Projekti i programi
U projektu 65+ Knjižnice grada Zagreba provode ciljane programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihovom aktivnom uključivanju u kulturna i društvena zbivanja pri čemu se starijim osobama prilazi kao ravnopravnim partnerima u ostvarivanju kulturnih, obrazovnih, kreativnih i informacijskih potreba.
U 2014. god. započinje suradnja Knjižnice Voltino s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.
S dr. Anom Puljak, voditeljicom Odjela za promicanje zdravlja u sastavu Službe za javno zdravstvo planira se realizacija programa predavanja i radionica „Usvoji zdrave navike!“ usmjerenih na edukaciju  i unaprjeđenje zdravlja opće populacije a osobito rad s djecom i mladima na usvajanju zdravih životnih navika i očuvanja zdravlja.

2014.
U Mjesecu hrvatske knjige dr. Ana Puljak, dr. med., spec. jav. zdr., Marija Škes, prof.rehab.  i Vesna Štefančić, dr.med. održale su radionicu „Ljubavi da, nasilju ne“ za učenike trećih razreda OŠ Voltino o emocijama i nenasilnom rješavanju sukoba.  Također je organiziran i susret s učenicima prvih razreda OŠ Voltino „Knjigom do zdravlja“ na kojem su slikovnice Kućna čudovišta Stanislava Marijanovića korištene kao povod za razgovor o poželjnim i nepoželjnim oblicima ponašanja na djeci blizak i zanimljiv način.

2015.
U sklopu programa NZJZ Navike promijeni, zdravlje pokreni! - Prevencija prekomjerne tjelesne težine dr. Ana Puljak i Marija Škes održale su radionicu o zdravoj prehrani a  mr.sc. Hrvoje Radašević, prof. kineziolog o važnosti tjelesne aktivnosti i rizicima sjedilačkog načina života  za učenike trećih razreda OŠ Voltino.
Nacionalni dan nepušenja 15.2. popraćen je radionicom Reci NE pušenju! Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva i Marija Škes, mag. educ. reh. Educirale su učenike sedmih razreda OŠ Voltino o štetnosti pušenja, koliko je teško odviknuti se od te navike i savjetovali ih da je najbolje niti ne početi pušiti. Radionicu je snimala Hrvatska radiotelevizija za prilog u emisiji Dobro jutro, Hrvatska!
Na radionici o samopouzdanju sa učenicima 4.c razreda OŠ Voltino  dr.Ana Puljak i Marija Škes  su istakle  koliko je bitno imati dobro mišljenje o sebi i svojim sposobnostima odnosno prihvatiti i voljeti sebe.

2016.
Ove godine dr.Ana Puljak i Marija Škes održale su radionice o razvijanju samopouzdanja kod djece i mladih a u svibnju se pridružujemo  organizaciji preventivnih aktivnosti u borbi protiv melanoma  radionicom o štetnom djelovanju sunčevih zraka.
 
