Linkovi - za roditelje i nastavnike


Za roditelje
Djeca s teškoćama u razvoju
Institucije i udruge za djecu
Kamo s djecom
Razvoj i odgoj beba i djece
Savjeti i pomoć roditeljima
Sigurnost za djecu na internetu i medijska pismenost

Za nastavnike

Djeca s teškoćama u razvoju
Udruga  Zvončići
Udruga za djecu s teškoćama u razvoju. 
 
Hrvatska udruga za disleksiju
Informacije o disleksiji, disgrafiji, diskalkuliji. Savjeti roditeljima i učiteljima, događanja, adrese. 
 
PUŽ – udruga roditelja djece s posebnim potrebama
Podaci o udruzi (misija, ciljevi, vizija,, statut, etički kodeks, aktivnosti, postignuća),događanja, projekti, inicijative, literatura. LINKOVI na ostale udruge roditelja djece s posebnim potrebama, udruge za osobe s posebnim potrebama i institucije u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
SUVAG
Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG. Putem online slikovnice djeca se mogu upoznati sa SUVAG-om. Aktivnosti Kluba mladih (14-29 godina). 
 
Udruga Hinko Freund
Hrvatska udruga za pomoć osobama koje mucaju. Informacije o mucanju, savjeti, forum,linkovi, grupe samopomoći -grupa za roditelje i djecu predškolske dobi. 

Buđenje
Udruga za razumijevanje ADHD-a.


Institucije i udruge za djecu
Korak po korak
Udruga roditelja. Promicanje prava i dobrobiti djece i obitelji.

Klinfo.hr - 
Popis roditeljskih udruga. Portal za roditelje, razvoj djece, savjeti, događanja za djecu, korisni linkovi.

Kamo s djecom
Klinfo hr. – prvi info vodič za klince i roditelje
Portal za roditelje i djecu. Informacije o kulturnim, obrazovnim, sportskim i zabavnim programima i događanjima za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi na području cijele Hrvatske, savjeti o roditeljstvu s korisnim adresama i sadržaji za djecu (igrice, zanimljivosti, priče, čestitke u rubrici Klinfo klub). 
 
Zagreb za djecu
Dio portala grada Zagreba namijenjen djeci i mladima, sadrži informacije o kulturnim, sportskim i zabavnim događanjima za djecu u Zagrebu. 

Razvoj i odgoj beba i djece
Bistrić- udruga za poticanje darovitosti djeteta
Stranica udruge «Bistrić», čija je aktivnost usmjerena na stručnu pomoć roditeljima, učiteljima, odgajateljima i darovitoj djeci. Novosti, aktivnosti i projekti udruge, nove knjige. 
 
Dijete, škola, obitelj
Informacije o časopisu za odgoj i naobrazbu školske djece namijenjenom stručnjacima i roditeljima. 
 
Dijete, vrtić, obitelj
Informacije o časopisu za odgoj i naobrazbu predškolske djece namijenjenom stručnjacima i roditeljima. 
 
Roda – udruga roditelja
Informacije i savjeti o trudnoći, porodu, dojenju, zdravlju, roditeljstvu. Pravni savjeti, forum.
 
Roditelji.hr
Portal za roditelje, djecu i obitelj. Informacije i savjeti vezani uz planiranje obitelji i trudnoću te razvoj, njegu i odgoj djece. Forum, blogovi.
 
Škole - Roditelji
Korisne informacije za nastavnike, učenike, roditelje i škole, online i klasični izvori informacija. Posebna rubrika za roditelje. 
 
Trudnoća i dojenče
Portal namijenjen trudnicama i roditeljima dojenčadi. 

Savjeti i pomoć roditeljima
Hrabri telefon
Portal udruge za pružanje pomoći djeci - žrtvama zlostavljanja i zanemarivanja, njihovim roditeljima i skrbnicima te stručnjacima koji rade s djecom. 
 
Modus
Savjetodavni centar za djecu, mlade i obitelj, u organizaciji Društva za psihološku pomoć. Usluge se uglavnom naplaćuju. 

Obiteljski centar
Savjetovanja, obiteljska medijacija, grupni programi.
 
