa i blogova na webu. Osim pretraživanja putem ključnih riječi, omogućuje i pregled web izvora organiziranih po temama (računala, sport, umjetnost, zdravlje, slobodno vrijeme, školovanje….) . U rubrici Sve o Googleu, (na engleskom jeziku) daju se upute kako doći do posebnih vrsta informacija.(vremenska prognoza, kalkulator, definicije pojmova, pretvaranje mjernih jedinica ...) - (hrv.), (eng.)
 
Google znalac
Besplatna usluga koja omogućava korisnicima da traže isključivo obrazovnu literaturu kao što su recenzije studenata, diplomski radovi, pretisak, ulomci i tehničke recenzije širokog polja istraživanja. - (eng.)  

Školovanje, izbor zanimanja i posao
Državna matura
Informacije o državnoj maturi i nacionalnim ispitima. Pitanja i odgovori o državnoj maturi, publikacije i dokumenti vezani za državnu maturu. Pojmovnik, linkovi. - (hrv.)
 
EduCentar
Portal donosi ponudu tečajeva, seminara i ostalih edukativnih programa iz raznih područja. - (hrv.)
 
Edukacija.hr
Portal koji objedinjuje ponudu raznih obrazovnih ustanova i centara za dodatno obrazovanje u Hrvatskoj. Na jednom mjestu nudi ključne obrazovne ustanove, njihova glavna područja djelovanja, obrazovna događanja, organizatore tečajeva i seminara, te ponuđače stručne literature. - (hrv.)
 
Infokatedra- Centar za obrazovanje
Razni programi informatičkog i knjigovodstvenog osposobljavanja i usavršavanja. - (hrv.)
 
Institut za razvoj obrazovanja
Institut za razvoj obrazovanja je objavio popis korisnih internetskih stranica i portala o mogućnostima studiranja u Hrvatskoj i svijetu. Popis sadrži informacije o sustavima visokog obrazovanja, o tome kako pronaći sveučilište, financijsku potporu (stipendiju) i smještaj te kako dobiti studentsku vizu. - (hrv.)

Matura
On line izdanje priručnika Hrvatski na maturi u izdanju  Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Sadrži poglavlja Pravopis, Morfologija, Sintaksa i Leksik. Priručnik je usklađen s 'Hrvatskim pravopisom' Instituta, koji je MZOS preporučio za uporabu u školama i s kojim su usklađeni svi udžbenici za školsku godinu 2014./2015. Iako je u prvome redu namijenjen učenicima koji se pripremaju za polaganje ispita iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi i za pisanje eseja, bit će koristan i svima koji pišu kao kratak podsjetnik na osnovna pravila hrvatskoga standardnog jezika koja se najčešće krše. Također će biti koristan studentima različitih fakulteta koji slušaju redovite ili izborne kolegije iz hrvatskoga jezika i stručnoga nazivlja.
- (hrv.)
 
Moj prvi posao
Pretraživanje poslova,.savjeti u vezi s traženjem posla. - (hrv.)
 
Srednje obrazovanje
Stranica Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Informacije o srednjem obrazovanju - upisi u srednje škole, kalendar školske godine, udruge, učenički domovi, državna matura, popis srednjoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj. - (hrv.)
 
Stipendije
Internetski portal posvećen stipendijama koje su dostupne hrvatskim građanima za studij u Hrvatskoj i inozemstvu. - (hrv.)
 
Studentski centar u Zagrebu – Student servis
Posredovanje pri zapošljavanju redovitih učenika i studenata Student servis obavlja temelju Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata. Iznimno, Student servis može posredovati u zapošljavanju kandidata koji su u postupku upisa na studij i za osobe koje su završile studij, ali najdulje tri mjeseca od završetka srednje škole odnosno studija, te za nezaposlene polaznike poslijediplomskih studija. - (hrv.)
 
