Iskrice kroz baštinu

Izložba 21.05.2018. - 17.06.2018. Knjižnica Sesvete Odjel za djecu i mlade
Iskrice kroz baštinu, učenice 4. razreda OŠ Luka i ove su školske godine u suradnji s učiteljicom Arijanom Piškulić Marjanović  nastavile s istraživanjem kulturne i prirodne baštine kroz kreativne radionice u knjižnici. Početak školske godine obilježile su aktivnosti vezane uz upoznavanje s hrvatskim legendama i pričama te sadržajem izložbe udruge Krila – terapijsko jahanjeUpoznajući konje, Iskrice su istraživanje nastavile u likovnoj radionici pod kreativnim vodstvom Roka Jurića, učenika Gimnazije Sesvete te u suradnji s predškolcima, polaznicima naših redovnih pričaonica, izradile slikovnicu o konjima.  

Svoj doprinos humanitrnom djelovanju dale su prikupljanjem igračaka i društvenih igara, koje su uz prigodnu priredbu i druženje darovali djeci, štićenicima Caritasove Kuće sv. Franje.​ 

Nakon zimskih praznika rad smo nastavili istražujući slikovnice i knjige o zmajevima. Saznali smo gdje žive, kako izgledaju, kakve osobine imaju i što sve simboliziraju. Tijekom izložbe u nastajanju, koju su pratile likovne radionice i pričaonice o zmajevima, nastao je niz maštovitih likovnih radova koje smo postupno pridodavali i tako dovršili izložbu knjiga i slikovnica pod nazivom Priče o zmajevima.

Završni dio ovogodišnjeg druženja proveli smo baveći se prirodoslovnim temama te pripremajući dramsku predstavu koja se temom nadovezala na problematiku kojom smo se bavili proučavajući zmajeve. Uočavajući razlike između straha koji nas poput zmajeva u nekim pričama čuva od opasnosti te strahova koji nas, poput zmajeva u drugim pričama, ometaju ili čak paraliziraju naše djelovanje, odlučili smo se s njima suočiti uz pomoć znanstvene i scenske kreativnosti.

Kao i krajem prošlogodišnjih aktivnosti, Iskricama su se u ovom djelu pridružili suučenici. U školi su svi zajedno pripremili izloške za izložbu: Kolažne priče o drveću, a u knjižnici su u radionici pod vodstvom kustosice Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Marijane Vuković, upoznali djelatnosti  muzeja te istraživali i likovno prikazali Neke vrste drveća i ptice koje se tu gnijezde.

Nakon radionice, Iskrice su za učenike svojeg razreda premijerno izvele dramsku predstavu Panika u Strahogradu, a nastupit će i pred malenim gledateljima u jednom od naših redovnih termina pričaonica srijedom. 

Ovogodišnje druženje završit ćemo uz kreativnu obradu lektirnih djela Ivane Brlić Mažuranić, koja su zapravo i potaknula naše istraživanje legendi te time još jednom istaknuti vrijednost njezinog doprinosa kulturnoj baštini Hrvatske.  
 
Tatjana Rozalija Ovčar, knjižničar informator na Odjelu za djecu i mlade
 

Iskrice kroz baštinu 2016./17.