Plavi telefon -linija pomoći i prijateljstva
Telefonska linija psihološke pomoći i Otvorena vrata - savjetovalište za djecu, mladež i odrasle. Edukativne radionice za djecu, mladež i odrasle. Sve usluge su besplatne. Izdanja udruge “Plavi telefon” u pdf - u mogu se pročitati online: Neki od naslova su Plava pozitiva, Škola bez bola, Emocionalna pismenost, Od tolerancije do prihvaćanja različitosti, itd. 
 
Pliva zdravlje
Medicinski portal osim širokog spektra informacija o zdravlju i bolestima, pruža i mogućnost postavljanja pitanja putem e- maila. 
 
Poliklinika za djecu grada Zagreba
Stranica Poliklinike sadrži niz informacija i članaka namijenjenih djeci, roditeljima i stručnjacima..U okviru poliklinike je i Hrabri telefon – savjetodavna linija za zlostavljanu i zanemarenu djecu čiji je osnovni cilj zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja. U rubrici za roditelje su edukativni tekstovi u vezi s roditeljstvom i odgojem djece i e- mail savjetovanje roditelja u vezi s odgojem djece, roditeljstvom, traumama, zlostavljanjem djece. 

Psihološka pomoć  
Portal s web adresama na kojima se može potražiti psihološka pomoć. 
  
Psihološko savjetovalište
Psihološko savjetovalište dr.sc. Ane Kandare. Kratki edukativni tekstovi vezani za pubertet i adolescenciju namijenjeni roditeljima i tinejdžerima i teme koji se odnose na kritične situacije u kojima se osoba može naći (silovanje, suicidalne namjere, zlostavljanje....), namijenjene mladima i odraslima. - (hrv.)
 
Suicidi.info.
Portal za prevenciju suicida sadrži upute za osobe koje se nađu u kriznoj situaciji i brojeve telefona na kojima se može dobiti pomoć. - (hrv.)

Školski HRT
Program školske televizije za učenike osnovnih i srednjih škola. Posebna cjelina za roditelje i nastavnike.
 
Udruga "Nada"
"Nada" je Udruga za pomoć oboljelima od poremećaja prehrane. Na stranici su informacije o najčešćim poremećajima prehrane i djelovanje članova udruge. 

Udruga Dijete-razvod
Cilj udruge je zaštita interesa djece za vrijeme i nakon razvoda, pružanje podrške, savjeta i informacija djeci i roditeljima. Na stranici su još i linkovi te korisni dokumenti i knjige u wordu i pdf-u koji se mogu presnimiti.

Zdravlje i život
Tim liječnika pruža medicinske savjete - (hrv.)
 
Zdravo budi
Portal tvrtke Belupo sadrži informacije i savjete o zdravstvenim poteškoćama, lijekovima i zdravom načinu života za sve dobne skupine. - (hrv.)

Sigurnost za djecu na internetu, medijska pismenost
Hrabri telefon
Na ovoj stranici u okviru teksta nalazi se i link na brošuru “Dijete na internetu” u pdf formatu, koja sadrži informacije o rizicima korištenja interneta i načinima smanjivanja rizika, odnosno koracima zaštite djece i mladih.

Medijska pismenost
Portal namijenjen podršci prvenstveno roditeljima, skrbnicima te učiteljima u podizanju razine vlastite medijske pismenosti te medijskih vještina i znanja djece. Teme: Sigurnost na internetu, mediji i dječji razvoj, nasilje u medijima, prepoznavanje stereotipa. Mediji: film, TV, radio, tisak, internet, videoigre, oglašavanje.  
 

Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta
Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta može se preuzeti sa stranica Nacionalnog središta za računalnu sigurnost (CARNet CERT) Sadrži savjete, preporuke i alate za poboljšanje sigurnosti računalnih sustava. - (hrv.)
 
Sigurnost djece na internetu
Priručnik u pdf-u formatu.
 
Sigurnost i zaštita djece na internetu
Upute učiteljima, nastavnicima i roditeljima kako upoznati djecu s internetom i računalnim tehnologijama i kako ga koristiti za sigurno pretraživanje, učenje i zabavu, stvaranje novih poznanstava i druženje sa prijateljima. Predstavljene su moguće prijetnje i ponuđeni primjeri iz prakse te upute o zaštiti i traženju pomoći. Sadržaji na portalu su razvijeni u okviru suradnje na programu „Suradnici u učenju“ Agencije za odgoj i obrazovanje, Microsofta Hrvatska i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. 