Visoko obrazovanje
Stranica Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Informacije o visokom obrazovanju – vrste studija, upisi, ustanove iz sustava znanosti i visoke naobrazbe. - (hrv.)
 
Vodič kroz zanimanja
Savjeti i informacije koje su potrebne pri odabiru zanimanja i planiranju karijere. (Postoji i tiskana knjiga). On -line upitnik o sklonostima za pojedine profesije. - (hrv.)  

Zabava i razbibriga
Časopisi
Bravo.de
Njemački časopis za tinejdžere, online verzija.. - (njem.) 
 
Film
Filmski leksikon Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža
Pojmovnik svijetata filma. Nastao je u duhu Filmske enciklopedije, u odnosu na koju je obogaćen obradom pojedinačnih filmskih djela.Filmovima je posvećeno gotovo 1000 članaka - sastoje se od naziva filma na hrvatskom i izvorniku, tehničkih podataka, imena redatelja, scenarista, snimatelja, skladatelja i glavnih glumaca, potom kratkog opisa fabule te interpretacije popraćene recepcijom i dodijeljenim nagradama. Uz igrane filmove obrađeni su i pojedini antologijski dokumentarni i animirani filmovi.Biografski članci obrađuju redatelje i glumce te najistaknutije snimatelje, scenariste, scenografe, kostimografe, skladatelje i producente. Posebna je skupina članaka posvećena definicijama filmoloških pojmova i profesija, žanrova, stilskih formacija i smjerova. Napose je i komplementarno zastupljena kultura hrvatskog filma. (hrv.)

Moj film. HR
Hrvatski filmski portal. Vijesti, baza podataka, prikazi domaćih filmova i tv serija, recenzije stranih filmova. - (hrv.)
 
Filmski.Net.
Hrvatski filmski portal. Vijesti, baza podataka, prikazi domaćih filmova i tv serija, recenzije stranih filmova. - (hrv.)

FAK.hr - Filmski amateri komentiraju
Stranica sadrži vijesti, recenzije,intervjue, top liste, kolumne i veliki filmski kviz. (hrv.)
 
Internet Movie Database
Najveća svjetska filmska baza podataka. - (eng.)
 
Kino klub Zagreb
Informacije, tečajevi - (hrv.)
 
Glazba
Muzika
Glazbeni internet magazin. Vijesti, raspored i izvještaji o koncertima, recenzije albuma, zanimljivosti, intervjui, biografije, knjige, filmovi, klupska scena, fotografije, forum, nagradne igre. - (hrv.) 
 
Igre i kvizovi
 Besplatne online igre
Igre na ploči, sportske, logičke igre. - (hrv.)
 
Djumbox
Kvizovi i testovi iz raznih područja, forum. - (hrv.)
 
Gamer
E - zine posvećen kompjutorskim igama. Recenzije, demo verzije. - (hrv.)
 
Škole
Na ovom portalu mogu se zaigrati i igrice. - (hrv.)
 
Točkica
Nekoliko igrica za tinejdžere. - (hrv.)
 
Urban Jungle
Igra namijenjena prometnoj edukaciji i razvoju prometne kulture. - (hrv.)
 
Kazalište
Zagrebačko kazalište mladih
Kazališni program, predstave i mogućnosti upisa u Učilište Zagrebačkog kazališta mladih ( dramski, plesni i lutkarski studio). - (hrv.)
 
Kreativno izražavanje
Art Attack
Uputstva za rad u različitim likovnim tehnikama. - (eng.)
 
Chemaco
Ideje za likovne uratke, radionice za izradu ukrasnih i upotrebnih predmeta, termini tečajeva, katalog proizvoda. - (hrv.)
 
Moda, njega tijela
firstVIEW
Moda, kalendar modnih događanja. - (eng.)
 
Moda
Moda, trendovi, dizajneri, zdravlje i ljepota, forum. - (hrv.)
 
