Knjižnica Sesvete

Odjel za djecu i mlade
Kontakt: knjiznica.sesvete.do@kgz.hr 


Program rada kroz godinu

Pričaonica - ponedjeljkom od 18 do 19h
Pričaonica s malom istraživačkom radionicom namijenjena je djeci predškolske i niže osnovnoškolske dobi. Listajući slikovnice razgovaramo o raznim temama: o bebama, djevojčicama i dječacima, mamama, tatama, o različitostima, o roditeljima roditelja, obitelji, domu, o vještinama, osjećajima, vrlinama, manama... pričamo o odrastanju. Listamo i enciklopedije, knjige o životinjama i biljkama, prirodnim pojavama... Crtamo, bojamo, izrađujemo slikovnice, oblikujemo lutke od raznih materijala za malene igrokaze.
 
Likovna radionica - srijedom od 18 do 19h
Program je namijenjen razvijanju vizualne kulture, te stvaranju dobrog ozračja za slobodno izražavanje i poticanje individualnosti. Aktivnosti su predviđene za djecu različitih sposobnosti i uzrasta. Djeca se upoznaju s različitim likovnim tehnikama (kolaž, tempera, akvarel, oblikovanje papira, kaširanje, izrada ukrasnih predmeta ...).
Vrtić i škola u gostima 
Kreativne likovne, scenske i literarne radionice, namijenjene unaprijed dogovorenim grupnim posjetama vrtićke i školske djece.

Iskrice kroz baštinu - kreativne radionice za učenike nižih razreda osnovne škole 

Kutak s igračkama i društvenim igrama
Svakodnevno, u radno vrijeme knjižnice, djeca se u pratnji roditelja mogu poigrati ponuđenim didaktičkim igračkama. Na raspolaganju im stoje brojne društvene igre, drvene slagalice, puzzle, kockice, željeznička pruga itd. Djeca odabiru sadržaj igre po vlastitom izboru.

Roditeljski kutak
Roditeljski kutak sadrži zbirku knjiga i priručnika u kojima roditelji, osim savjeta kako odgajati i bolje komunicirati sa svojom djecom, mogu naći i konkretne primjere dječjih igara te priča i bajki s interpretacijom i ponuđenim aktivnostima za različitu dob djeteta.
Povremeno priređujemo predavanja i tribine s temama iz pedagogije, obiteljske psihologije i roditeljstva.

Dječja čitaonica
U dječjoj čitaonici možete se svakodnevno služiti encikopedijama, leksikonima, rječnicima i priručnicima za lektiru. Ovdje možete prelistati i časopise: Radost, Smib, Prvi izbor, Mak, Meridijani. Čitaonica je ujedno i mjesto gdje se može razgledati aktualna izložba koja prati zanimljive događaje, teme, obljetnice te odabrane radove učenika sesvetskih osnovnih škola.

Medijateka
Uz bogat izbor edukativnih i igranih filmova na DVD-u, u našoj medijateci moguće je posuditi i edukativne igre za poticanje i razvoj čitanja, logičke igre za razvijanje uma, učenje stranih jezika…
Korištenje kompjutora i Interneta u medijateci moguće je svakodnevno tijekom radnog vremena, osim u vrijeme održavanja redovitih radionica (ponedjeljkom i srijedom u 18h), te organiziranih posjeta vrtića i škola knjižnici. Za igraonicu Play Station 3 svakodnevno su predviđeni jutarnji (od 11 do 13 h) i poslijepodnevni (od 15 do 18h) termini.

Galerija Obločec
Galerija se nalazi u prostoru Odjela za djecu i mlade i namijenjena je izlaganju dječjih radova nastalih u suradnji s dječjim vrtićima, školama i Gimnazijom Sesvete, radova vezanih uz projekte Knjižnica širom otvorenih vrata i Zelena knjižnica za zeleni Zagreb te prezentaciji plakata, ilustracija i knjiga za djecu kao i knjižnog fonda knjižnice.
Galerija odjela za djecu i mlade Knjižnice Sesvete djeluje od 1999. godine, kada je otvoren novi prostor Knjižnice Sesvete, a povodom 60. obljetnice Knjižnice Sesvete dobiva ime Galerija Obločec.

Tematske izložbe
Izložbeni prostor dječjeg odjela namijenjen je tematskim izložbama dječjih likovnih i literarnih radova, predstavljanju fonda i rada Odjela za djecu i mlade, uključujući zbirku za roditelje, te raznih projekata koji promiču čitanje i vrijednosti kulturne i prirodne baštine. 

Dječji čitateljski klub 
2021./ 2022.  Uz mjesečni odabir naslova slikovnica i knjiga, čitateljski klub okuplja predškolce i osnovnoškolce. Susreti u obliku pričaonice s kreativnom radionicom za predškolce i susreti školaraca u obliku literarno/likovne radionice održavaju se u knjižnici, a prema dogovoru djeca mogu  odabrane slikovnice i knjige čitati unutar vrtićkih i razrednih skupina.  
Knjige i slikovnice poticaj su za daljnji kreativni rad vezan uz temu odabranih naslova te se radovi, nastali unutar tih radionica, izlažu u virtualnoj galeriji ili u prostoru Knjižnice Sesvete
Od veljače 2023. godine nastavlja se djelovanje kroz prijedloge za čitanje u redovnim pričaonicama te dogovorenim izložbama likovnih i literarnih radova.  

Virtualna pričaonica
Pričaonice nastale u okivru Dječjeg čitateljskog kluba povezivanjem zvučnog zapisa odabranih priča i dječjih ilustracija nadahnutih motivima priče.