2017.
Održane su četiri radionice kojima se uputilo na važnost tema:
 • Prevencija prekomjerne tjelesne težine
 • Ljubavi da, nasilju ne! – radionica o nenasilnom rješavanju sukoba, toleranciji i uvažavanju
 • Svjetski dan šećerne bolesti
 • Reci NE pušenju! - radionica predstavljena u emisiji Hrvatskog radija „Umijeće odrastanja“
2018.
Održano  je  7  radionica na kojima su  obrađene teme:
 • Šećerna bolest i mladi
  Raširenost šećerne bolesti (dijabetesa) postaje globalna i poprima osobitosti epidemije a  bolest prate teške zdravstvene posljedice. Sve se više javlja kod djece i adolescenata kod kojih postoji problem nošenja s bolešću. Dijabetes u njima budi osjećaj srama, diskriminacije i otežava im socijalizaciju. Može utjecati na rezultate tijekom školovanja i na odnose u obitelji.  Radi podizanja svjesnosti o životu s dijabetesom radionicu za učenike šestih razreda OŠ Ljubljanica  održala je dr. Katarina-Josipa Siroglavić.
 • Reci NE pušenju!
  U Hrvatskoj se svake godine na prvi dan korizme obilježava nacionalni dan nepušenja. Ove godine to je 14. veljače. Učenicima 6.c razreda OŠ Voltino o štetnosti pušenja radionicu su održale djelatnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva i Marija Škes, mag. educ. reh.
 • Zdravlje mozga
  Interaktivnu radionicu s učenicima 2.c razreda OŠ Voltino o važnosti prehrane prikladne za zdravlje i razvoj mozga (MIND prehrana)  i o potrebi redovite tjelesne aktivnosti održale su djelatnice NZJZ "Dr. Andrija Štampar" Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva i Marija Škes, mag. educ. reh. . Objasnile su i značaj upravljanja emocijama te ih naučile neke od tih vještina. Osvrnule su se i na potrebu usvajanja pozitivnih zdravstvenih navika i izbjegavanje štetnih i rizičnih ponašanja. Naglasak radionice bio je na potrebi cjeloživotnog učenja i njegovoj ulozi u unaprjeđenju zdravlja našeg mozga, ali i utjecaju cjeloživotnog učenja na cjelokupno zdravlje: fizičko, psihičko i socijalno.
 • Tvoje tijelo je stvoreno za pokret
  Edukativna radionica održana je za učenike 3.c razreda OŠ Voltino. Organizator i provoditelj edukacija je Služba za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ a sudjeluju dr. Ana Puljak, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja i prof. Hrvoje Radašević, Centar za preventivnu medicinu.
 • Tanjurić zdravlja
  Studentice Prehrambeno-biokemijskog fakulteta održale su radionicu o zdravoj prehrani za učenike prvih razreda OŠ Voltino. Organizator i provoditelj edukacija je Služba za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

2019.
Intenzivirana je suradnja  s NZJZ započeta 2014.godine.
 • Radionice „Tvoje tijelo je stvoreno za pokret“
  Motorički rast i razvoj kao i senzorička integracija bitni su za učenje jer se kretanjem aktiviraju određena područja mozga koja su važna za učenje Za djecu i adolescente su kretanje i tjelesna aktivnost iznimno važni, imaju važnu razvojnu ulogu, djeluju na psihološki, socijalni i kognitivni razvoj djece, pozitivno utječu na fizičko zdravlje.
  Organizator i provoditelj edukacija je Služba za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ a sudjeluju dr. Ana Puljak , voditeljica Odjela za promicanje zdravlja i prof. Jelena Čvrljak, dipl. kineziolog. Održane su četiri radionice a jedna je snimana za emisiju „Zdrav život“ Hrvatske radiotelevizije.
 • Radionice „Tanjurić zdravlja“
  Organizator i provoditelj edukacija je Služba za javno zdravstvo, NZJZ„Dr. Andrija Štampar“ a sudjeluju dr. Ana Puljak, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja i Marija Škes ,mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života. Uz brojne edukativne materijale o važnosti pravilne prehrane i kroz igru i zabavu studenti Prehrambeno biotehnološkog fakulteta educirali su učenike o zdravim prehrambenim navikama. Održane su dvije radionice.
 • Ovisnost o internetu
  Psihološki znakovi zlouporabe interneta uključuju preokupiranost internetom, nemogućnost prestanka s aktivnošću, osjećaj zadovoljstva ili euforija tijekom surfanja, provođenje sve više vremena ispred računala, osjećaj tuge ili tjeskobe zbog nemogućnosti korištenja interneta, laganje roditeljima i prijateljima, rastresenost i razdražljivost. Predavanje za učenike OŠ Voltino održala je Lea Maričić, mag. psih., djelatnica NZJZ "Andrija Štampar".
 • Književni susret s Rosie Kugli i dr. Anom Puljak
  Knjiga Rosie Kugli "Nisam ti rekla..." tematski je vezana uz problem konzumiranja alkohola kod mladih, ali dotiče i brojne druge probleme odrastanja: utjecaj obitelji, društva, vršnjaka, otpor prema nametanju naših realiziranih i nerealiziranih identiteta, utjecaj naših predrasuda, naših slabosti i naših nerazvijenih komunikacijskih vještina.
  Knjigu je učenicima drugog razreda Elektrotehničke škole predstavila autorica a o gorućem problemu konzumacije alkohola kod mladih s učenicima je razgovarala Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.
 • Zov dubine - predstavljanje romana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb
  Autorica Rosie Kugli predstavila je biografski roman s ekološkom porukom o životu našeg proslavljenog sportaša-rekordera u ronjenju na dah Kristijana Curavića. U predstavljanju su sudjelovali dr. Ana Puljak iz NZJZ"Dr. Andrija Štampar" i učenici 4.c razreda OŠ Voltino. Dr. Puljak je educirala učenike o važnosti tjelesne aktivnosti ali i rizicima koje nose ekstremni tjelesni napori. 
2020.
Suradnja  je nastavljena i u okolnostima pandemije bolesti Covid-19 aktivnostima online.U aktualnoj situaciji pandemije važnost javnog zdravstva, edukacije i prevencije je veća nego ikad.
 • Uz Svjetski dan knjige 23.4.2020., dr. Ana Puljak se video porukom obraća djeci i mladima sa savjetima kako se nositi s trenutnom situacijom ali i usvojiti neke korisne životne navike.
 • Istaknuto je i novo izdanje naslova Ivane Brlić Mažuranić i Vladimira Kirina Dječja čitanka o zdravlju. Knjiga je prvi put objavljena 1927. godine u obliku slikovnice na poticaj Škole narodnog zdravlja u Zagrebu a  sadrži pjesmice  o higijenskim i zdravstvenim temama.
  Već tada uspostavljenu, gotovo stogodišnju vezu knjige i promocije zdravlja, nastojimo održati i dalje!
    