Portali
Briljanteen
Stranica vezana uz istoimenu TV emisiju za mlade. Sadrži preporuke filmova, knjiga, CD-a web adresa, igara. Nagradne igre, ankete, vijesti i zanimljivosti o osobama i događajima. Moguće je tražiti psiho savjet. - (hrv.)
 
Teen 385
Web portal za mlade. Događanja, novosti, zanimljivosti, glazba i film, moda, techno, lifestyle, savjeti za mlade, testovi, forum, on line igrice. - (hrv.)
 
Teen -tportal.hr
Dio Tportala namijenjen tinejdžerima.Vijesti o osobama i događajima, savjeti za mlade, zanimljivosti iz raznih područja, ankete, nagradne igre, kutak za čitateljske pisane uratke. - (hrv.)
 
Putovanja
Hrvatski hostelski i ferijalni savez
Hrvatski hostelski i ferijalni savez bavi se razvojem omladinskog turizma. Na stranici su informacije o hostelima, hostellingu, paket aranžmanima, programima, ISIC iskaznici, avio kartama, radnim kampovima, učenju stranih jezika. - (hrv.)
 
Iskaznica za mlade Euro<26
Jedan od projekata Hrvatskog hostelskog i ferijalnog saveza je EURO<26, sustav povlastica za mlade Europe, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. Na ovoj stranici su informacije o povlasticama, o događanjima vezanim uz EURO<26, te o aktivnostima za mlade na području turizma, sporta, kulture i zabave. - (hrv.)
 
Lonely Planet
Vodič za putnike. Informacije o zemljama, ljudima , običajima, putni savjeti. -
 
Sport
Adventure sport
Pustolovno sportski portal. Promovira aktivan i zdrav način života, pustolovne i tzv. male, manje poznate i priznate sportove, uključuje i sportaše s invaliditetom. - (eng.)
 
Bicikl
E-zine za ljubitelje biciklizma. Rekreacija, sport, oglasi, vijesti. - (hrv.)

Nogometni leksikon Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža
U Nogometnom leksikonu obuhvaćena je povijest svjetskog nogometa od početaka u 19. stoljeću u Engleskoj do početka 21. stoljeća te istodobno pregled razvitka nogometa u Hrvatskoj, samostalno i u okviru jugoslavenskih država i prvenstava. Obrađeni su svi najznačajniji hrvatski i inozemni klubovi, domaći i inozemni igrači, treneri, dužnosnici, suci, liječnici, potom svi nacionalni nogometni savezi, domaći i inozemni gradovi važni u povijesti nogometa, hrvatski podsavezi, stadioni, hrvatski nogometni novinari i tiskovine, opći pojmovi koji zadiru u raznovrsne aspekte nogometne igre (pravila, oprema, taktika, tehnika, organizacije, obrazovne ustanove, medicinska tematika) sve do nogometa kao umjetničke inspiracije ili objekta oblikovanja.  (hrv.)
 
Rolanje
Web stranica o rolanju, za rolerice i rolere. Sadrži obavijesti, događaje, savjete, trgovine, klubove, oglasnik, forum. - (hrv.)
 
Scout Park -Web hrvatskih izviđača
Informacije o izviđačkom pokretu, programima obuke, novostima, akcijama; ankete, linkovi, forum, oglasnik. - (hrv.)
 
Sportski trening
Opis sportova, priprema i prehrana sportaša, psihologija sporta, sportska medicina, kineziologija. Mogućnost postavljanja pitanja treneru, kinezioterapeutu, liječniku. Video vježbe, video treninzi. Forum, linkovi. - (hrv.)
 
Školski športski savez grada Zagreba
Organizacija i termini sportskih natjecanja u osnovnim i srednjim školama. Programi akcije Odmorko - (hrv.)
 
Zagrebački športski savez
Adrese sportskih klubova u Zagrebu, sportski rezultati, sportski objekti, sportaši. Godišnji program sportskih priredbi u Zagrebu.. - (hrv.)
 
