Europska prijestolnica kulture – kad se podvuče crta

Književni petak 27.11.2020. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20.00 Čitaonica novina i časopisa, 1. kat
Književni petak - arhiva
Književni petak - iz povijesti

Facebook Književnog petka
Instagram Književnog petka


Iskustva gradova koji su ponijeli titulu europskih prijestolnica kulture različita su: sežu od projekata koji su odjeknuli i dubinski izmijenili kulturnu, društvenu i ekonomsku dinamiku grada i regije, pa sve do skandala i bankrota onih koji su tu priliku propustili. Kakvo je iskustvo Rijeke, europske prijestolnice kulture, u turbulentnoj godini koja još nije završila? (R. S.)


O tome kakva je europska prijestolnica kulture bila Rijeka te je li prilika iskorištena ili propuštena svoja viđenja sučeljavaju i dijele: 
Valerij Jurešić, Irena Kregar Šegota i Igor Mavrin

Urednik i voditelj Književnog petka: Roman Simić

Prijave za dolazak na tribinu primaju se na mail knjizevni.petak@kgz.hr zaključno do četvrtka, 26. studenog 2020. ili do popunjenja mjesta.
Tribina će se održati u skladu s epidemiološkim preporukama. 

Razgovor će se moći pratiti i u izravnom prijenosu putem aplikacije Zoom.

Link:
https://us02web.zoom.us/j/81565538971?pwd=SXRjUkQ3NS9UcDh2Ulo0MVNhU1R4UT09
 
Meeting ID: 815 6553 8971
Passcode: 324800


O gostima:

Valerij Jurešić bavi se savjetovanjem i vođenjem projekata u kulturi i sportu te kulturnim menadžmentom. Bio je pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, te je sudjelovao u procesu dobivanja naslova Europske prijestolnice kulture za grad Rijeku.
 
Organizirao je kulturne manifestacije, pokretao i vodio brojne časopise (Nomad, Op.a, Homo Volans, Pontes) te edicije i književne nagrade Devedeset stupnjeva (90°), kao i projekt KIS ~ Knjižni informacijski sustav (www.knjiga.hr). Profesor je filozofije i diplomirani komparatist književnosti.
 
Irena Kregar Šegota direktorica je Društva Rijeka 2020. Posjeduje bogato međunarodno iskustvo iz područja kulturnih politika i međunarodne kulturne suradnje. Usavršavala ga je pri Gospodarskoj komori grada Pariza, Centru za kulturne politike u Grenobleu i na Ecole nationale d’administration ENA.

Na Sveučilištu u Zadru studirala je na Europskim studijima iz područja jezika i kultura u doticaju, a završila je i dodiplomski studij Tehnologije prometa na Pomorskom fakultetu u Rijeci te diplomski studij iz engleskog i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
 
Igor Mavrin poslijedoktorand je na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bio je dio užeg tima za kandidature Osijeka za naslov Europske prijestolnice kulture, a u drugoj fazi projekta glavni urednik završne prijavne knjige.  

Autor je i koautor niza znanstvenih radova na temu kulturalnog menadžmenta i kulturnih politika te koautor sveučilišnog udžbenika Urbani management – izazovi, upravljački trendovi i regeneracijske prakse za gradove. Sudjelovao je u Jean Monnet projektu EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi (CULPOL) Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), te u radu povjerenstava za procjenu projektnih prijava Zaklade Kultura nova.