   

 
Od srpnja 2014. u knjižnici organiziramo znanstvene radionice na kojima s djecom izvodimo jednostavne znanstvene pokuse te predlažemo knjige iz popularne znanosti uz gostovanja profesora, studenata i udruga koje se bave popularizacijom znanosti. Od 2014. do 2018. brojne znanstvene radionice s pokusima održala je profesorica fizike i kemije Natalija Crnički, meteorološke radionice vodili su dr.sc. Antun Marki, viši predavač s Geofizičkog odsjeka  PMF-a i meteorolog s RTL-a Nikola Vikić Topić. Arhitektonske radionice održala je arhitektica Tatjana Liktar Elez, a pokuse iz kemije pokazali su nam studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Ljetne tvornice znanosti. U 2019. godini uspostavili smo kontakt sa studentskom sekcijom Hrvatskog fizikalnog društva Fizika ekspres koji nas kroz zanimljive pokuse uvode u svijet fizike.
 

Knjižnica širom otvorenih vrata

Knjižnice grada Zagreba u cilju poticanja čitanja,  cjeloživotnog učenja i društvene inkluzije (uključivanja) djece s teškoćama u razvoju te mladih i odraslih osoba s invaliditetom provode projekt Knjižnica širom otvorenih vrata. Knjižnica Voltino, ogranak Knjižnice Tina Ujevića, uključila se i službeno u projekt Knjižnica širom otvorenih vrata 2012.godine. Već duže vrijeme u Knjižnici Voltino provodimo kreativne radionice, izložbe, grupne posjete u suradnji sa udrugama Dodir i Ozana. U našoj Arhivi možete pogledati sve dosadašnje aktivnosti.

2019.god.
 • 31.5.-1.7. Sanjam, letim, živim - Članovi udruge OZANA izradili su narančaste leptire filcanjem vune kako bi dali vidljivost oboljelima od multiple skleroze. Cilj je bio izraditi 4500 leptira za 4500 oboljeloh od multiple skleroze u Hrvatskoj.

2016.god.
 • 20.5.-20.6.2016. "Zagrebačkim ulicama" - izložba radova članova skupine Ribica Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži  Mali dom - Zagreb, ustanove koja djeluje kao dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži s oštećenjem vida ii dodatnim utjecajnim teškoćama u razvoju od njihova rođenja do 21. godine.
2015.god.
 • 17.12.2015.-16.1.2016. Božićna izložba - U izlozima i prostoru knjižnice izloženi su radovi Učeničke zadruge "DAR-MAR" i i polaznika radnog osposobljavanja iz Srednje škole Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb, trogodišnje strukovne škole koja odgaja i obrazuje mladež s posebnim obrazovnim potrebama.
 • 1.12.2015. likovna radionica: COO "Vinko Bek" za učenike OŠ Voltino. Radionicu su vodile profesorica Tanja Parlov uz pomoć dvije učenice iz COO „Vinko Bek“. Radionicom se učenicima OŠ Voltino pokušalo približiti način na koji  djeca oštećena vida različitim likovnim tehnikama izražavaju svoj doživljaj svijeta koji ih okružuje.
 • 13.11.-17.11.2015. U sklopu programa "Izlasci u zajednicu"  korisnici Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i   mladeži "Mali dom" s dvije grupe su posjetili knjižnicu i prisustvovali na Pričaonici.
 • 9.11. - 1.12.2015. Izložba likovnih radova učenika COO "Vinko Bek"iz Zagreba.
2013.god.
 • 12.3. - 12.4.2013. "Spasimo vunu" - izložba radova članova Udruge Ozana i učenika OŠ Voltino nastalih na radionicama u OŠ Voltino. Voditeljice radionica su Ksenija Gluhak i Branka Crnković.
2009.god.

