Aktives Museum Berlin

Predavanje 15.06.2023. | četvrtak Gradska knjižnica Početak događanja: 18 sati Galerija Kupola, 3. kat
Aktives Museum nije muzej u tradicionalnom smislu, već otvoreni forum za sve koji su zainteresirani za bavljenje poviješću nacizma, društvenim okolnostima koje su dovele do nacizma i posljedicama koje ima danas. Aktives Museum istraživanja usmjerava kroz niz formata, kao što su izložbe, publikacije, razgovori te komemorativni i drugi događaji. Aktivnosti Aktives Museuma doprinijele su uspostavi i nekih od važnih muzejskih ustanova u Berlinu poput muzeja Topografije terora.

Ravnatelj dr. Kaspar Nürnberg u predavanju će predstaviti rad i način djelovanja Aktives Museuma koji okuplja veliki broj stručnjaka iz cijele Njemačke na temama vezanim uz povijest fašizma i otpora.

Predavanje je dio ciklusa Obrazovnog programa Dotrščina koji se kroz 2023. godinu održava u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti te u suradnji sa zagrebačkom Gradskom knjižnicom. Strana gostovanja u okviru Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina održavaju se u partnerstvu i u uz podršku Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća te podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Dr. Kaspar Nürnberg ravnatelj je Aktives Museuma od 2007. godine. Prije toga radio je kao znanstveni suradnik Njemačkog povijesnog muzeja u Berlinu, Zakladi Franckesche u Halleu te Njemačkom higijenskom muzeju u Dresdenu. Diplomirao je povijest, povijest umjetnosti, religijske studije i pedagogiju (Free University Berlin i University of Edinburgh).