Strip
Hrvatska interaktivna enciklopedija stripa
Stranica posvećena stripu. Ne ažurira se no sadrži mnoštvo korisnih adresa - (hrv.)
 
Lambiek.Net Comics and Art
Stranica sadrži on line prodavaonicu stripa, enciklopediju strip autora, povijest nizozemskog stripa, virtualne izložbe strip umjetnosti. - (eng.)
 
Stripgenerator
Na ovoj stranici posjetioci imaju mogućnost stvaranja vlastitih stripova na osnovu zadanih elemenata. Forum. Mogu se kreirati strip blogovi. - (eng.)
 
Stripovi
Hrvatski strip portal. Sadrži vijesti iz svijeta stripa i pruža presjek strip stvaralaštva u Hrvatskoj i svijetu, nekad i sad, dajući bitne informacije o popularnim strip junacima i autorima te najistaknutijim predstavnicima svih žanrova, stilova i razdoblja U rubrici online stripovi pruža se šansa mladim domaćim autorima da pokažu svoj rad. Forum, strip aukcija. - (hrv.)
  
Zdravlje, ovisnosti, spolni život 
Ovisnosti
Klub Posluh
Letak s uputstvima: Kako reći ne drogi. Široki spektar informacija za mlade i roditelje, savjeti, korisne adrese. - (hrv.) 
 
Spolni život
Sezam - seksualna edukacija za mlade
Ova je stranica namijenjena mladima koji žele znati više o vlastitom tijelu, seksualnosti i odosima među spolovima /rodovima. Mogućnost postavljanja pitanja. - (hrv.)
 
Zdravi način prehrane
Coolinarika
Portal posvećen receptima, kuhanju i zdravom načinu prehrane. - (hrv.)
 
 Vitamini
Hrana, dodaci hrani, pića. Zdravi način prehrane, kutak za mame i bebe, bio kutak, poremećaji prehrane. Forum, recepti, savjeti, online ordinacija, pitanja i odgovori, knjige - (hrv.)
 
Zdravlje i bolesti
 PlivaZdravlje
Informacije o bolestima za sve uzrasne skupine; čuvanju zdravlja, lijekovima, prehrani, fitnessu, seksualnosti; mogućnost dobivanja liječničkih savjeta. - (hrv.)
 
Zdravlje.hr
Zdravlje djece i mladih, savjeti za zdravlje, pravilna prehrana, prevencija ovisnosti, igraonica zdravlja, odgovori na upite. - (hrv.)
 
Zdravo budi
Članci, savjeti, kolumne, intervjui o zdravlju i zdravom načinu žvota. - (hrv.)

Popisi knjiga o ovim i sličnim temama mogu se pogledati na stranici Imaš problem? Možda ti ove knjige mogu pomoći!  

Znanje na webu
Geografija i povijest
E škola mladih znanstvenika - Geografija
Elektronička škola geografije Hrvatskog geografskog društva. Za osnovnoškolce, srednjoškolce, studente. Znanstveni mini projekti, publikacije,linkovi, zanimljivosti, diskusije, odgovori na pitanja. - (hrv.)
 
Geografija .hr
Edukativni internet projekt Hrvatskog geografskog društva. Stručno izabrane, vrednovane i ažurirane informacije i građa o geografskim temama. Članci, projekti, linkovi. Poseban dio stranice namijenjen je učenicima - (hrv.)
 
Hrvatski povijesni portal
Specijalizirani elektronički časopis za povijest i srodne znanosti. Autori članaka su domaći povjesničari i srodni stručnjaci. Objavljuju se i kvalitetni učenički prilozi. - (hrv.)
 
Meridijani
Na stranici izdavačke kuće Meridijan, nalaze se informacije o Meridijanu - časopisu za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja. - (hrv.)