 
2008. god.

 • 6.10.2008.   U Knjižnici Voltino otvorena je  Izložba učeničkih radova Grafičkog odjela Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna. Izložba ima humanitarni karakter jer je prihod od prodaje radova namijenjen Hrvatskoj udruzi gluhoslijepih osoba Dodir.
2002. god.
 • 4.12.2002. "Ruke ljubavi"- Izložba radova članova udruge povodom obilježavanja Međunarodnog dana invalida.
Projekt u suradnji s OŠ Voltino započeli smo 2017./2018. školske godine. Voditeljica projekta je učiteljica Romana Kutlača koja s učenicima produženog boravka jednom mjesečno dolazi u knjižnicu na radionice vezano uz prigodni datum. Radionice su osmišljene tako da sadrže Trenutak za priču, Edukativan trenutak, Kutak za pisano stvaralaštvo  i Kutak za kreativni trenutak u kojem nam pomaže stalna suradnica umjetnica Ivana Rod. Čitajući odabrane tekstove i različitim aktivnostima na zadanu temu učenici se upoznaju s nizom sadržaja vezanog uz mobilnost, zdravu prehranu, toleranciju, ekologiju, emocije... Nastalim radovima uređujemo pano projekta u knjižnici i predstavljamo ih roditeljima i posjetiteljima knjižnice na izložbi uz završnu svečanost.
 

Na Odjelu za djecu i mladež Knjižnice Voltino od 2017. godine održavaju se  radionice robotike.  Radionicama se želi  omogućiti  djeci i mladima da uče, zabavljaju se i druže, kvalitetno provode slobodno vrijeme i usvajaju nova znanja, istražuju i upoznaju se s novim medijima i tehnologijama u skladu sa zadaćom narodnih knjižnica u modernom društvu.
Održano je više ciklusa radionica u suradnji s udrugom Neki novi klinci na kojima su djeca imala prilike upoznati  osnove programiranja i nove tehnologije radeći s robotima mBot i Cubetto.
U 2018. godini ukazuje se mogućnost organiziranja radionica s Lego MindStorms robotima u suradnji s Američkim kutkom Zagreb što otvara mogućnost prijave na međunarodno STEM natjecanje za djecu First Lego League. Tim "10 volti" je sudjelovao kao prva i jedina knjižnična ekipa na natjecanju za što je primio pohvale  s naglaskom na posebnu vrijednost izvođenja aktivnosti u  knjižnici koja je javni prostor i omogućuje veću dostupnost i popularizaciju projekta.
U provedbi projekta knjižnica je ostvarila suradnju sa širom lokalnom zajednicom – s Američkim kutkom Zagreb, Udrugom Neki novi klinci, poduzećem Končar i udrugom Palčić gore te se potvrdila kao mjesto okupljanja i provođenja aktivnosti i programa važnih i značajnih stanovnicima kvarta a i šire.
U 2018. započinje i suradnja s Elektrotehničkom školom. Od travnja kreću radionice programiranja Lego MindStorms robota  za djecu od 9 i više godina koje vode profesori Mario Tretinjak i Saša Tatar  te učenici napredne robotičke grupe 3.c razreda.
Na drugom sudjelovanju u First Lego League natjecanju, održanom 19.1.2020. god. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, tim "10 volti" u suradnji s profesorima i učenicima Elektotehničke škole Zagreb osvaja nagradu za Tehnički intervju, odnosno za dizajn robota. Sudjelovanje je omogućeno potporom Američkog kutka Zagreb i poduzeća Končar.

