Osmi povjerenik – od Zagreba do Trećića

Književni petak 16.03.2018. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20.00 Galerija Kupola, 3. kat
Književni petak - arhiva
Književni petak - iz povijesti

Facebook Književnog petka

Knjiga i film, znamo, dva su medija. Originalni scenarij, znamo i to, razlikuje se od adaptacije književnog djela. Različit je i u namjeri, i u formi, ali i u predviđanju i pretpostavljanju horizonta očekivanja recipijenata. 

Što je to što, od samih početaka filma, vabi i nagoni filmaše da posežu za modelom adaptacije književnih tekstova prilagođavajući ih zahtjevima i pravilima kimenatografije? Koji elementi literarnog djela, s jedne, i filma, s druge strane, su ključni u transformaciji kao i u približavanju ta dva medija? Je li proces adaptacije, kako je o prilagodbi uvriježeno misliti, zbir susreta i križanja — podudarnosti i razlika? Radi li se o generalnim i institucionalnim susretima između kulture knjige i filmske kulture? Koliko je važan semiotički susret dvaju različitih znakovnih sustava? Koliko je u svemu važan i osobni susret, onaj između književnika i redatelja? (N. P.)
 
O ovim i sličnim pitanjima razgovarat ćemo s književnikom Renatom Baretićem, autorom višestruko nagrađivanog romana Osmi povjerenik i Ivanom Salajem, redateljem i scenaristom filma nastalog prema Baretićevom romanesknom predlošku. Uz autora i redatelja, o glumačkim iskustvima u filmu Osmi povjerenik govorit će Nadia Cvitanović i Frano Mašković.

Urednik i voditelj Književnog petka je Nikola Petković.  

 

U Zagrebu priveden Osmi povjerenik 

 

Druga po redu tribina Književnog petka održana je 16. ožujka 2018. godine u prilično popunjenoj Galeriji Kupola zagrebačke Gradske knjižnice.

Za razliku od prve tribine o političkoj satiri, na kojoj su izbijale polemičke iskre, ova je tribina protekla u izuzetno opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, kako urednika i gostiju, tako i publike, što je dovelo do pozitivne i otvorene komunikacije svih nazočnih u dvorani.

To, međutim, ne znači da je tribini nedostajalo intrige ili zanimljivosti, upravo suprotno, urednik-moderator tribine Nikica Petković osmislio je razgovor o izrazito aktualnoj kulturnoj temi. On je, naime, iskoristio nedavno započetu distribuciju filma Osmi povjerenik u hrvatskim kinima da na tribinu pozove sve odgovorne za taj literarno-kinematografski fenomen. S obzirom da se radi o izvrsnoj ekranizaciji istoimenog romana, privedeni Petkovićevi gosti bili su autor romana Renato Baretić, redatelj filma Ivan Salaj i dvoje glavnih glumaca Frano Mašković i Nadia Cvitanović.

U razdraganoj i srdačnoj atmosferi, koju je spretno i duhovito kreirao Petković, svjedočili smo izvanrednoj, gotovo detektivskoj rekonstrukciji ovog književno-filmskog slučaja sa sretnim završetkom, tj. svekolikoj artističkoj apoteozi transfera književne uspješnice u filmsku.

Na svoje je došla i publika koja je spontano reagirala i uključivala se u tu živopisnu i veselu priču svojim komentarima, pitanjima i primjedbama, poštujući, međutim, u potpunosti itinirer tribine kao i izlaganja urednika-voditelja i samih gostiju.

U konačnici možemo reći da smo svjedočili tribini na kojoj se moglo čuti mnogo zanimljivoga te kojom je kružila iznimno dobra energija kakva je, po svemu sudeći, doprinijela i pretvaranju odličnog romana u još bolji film.   
Siniša Nikolić
Uredništvo Književnog petka

 

Pogledajte galeriju fotografija s tribine





Želite li dobivati obavijesti o programu Književnog petka, javite se na e-mail: knjizevni.petak@kgz.hr.
Hvala!