Knjige koje pjevaju, glazba koja priča

Izložba 25.03.2024. - 30.04.2024. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za djecu
S obzirom da se bliže prijave za upis u glazbene škole, donosimo izložbu radova učenika Osnovne glazbene škole Rudolfa Matza nastalih na kreativno-istraživačkim radionicama u suradnji s knjižnicom koji mogu poslužiti kao poticaj za buduće ili daljnje glazbeno obrazovanje.

Zavirite u album fotografija s radionica!

Od svibnja 2022. do listopada 2023. u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića, u suradnji profesorice solfeggia Kristine Ivančan iz Osnovne glazbene škole Rudolfa Matza i knjižničarke Ane Gabaj Miloš, održane su tri kreativno-istraživačke radionice za učenike 5. razreda Osnovne glazbene škole Rudolfa Matza - O glazbi iz knjiga i Stvarajmo glazbu zajedno. Ideja je bila istražiti fond knjižnice na odabrane teme (Filmska glazba i Žičana glazbala) te naglasiti zašto je i koliko glazba važna u životu. Također, održana je i kreativna radionica o motivaciji učenika za upis u glazbene škole, omiljenim skladateljima, usklađivanju brojnih školskih obveza i daljnjim planovima u vezi s glazbenim obrazovanjem te edukativna radionica o hrvatskim skladateljima Dori Pejačević, Rudolfu Matzu, Ivani Lang i Vatroslavu Lisinskom.

O ŠKOLI

Osnovna glazbena škola Rudolfa Matza osnovana je 18. svibnja 1970. godine kao Radna jedinica s odjelom za balet i ritmiku u sastavu Malog kazališta Trešnjevka. Kasnije, 1978. godine, izdvaja se iz kazališta i pridružuje novoosnovanom Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost. Nakon prestanka djelovanja Obrazovnog centra osnovane su Glazbene škole Zagreb koje su u svome sastavu imale sedam zagrebačkih glazbenih škola. Škole su počele s radom 1. rujna 1995. godine. Godine 1996. referendumom je odlučeno da će škola promijeni naziv iz Osnovna glazbena škola Josipa Slavenskog u Osnovna glazbena škola Rudolfa Matza, prema poznatom skladatelju, dirigentu, komornom glazbeniku i glazbenom pedagogu Rudolfu Matzu. Škola godišnje upisuje između 350 i 400 učenika raspoređenih u 23 do 25 razrednih odjela, koji su raspoređeni na sljedećim instrumentima: violončelo, violina, klavir, gitara, harmonika, flauta, klarinet, saksofon i truba. Učenici škole redovito sudjeluju na raznim glazbenim natjecanjima u Hrvatskoj i izvan nje, gdje ostvaruju visoke rezultate i osvajaju nagrade.

Želja nam je da naši učenici u budućnosti postanu ne samo glazbenici već i ljubitelji glazbene umjetnosti. Također nam je namjera usaditi im ljubav prema umjetnosti općenito kako bi u godinama koje slijede bili nositelji i poklonici kulturnog života našeg grada. Sve svoje kapacitete usmjerit ćemo ostvarenju tog cilja.

                                                                                                                                                                                                                       Ravnatelj Ivica Ivanović, prof.
                                                                                                                                                                                               Izvor: https://ogs-rudolfamatza.hr/o-nama