Knjižnice grada Zagreba English

Anđeli čuvari

Izložba  |  15.11.2010. - 31.12.2010.  |  Knjižnica Savica
Autor(i): Dinko Radoš

Koliko istinske ljepote ima u toj, naizgled jednostavnoj, riječi anđeo. Svaki put kada je izgovorimo, čujemo, kao lijepu riječ dobijemo na poklon ili je osobno darujemo drugima, osjetimo iznova unutarnju radost i toplinu.

Riječ anđeo dolazi od grčke imenice aggelos (glasnik). U većini današnjih jezika "anđeo" označava nadljudska bića, nadzemaljske ljepote. Vjerovanje u anđele prisutno je u različitim vjerama i religijskim tradicijama.

Anđeli su imali značajnu ulogu u umjetnosti i ikonografiji tijekom stoljeća. U ranijim vremenima anđeli su slikani jednostavno, kod nekih autora tek prikazom glave, dok se kasnije tijekom stoljeća počinju u likovnom stvaralaštvu prikazivati s krilima, što naglašava njihovo nadnaravno obilježje.

Pučko vjerovanje u anđele čuvare govori da nad svakom osobom treba bdjeti anđeo koji djeluje kao vodič i zaštitnik. Nadahnuće je to i za autorovo likovno stvaralaštvo tehnikom akrila na platnu.

Diferencijacijom likovnih elemenata i njihovih svojstava, te jedinstvom stila i izraza, Dinko Radoš u autorskom prikazu motiva anđela korespondira s vremenom u kojem živimo i stilovima u likovnom izražavanju, zadržavajući pri tome vrijedno bezvremensko obilježje, ljepotu u jednostavnosti.Odaberite knjižnicu / zbirku


djeca mladi posebni knjiznicari