Stara povijest.eu
Portal je namijenjen svima zaljubljenicima u starija povijesna razdoblja, od prapovijesti do ranomodernog doba. Na stranicama ovog portala moći ćete pronaći raznovrsne povijesne tekstove, kronologije, internetske poveznice te svježe informacije o najnovijim istraživanjima, predavanjima, izložbama, konferencijama, izdavačkoj djelatnosti (promocije, prikazi i recenzije knjiga te časopisa) te filmovima koji se bave raznovrsnim sadržajima vezanim uz starija povijesna razdoblja.
Tematske cjeline su Croato-Aegyptica, Egipat, Grčka, Kasna antika, Prapovijest, Rimski svijet, Srednji vijek Stari istok. Autori tekstova su hrvatski znanstvenici. - (hrv.)

Virtualna referentna zbirka - atlasi i mape
 Stranica Instituta Ruđera Boškovića. Sadrži poveznice na najpoznatije zemljopisne i povijesne atlase i mape.
 
 Matematika i prirodne znanosti
                        Astronomija
Astronomija
Stranica hrvatskog astronomskog društva - (hrv.)
 
E-škola mladih znanstvenika- Astronomija
Elektronička škola astronomije Hrvatskog astronomskog društva. Za osnovce, srednjoškolce i nastavnike. On-line astronomski priručnik "Osnove astronomije", praktične astronomsk vježbe, zanimljivosti, linkovi, mogu se postavljati pitanja. Novosti, natjecanja i ljetne škole nisu ažurirani. - (hrv.)

E-škola mladih znanstvenika-Astronomija
E-škola za područje astronomije je edukacijski projekat kojeg  provodi Zvjezdarnica Zagreb. On-line astronomski priručnik "Osnove astronomije", praktične astronomske vježbe, projekti, materijali za nastavnike, mogu se postavljati pitanja znanstvenicima.

Sixty Symbols - Physics and Astronomy videos
Stranica The University of Nottingham sadrži jednostavno i zabavno iznesene odgovore na osnovna ali i neobična pitanja iz fizike i astronomije koji se mogu pogledati na video snimkama. - (eng.)
 
Visnjan Observatory
Stranice Opservatorija Višnjan. Informacije o projektima, radionicama, edukaciji. Virtualna knjižnica opservatorije, on line stručni časopis “Svemir u učionici”. - (hrv.)
  
Fizika
E- škola fizika
Elektronička škola fizike Hrvatskog fizikalnog društva. Za osnovnoškolce i srednjoškolce. Gradivo, novosti iz svijeta fizike, testovi i zadaci, projekti, eksperimenti, mogućnost postavljanja raznih pitanja. - (hrv.)
 
Matematičko-fizički list
Na stranici matematičko-fizičkog časopisa namijenjenog učenikcima srednjih škola, uz mali prilog iz fizike za osnovne škole, nalaze se podaci o sadržaju svakoga broja, podaci o učeničkim natjecanjima iz matematike i fizike, podaci o međunarodnim nagradama iz matematike, fizike i informatike. - (hrv.)
 
Sixty Symbols - Physics and Astronomy videos
Stranica The University of Nottingham sadrži jednostavno i zabavno iznesene odgovore na osnovna ali i neobična pitanja iz fizike i astronomije koji se mogu pogledati na video snimkama. - (eng.)
 
 Kemija
Chemistry-WebElements Periodic Table
Mrežne stranice s informacijama najviše kvalitete o periodičnom sustavu elemenata. Namijenjene su kako naučnicima tako i studentima i učenicima jer pokrivaju široki raspon informacija - od osnovnih informacija o pojedinim elementima i njihovim fizikalnim svojstvima do opisa i prikaza strukture atoma, kristalne strukture i dr. - (hrv.)
 
E škola kemija
Elektronička škola kemije Hrvatskog kemijskog društva. Učenički projekti, mogućnost postavljanja pitanja, kemijski udžbenik e- škole, linkovi, novosti, diskusijske liste. - (hrv.)
 