  
Za nastavnike

Hrvatski jezik
Društvo prijatelja glagoljice
Stranica Društva prijatelja glagoljice (DPG). Predavanja, aktivnosti, izložbe, razglednice sa glagoljskim motivima, hrvatska glagoljica na internetu, glagoljaška mladež. 
 
Hrvatska jezična mrežna riznica korpus
Stranica Instituta za hrvatski jezik i lingvistiku.
 
Hrvatski jezični portal
Rječnik hrvatskog jezika sadrži preko 100 000 osnovnih riječi/ natuknica.  

Informatika
CARNet Edupoint
Online tečajevi - programi informatičkog obrazovanja. Informacije, prijave. - (hrv.)
 
Nacionalni portal za udaljeno učenje “Nikola Tesla”
ECDL tečajevi. Za pristup sustavu traži se korisničko ime i zaporka - (hrv.)
 
Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta
Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta može se preuzeti sa stranica Nacionalnog središta za računalnu sigurnost (CARNet CERT) Sadrži savjete, preporuke i alate za poboljšanje sigurnosti računalnih sustava.
 
Likovni odgoj
Chemaco
Stranica Hobby art centra sadrži ideje za kreativni likovni izričaj, informacije o terminima kreativnih tečajeva – radionica, prodajni katalog likovnog materijala.. 
 
Učiteljski fakultet – Likovna kultura
Likovni portal Učiteljskog fakulteta u Zagrebu - metodički centar s uputama za oblikovanje i vođenje sata likovnog odgoja u razrednoj nastavi. Korisni linkovi za nastavnike.

Matematika, prirodne znanosti, geografija, povijest
E škola astronomije
Elektronička škola astronomije Hrvatskog astronomskog društva. Za osnovce, srednjoškolce i nastavnike. On-line astronomski priručnik "Osnove astronomije", praktične astronomske vježbe, zanimljivosti, linkovi, mogu se postavljati pitanja. Novosti, natjecanja i ljetne škole nisu ažurirani. 
 
E-škola biologije  
Elektronička škola biologije Hrvatskog biološkog društva. Mini projekti, botanički praktikum, zanimljivosti, kvizovi, linkovi, odgovori na pitanja.. 
 
E-škola fizike
Elektronička škola fizike Hrvatskog fizikalnog društva. Cilj je unapređivanje nastave u osnovnim i srednjim školama. Gradivo, novosti iz svijeta fizike, testovi i zadaci, projekti, eksperimenti, mogućnost postavljanja raznih pitanja. 
 
E-škola geografije
Elektronička škola geografije Hrvatskog geografskog društva. Za osnovnoškolce, srednjoškolce, studente. Znanstveni mini projekti, publikacije, linkovi, zanimljivosti, diskusije, odgovori na pitanja. 
 
E-škola kemije
Elektronička škola kemije Hrvatskog kemijskog društva. Učenički projekti, mogućnost postavljanja pitanja, kemijski udžbenik e- škole, linkovi, novosti, diskusijske liste.
 
Geogebra
GeoGebra je besplatan i višeplatformski računalni program dinamične matematike za škole koji povezuje geometriju, algebru i analizu. Program je dobio više međunarodnih nagrada, uključujući europske i njemačke nagrade za obrazovni softver. 
 
Geografija hr
Edukativni internet projekt Hrvatskog geografskog društva. Stručno izabrane, vrednovane i ažurirane informacije i građa o geografskim temama. Članci, projekti, linkovi. Poseban dio stranice namijenjen je učenicima. 
 
Hrvatski povijesni portal
Specijalizirani elektronički časopis za povijest i srodne znanosti. Autori članaka su domaći povjesničari i srodni stručnjaci. Objavljuju se i kvalitetni učenički prilozi. 
 
Matematika
Korisni izvori u nastavi matematike u osnovnoj i srednjoj školi, časopisi, arhivi, natjecanja, zbirke zadataka, izravni upiti, pretraživači. 
 
Portal nastave fizike
Stranice Hrvatskog fizikalnog društva, namijenjene svima zainteresiranima za razvoj nastave fizike, od osnovne škole do fakulteta. Sadrži obavijesti o seminarima i predavanjima, ideje za neke nove ali i neke stare pokuse, nastavne materijale raznih vrsta, obavijesti o izvannastavnim aktivnostima i natjecanjima. 

