Informativni utorak

Od travnja 1955.g. na inicijativu direktorice Gradske knjižnice - Višnje Vuković, uveden je za djelatnike Pionirske knjižnice moderan sistem internog informiranja o novim izdanjima knjiga za djecu i mladež. No na pravi, redoviti informativni sastanak, tzv. Dječji utorak za širi krug bibliotekara, trebalo je pričekati do jeseni 1960.g. Od tada, pa sve do danas, sastanci se održavaju svakog prvog utorka u mjesecu, osim u vrijeme školskih praznika, već preko 50 godina. Doista, utorci su omogućili generacijama knjižničara da bolje upoznaju fond s kojim rade - osim izlaganja o novim knjigama, dogovarale su se zajedničke akcije, provedbe kvizova i posjeti velikim godišnjim izložbama.

Dugi niz godina utorci nisu mijenjali koncepciju pa ih je valjalo osuvremeniti. Danas redakcija Informativnog utorka poziva izdavačke kuće, književnike, ilustratore i urednike, upriličuje kumulativne prikaze najkvalitetnijih izdanja knjiga za djecu i mladež, daje izvješća sa stručnih skupova, sajmova knjiga, organizira zajedničke akcije za poticanje čitanja ali isto tako priređuje stručna predavanja namijenjena knjižničarima osnovnih škola. Od početnih 17 knjižničara, koliko ih je bilo prisutno na prvom sastanku - ova je brojka danas narasla na 100 sudionika, no još uvijek se traži jedno mjesto više.

Sastanci se održavaju u prostoru Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 4, od 9 do 13 sati.
Redakcija Informativnog utorka: Natalija DragojaIsabella MauroDanka Hajsig  i Alka Stropnik.

 
Program Informativnog utorka
2021. godina


Obavijest o stručnim sastancima knjižničara osnovnih škola i dječjih odjela narodnih knjižnica

Od svibnja 2017. godine prezentacije pojedinih izlaganja održanih na Informativnom utorku bit će dostupne na mrežnim stranicama uz dopuštenje autora. Naslov određenog izlaganja ujedno je i poveznica na prezentaciju.
 
VAŽNA OBAVIJEST
 
Stručni sastanci se do daljnjeg održavaju sukladno važećim epidemiološkim mjerama u hibridnom modelu i prenosit će se uživo putem ZOOM platforme uz obaveznu prijavu (100 sudionika). Prvi Informativni utorak održat će se 5. listopada s početkom u 9.00 sati.
 
5. listopada 2021.
1. Hrvatski arhiv weba kao izvor informacija.
Predstavljaju: Ingeborg Rudomino, Karolina Holub
2. IFLA-ina Sekcija za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama.
Predstavlja: Maela Rakočević Uvodić, predsjednica Sekcije
3.
Predstavljanje Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2021. – Šest autora traži čitatelja
Predstavlja: Isabella Mauro
4. Predstavljanje ilustriranih biografija hrvatskih književnika i romana Škola na rubu pameti.
Predstavlja: Tomislav Zagoda