PSE Periodni sustav elemenata
Periodni sustav elemenata. Informacije o svakom elementu. Napravljen u suradnji sa Prehrambeno biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. - (hrv.)

Virtualna referentna zbirka - periodni sustav elemenata
 Stranica Instituta Ruđera Boškovića. Sadrži poveznice na razne tablice elemenata.
 
Matematika
Algebasics Algebra Tutorials
On line priručnik za učenje i vježbanje algebre. - (eng.)
 
Matematičko-fizički list
Na stranici matematičko-fizičkog časopisa namijenjenog učenikcima srednjih škola, uz mali prilog iz fizike za osnovne škole, nalaze se podaci o sadržaju svakoga broja, podaci o učeničkim natjecanjima iz matematike i fizike, podaci o međunarodnim nagradama iz matematike, fizike i informatike. - (hrv.)
 
Matematika za osnovnu i srednju školu
http://www.croatianhistory.net/mat/matlink.html Korisni izvori u nastavi matematike učiteljima, nastavnicima, studentima i učenicima u osnovnoj i srednjoj školi, časopisi, arhivi, natjecanja, zbirke zadataka, izravni upiti, pretraživači. - (hrv.)
 
Math -e
Hrvatski matematički elektronski časopis u izdanju Hrvatskog matematičkog društva. Nagradni zadaci, natjecanja, teme iz povijesti matematike, literarna djela vezana uz matematiku, korisni linkovi, forum. - (hrv.)
 
Matka
Informacija o časopisu Matka.na stranici Hrvatskog matematičkog društva. Časopis Matka pokriva potrebe osnovne škole i prvih razreda srednje škole za popularnim matematičkim sadržajima širokog raspona.Posebno je pogodan kao priprema za matematička natjecanja. Namijenjen je učenicima, nastavnicima i roditeljima. - (hrv.)
                        
Priroda, biologija, ekologija
Animal Diversity
Stranica Univeziteta Michigan, portal za životinje - baza podataka, enciklopedija i virtualni muzej. Sadrži i veliki broj linkova na stranice o životinjama. - (eng.)

Bioteka.hr
Hrvatski prirodoslovni poučni i zabavni portal za djecu i mlade od deset do petnaest godina. Sadrži teme iz područja prirode, biologije, evolucije, zaštite okoliša, energije, zdravlja i prehrane. Tu su još biopojmovnik i kviz te rubrika Uradi sam. - (hrv.)
 
Ekologija
Elektronski časopis za ekologiju. Eko vijesti. Mogućnost objavljivanja članaka (otvoreno izdavaštvo), forum, korisne adrese. - (hrv.)
 
E-škola mladih znanstvenika - Biologija
Elektronička škola biologije Hrvatskog biološkog društva. Mini projekti, botanički praktikum, zanimljivosti, linkovi, odgovori na pitanja.. - (hrv.)
  
Greenpeace International
Stranica poznate međunarodne organizacije za zaštitu okoliša. Djelatnost organizacije, aktivnosti, novosti, korisne adrese. E-cards, igrice s eko tematikom. - (eng.)
 
Hrvatske šume
Stranice posvećene šumama odnose se na floru i faunu, uzgajanje, ekologiju i zaštitu šuma. - (hrv.)
 
Udruga Dupinov san
Stranica udruge Dupinov san koja se bavi istraživanjem dupina, ekološkim osvješćivanjem o potrebi zaštite mora i oceana. - (hrv.)
 
Udruga Prijatelji životinja
Stranica udruge Prijatelji žovotinja, koja promovira zaštitu i prava životinja i vegetarijanizam kao etički, ekološki i zdravstveno prihvatljiv životni stil. - (hrv.)

Zaštita prirode - Nacionalni parkovi i parkovi prirode
Na portalu Zaštita prirode nalaze se linkovi na nacionalne parkove i parkove prirode u Hrvatskoj. - (hrv.)
 