Općenito
Agencija za odgoj i obrazovanje
Podaci o području djelovanja agencije - predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, obrazovanje odraslih; projekti; školske knjižnice; stručno usavršavanje nastavnika, napredovanje, stručni ispiti; natjecanja, susreti i smotre; međunarodna suradnja; pravilnici. - (hrv.)
 
CARNet
Službene stranice Hrvatske akademske i istraživačke mreže. Informacije o korisnicima, uslugama, projektima, ustanovama članicama. - (hrv.)
 
Državna matura
Informacije o državnoj maturi i nacionalnim ispitima. Pitanja i odgovori o državnoj maturi, publikacije i dokumenti vezani uz državnu maturu. Pojmovnik, linkovi. 

Leksikografski zavod Miroslav Krleža
On line enciklopedije i leksikoni.   
 
Korak po korak
Stranica Pučkog otvorenog učilišta "Korak po korak" čija je osnovna djelatnost usavršavanje odgajatelja, učitelja, stručnih suradnika ravnatelja vrtića i škola, u primjeni metoda poučavanja usmjerenih na dijete u jaslicama, vrtićima i osnovnim školama..Sadrži informacije o seminarima za škole i vrtiće, prikaze stručne literature i periodike, linkove, forum. - (hrv.)
 
Lesson Plans 4 Teachers
Pomoć u pripremanju nastavnih jedinica iz svih nastavnih područja. - (hrv.)
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
Stranica Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Sadrži ustroj, djelatnost i projekte Ministarstva, korisne informacije, publikacije i propise iz resornog područja. - (hrv.)
 
Od prvoga do četvrtog
Stranica učiteljice razredne nastave,Ines Falak. Prikazuje dio zanimljivog i dugogodišnjeg iskustva rada u razredu, ideje za rad, materijale za rad sa učenicima, preporuke. - (hrv.)
 
OŠ Tina Ujevića
Dio stranica Osnovne škole Tina Ujevića u Zagrebu, sadrži linkove zanimljive nastavnicima razredne i predmetne nastave. - (hrv.)
 
PUP - Priručnik za učenje i poučavanje
Priručnik za učenje i poučavanje – Nastavnik. Primjeri formi za pripreme i vođenje pedagoške dokumentacije. - (hrv.)

Školski HRT
Program školske televizije za učenike osnovnih i srednjih škola. Posebna cjelina za roditelje i nastavnike.
 
Škole
Korisne informacije za nastavnike, učenike, roditelje i škole i polazišno mjesto do drugih online i klasičnih izvora informacija. Omogućuje izmjenu savjeta i kontakata, prezentiranje autorskih radova, a kao svojevrsna oglasna ploča pomaže da se dođe do traženih materijala, informacija o seminarima, natjecanjima... Omogućuje upoznavanje s informacijsko komunikacijskim tehnologijama i CARNetovim uslugama preko kojih ih se može koristiti, kako u obrazovnom procesima – učenju i podučavanju, tako i svakodnevnom životu. 
 
Školske novine
Stranica tjednika za odgoj, obrazovanje, znanost i kulturu.
 
Udruga odgajatelja dječjih vrtića
Na stranici strukovnog udruženja odgajatelja u dječjim vrtićima nalaze se ideje za rad s predškolcima, akcije udruge, forum. 
 
Virtualna referentna zbirka
Stranica knjižnice Instituta Ruđera Boškovića. Sadrži poveznice na sljedeće on line izvore informacija: adresari i imenici, atlasi i karte, almanasi, biografije, enciklopedije, kalendari, kalkulatori i konverteri, kratice, periodni sustavi elemenata, priručnici, rječnici, standardi i patenti, statistike, tezauri, vremenska prognoza.

Xplora
Europski portal za edukaciju iz znanosti, namijenjen nastavnicima, učenicima, znanstvenicima - (eng.)

Strani jezici
British Council Learn English
Upućuje se na učenje jezika kroz zabavne i zanimljive tematske aktivnosti. - (eng.)
 
UsingEnglish.com - Learning English (ESL) Online
Materijali za učenje engleskog jezika, namijenjeni učenicima i nastavnicima - (eng.)

Nastavni materijali
Zlatna djeca
Zbirka nastavnih materijala za razrednu nastavu.

Razredna nastava. net
Zbirka nastavnih materijala