Aleksandar Skrjabin - pjesnik klavira

Mjesec hrvatske knjige 20.10.2022. | četvrtak Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Čitaonica 1. kat
U organizaciji Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin i Knjižnica grada Zagreba red. prof. art. Veljko Glodić održat će koncert i predavanje u povodu 150. obljetnice rođenja Aleksandra Skrjabina, kojima će široj publici približiti skladatelja i njegov opus. Događanje se odvija u okviru Mjeseca hrvatske knjige, u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata

Veljko Glodić (1958.) diplomirao je klavir 1980. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jurice Muraja. Umjetničko usavršavanje nastavio je na The New England Conservatory of Music u SAD-u gdje je magistrao 1982. U sljedećih nekoliko godina umjetničku djelatnost nastavio je na The Florida State Universtity, a formalno obrazovanje završio je doktoratom 1988. Za svoja je interpretativna umijeća osvojio niz nagrada i priznanja u domovini i inozemstvu (1. nagrada na natjecanju studenata u bivšoj Jugoslaviji 1980., nagrada Svetislav Stančić HGZ-a, priznanja Dean's List za izvrsnost na poslijediplomskom studiju). Po povratku u Hrvatsku održao je niz solističkih, komornih i jazz recitala u domovini, Njemačkoj, Rusiji,  Sloveniji, Belgiji, Mađarskoj, BiH, Bugarskoj i Makedoniji. Nastupio je na brojnim festivalima i ciklusima koncerata (Večeri na Griču, Varaždinske barokne večeri, EPTA, Skopsko leto, Europski dani kulture u Ljubljani, Ciklus koncerata Hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani, Szeged International Jazz Festival, Muzički biennale Zagreb, Kongres EPTE u Belgiji, Dani Alexandra Goldenweisera u Moskvi, World Piano Conference i dr.)

Njegove izvedbe emitirane su na radijskim postajama u SAD-u, Sloveniji, Mađarskoj i Rusiji, dok je za Hrvatski radio snimio komorna i solistička djela. Njegove nastupe mogli su pratiti i gledatelji HRT-a te javnih televizija Mađarske, Makedonije i BiH. Promovirajući širok dijapazon pijanističkog repertoara za ugledne hrvatske nakladnike snimio je pet solističkih nosača zvuka, a na diskografskim izdanjima zabilježen je i njegov solistički nastup sa Zagrebačkom filharmonijom. Baveći se intenzivno i stručnim radom preveo je kapitalnu knjigu Ogled o pravoj umjetnosti sviranja klavira C. Ph. E. Bacha (2004.) U organizaciji EPTA-e iz Rusije na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski 2005. održao je master class, a tri godine kasnije bio je gostujući profesor na The Goucher College u Baltimoru. U 2010. njegov je recital na the World Piano Conference u Novom Sadu nagrađen Diplomom pijanističke izvrsnosti The World Piano Techers Association. Kao član žirija na međunarodnim pijanističkim natjecanjima predstavio se 2010. u Rusiji (Vera Lotar Shevchenko) te 2016. u Bugarskoj (Skrjabin, Rahmanjinov).