Zelena akcija
Stranica udruge Zelena akcija, nevladina neprofitabilna udruga građana za zaštitu okoliša. Vijesti, događanja, aktivnosti, dokumenti, linkovi. - (hrv.)
 
Zoo Zagreb
Informacije o djelatnosti zagrebačkog zoološkog vrta, životinjama i biljkama koje se u njemu nalaze, obrazovnim i obiteljskim programima (edukacija predškolaca, školaraca, studenata). Dječji kutak sa zabavnim sadržajima. Linkovi na svjetske zoo vrtove i akvarije. - (hrv.)
  
Opći izvori informacija
Arts and Humanities Data Service
Izvori za pomoć u učenju od osnovne škole do fakulteta. - (eng.)
 
Drvo znanja
Stranica enciklopedijskog časopisa za mladež sadrži kazalo tema, kazalo po brojevima i prikaz aktualnog broja, sa internetskim adresama uz svaku temu. - (hrv.)
 
Eduvizija - obrazovni portal
Besplatne instrukcije iz matematike, fizike, kemije, biologije i hrvatskog jezika za peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole.  - (hrv.)

Enciklopedija. LZMK. hr
Portal Leksikografskoga zavoda obuhvaća sadržaj šest izdanja Zavoda uređenih za prikaz i pretraživanje na internetu – Hrvatskog obiteljskog leksikona, Istarske enciklopedije, Filmskoga leksikona, Nogometnoga leksikona, Krležijane te izbor članaka iz Hrvatskoga biografskog leksikona. Izdanja su međusobno povezana zajedničkim abecedarijem, načinjenim na temelju Hrvatskog obiteljskog leksikona, što čini okosnicu portala na koju se povezuju istovjetne natuknice iz ostalih izdanja. (hrv.)

Hrvatska enciklopedija Leksikografkskoga zavoda Miroslav Krleža
Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije prenosi sadržaj tiskanoga, ažurirano je i dopunjeno sa novim člancima. Posebnost Hrvatske enciklopedije jest to što sadrži mikropedijske i makropedijske članke, a u svakom se članku ističe hrvatska komponenta. Članci Hrvatske enciklopedije izravno su povezani s ostalim zavodskim internetskim izdanjima (Hrvatski biografski leksikon, Enciklopedija Miroslava Krleže, Istarska enciklopedija, Filmski leksikon, Nogometni leksikon). (hrv.)

Hrvatski obiteljski leksikon Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža
Leksikon sadrži i objašnjava pojmove raznovrsnih područja i struka: znanosti, kulture, tehnike, gospodarstva, politike, športa, zabave, filozofije, prava, umjetnosti... Obrađuju se zemlje i narodi svijeta, stručni nazivi, vlastita imena, povijesni, politički i kulturni događaji, vjerska, društvena i umjetnička gibanja te istaknute osobe različitih područja, a posebna je pozornost posvećena hrvatskim sadržajima. Vremenski raspon građe seže od prapovijesti, a prezentirana je kratkim i jednostavnim tumačenjima. (hrv.)

HowStuffWorks
Objašnjenja pojmova, procesa i principa djelovanja iz raznih područja - prirodnih i društvenih znanosti, tehnike, medicine, ekonomije, zabave. - (eng.)
 
Internet Public Library-TeenSpace
Internetska javna knjižnica za tinejdžere nudi mnoštvo odabranih linkova iz raznih područja. - (hrv.)
 
IPL 2 Internet Public Library
Tematski katalog po područjima, pretraživač novina i časopisa i specijalnih zbirki. Posebni izvori za djecu i tinejdžere. - (eng.)

The KYVL For Kids Research portal
Upute za istraživanje raznih tema i pisanje radova. - (eng.)
 
Muzejski dokumentacijski centar –web adresar
Web adrese muzeja u Hrvatskoj - (hrv.)
 