Suradnja s Američkim kutkom Zagreb, Elektrotehničkom školom i poduzećem Končar je nastavljena i u 2021.god. Pokrenut je program Makerspace: Roboteka, na tragu preporuka iz Strateškog plana Knjižnica grada Zagreba 2021. - 2025. o razvijanje usluga za mlade s mladima (15+), pri čemu se stavlja naglasak na radionice novih tehnologija – kodiranje, robotika, 3D ispis, 3D olovke, virtualna i proširena stvarnost te maker space prostori na dječjim odjelima kao i oblikovanje jednog ogranka knjižnice kao „gadget garaže“. Predviđene aktivnosti u našem maker space prostoru su upoznavanje djece i mladih s  mBot, LEGO Mindstorms i LEGO Boost robotima, micro:bitovima, radom s 3D printerom i 3D olovkom a radionice bi se održavale na terasi knjižnice. Jedna radionica je održana u jesen 2020. god., nastavak je planiran na proljeće 2021. god.,  a voditelji radionica su studenti Tehničkog veleučilišta Zagreb. Napravljen je i promotivni video objavljen na web stranici Knjižnice Voltino i na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

Okupljanje djece u Knjižnici Voltino na robotičkim radionicama radionicama omogućilo je djeci, stanovnicima zagrebačkog naselja Voltino, besplatnu i svima dostupnu izvanškolsku edukaciju u ovom području, izvan zone ocjenjivanja i uspoređivanja a također i izvanškolsko učenje u skladu s interesima. Programom STEM aktivnosti Knjižnica Voltino postala je središnje i omiljeno mjesto  okupljanja  djece više osnovnoškolske dobi, kao i poligon stjecanja novih znanja i kompetencija kroz suradnju i prenošenje znanja sa srednjoškolaca i studenata na mlađe polaznike. Također, Knjižnica Voltino nastavlja tradiciju kvarta izgrađenog oko poduzeća Končar te se pozicionira kao središnje mjesto okupljanja i povezivanja partnera iz lokalne zajednice.
 

Projekt Školica heklanja Cvijetak pokrenut je 2012. godine u Mjesecu hrvatske knjige. Tema MHK te je godine bila posvećena Europskoj godini starenja i međugeneracijske solidarnosti pa smo u suradnji s učiteljicama OŠ Voltino potaknuli druženje djece s bakama, djedovima i korisnicima domova umirovljenika te nastojali poticati interes, osjetljivost, komunikativnost i poštovanje djece prema starijim osobama. Druženjem s našim bakama iz zaborava smo vratili heklanje i ručni rad koji su djeca s oduševljenjem prihvatila. Voditeljica Školice heklanja je učiteljica produženog boravka OŠ Voltino Anamarija Čorko uz stalnu suradnicu Kseniju Kulić, a također su i mnoge bake i mame dale svoj doprinos ovom projektu. Učenici se uključuju prema osobnom interesu i trenutnoj motiviranosti a članova nikad ne nedostaje.
Brojne generacije učenika isprobale su i naučile umijeće heklanja, a na kraju svake školske godine izložimo svoje radove na Ljetnoj izložbi u knjižnici.  Svake godine pokušavamo osmisliti novu ideju za prezentaciju našeg rada pa su učenici do sada radili heklane bookmarkere, heklane ukrase za torbice za knjige, heklani nakit (ogrlice, trake za kosu, narukvice, prstene, naušnice), čestitke s heklanim motivima, 100 cvjetića za unikatne instalacije povodom 100. dana škole, heklane pernice, anđele, ukrase za bor, pisanice, likove iz priča, heklane (taktilne) društvene igre, a u 2017/2018 godini napravili smo heklanu taktilnu slikovnicu.

 
Osluškujući potrebe društvene zajednice kao i stručne smjernice za razvoj svojih usluga, Knjižnice grada Zagreba svojim se projektom Zelena knjižnica za zeleni Zagreb pridružuju knjižnicama koje će u sklopu redovne djelatnosti educirati javnost o zaštiti okoliša i održivome društvu.

Projekt Zelena knjižnica za zeleni Zagreb u Knjižnicama grada Zagreba provodi se od siječnja 2017. godine.

Namijenjen je svim dobnim skupinama korisnika, a ostvaruje se kroz sljedeće programe: 
- predavanja i radionice
- predstavljanje knjiga
- projekcije dokumentarnih filmova
- događanja na javnim površinama
- uređenje knjižničnoga prostora i knjižničnoga okoliša
- izložbe.

  
    Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.