National geographic Hrvatska
Stranica časopisa o međunarodnoj geografiji, prirodi, svjetskim kulturama, okolišu i društvenim problemima. Informacije o časopisu, korisni linkovi. - (hrv.)
 
Proleksis enciklopedija
Prva hrvatska opća i nacionalna online enciklopedija zasniva se ponajprije na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga koju je, uz leksikografsku potporu LZMK-a, izradila tvrtka PRO LEKSIS.  Knjige Opće i nacionalne enciklopedije izlazile su kontinuirano od 2005. do 2007. (s dopunskom 21. knjigom, 2009). Izlaskom svih tih enciklopedijskih knjiga ostvareni su veliki enciklopedijsko-leksikografski resursi koji obuhvaćaju oko šezdesetak tisuća članaka i natuknica. Online izdanje ažurira se i urednički je nadzirano.

Safari
Tečaj informacijske pismenosti. – pretraživanje, odabir, vrednovanje i korištenje informacija. (Skills in Accessing, Finding and Reviewing Information ) - (eng.)
 

Usborne Quicklinks
Stranice izdavača Usborne Publishing. Omogućuju pristupe internet stranicama koje ovaj izdavač preporučuje u svojim knjigama iz područja popularne znanosti za djecu i mlade. - (eng.)
 
Virtualna referentna zbirka
Stranica knjižnice Instituta Ruđera Boškovića. Sadrži poveznice na sljedeće on line izvore informacija: adresari i imenici, atlasi i karte, almanasi, biografije, enciklopedije, kalendari, kalkulatori i konverteri, kratice, periodni sustavi elemenata, priručnici, rječnici, standardi i patenti, statistike, tezauri, vremenska prognoza.

Virtualna referentna zbirka - enciklopedije
Stranica knjižnice Instituta Ruđera Boškovića. Sadrži poveznice na neke od najpoznatijih on line enciklopedija.

Wikipedija
Wikipedija je projekt izrade višejezične enciklopedije sa slobodnim pristupom. - (hrv.)
 
Znanost.com
Hrvatski popularno znanstveni portal posvećen popularizaciji znanosti sadrži novosti, članke i informacije iz područja prirodnih i društvenih znanosti, tehnologije, ekonomije, medicine, psihologije..., biografije pojedinih znanstvenika, forum. - (hrv.)
  
Rječnici
Hrvatski jezični portal
Rječnik hrvatskog jezika sadrži preko 100 000 osnovnih riječi/ natuknica. Uz osnovne riječi i njihove definicije sadrži i primjere, sintagmatske izraze i frazeološke izraze. Porijeklo riječi objašnjeno je u zoni etimologije, a porijeklo osobnih imena i prezimena (antroponimi) te geografskih imena (toponima) objašnjeno je u zoni onomastike. Većini riječi u bazi pridodani su, izvedeni oblici, tj. gramatička razrada. -
 
Hrvatsko engleski i englesko hrvatski online rječnik
Hrvatsko engleski i englesko hrvatski online rječnik -
 
Hrvatsko njemački i njemačko hrvatski online rječnik
Hrvatsko njemački i njemačko hrvatski online rječnik -

Taktika Nova EH Web
Englesko hrvatski i hrvatsko engleski rječnik. -
 
Virtualna referentna zbirka - rječnici
Stranica knjižnice Instituta Ruđera Boškovića. Sadrži poveznice na jednojezične, dvojezične, višejezične rječnike, direktorije rječnika i prevoditelje. Tu su i poveznice za specijalne rječnike iz raznih područja ( matematika, fizika, kemija, okoliš, geografija, oceanografija, medicina, računala) - 
 
Učenje jezika
 Na stranici se nude besplatni internetski materijali za pomoć odraslima, tinejdžerima i djeci u učenju engleskog jezika: aplikacije za smartfone i tablete te linkovi na stranice za učenje engleskog.- (eng.)
 
Learning English Online
Materijal za učenike i nastavnike, za učenje engleskog jezika. -