Aleksandar Žiljak : Fantastični svijet prirode

Izložba 15.01.2024. - 15.02.2024. Knjižnica Božidara Adžije Aleksandar Žiljak
ALEKSANDAR ŽILJAK rođen je 1963. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu. Nekoliko godina bio je profesor informatike i elektrotehnike/elektronike u zagrebačkim srednjim školama.
 
Ilustracijom se bavi od kasnih 1980-ih, a ilustratorskoj se karijeri u potpunosti posvećuje od 1997. kao samostalni umjetnik, član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Član je i ULUPUH-a te Hrvatskog društva pisaca. Ilustrirao je ponajviše u školskim časopisima (izdavači Školska knjiga, Profil International, Mozaik knjiga, Sretna knjiga), novinama (Zabavnik, nedjeljni prilog Jutarnjeg lista), udžbenicima (izdavači Profil International i Školska knjiga), te naslovne stranice knjiga (izdavači Sara 93, Zagrebačka naklada, Izvori, Katarina Zrinski, Sysprint, Zoro, Zagrebgrafo i drugi). Uglavnom radi prirodoslovne ilustracije, ali i znanstvenofantastične, kriminalističke. Do sada je objavio na tisuće raznih ilustracija, najčešće u tehnici akrilika i olovke.
 
Godine 2005. opremio je naslovnim i unutrašnjim ilustracijama knjige priča iz prirode Rogan i Miško, autora Vlatka Šarića, u izdanju zagrebačkog Znanja. U potpunosti je, sa po 70-80 ilustracija opremio i knjige o prirodi Joze Vrkića: Bijela vrana (Glagol, Zagreb, 2006), Divlja naša (Glagol, Zagreb, 2008), Crna vrana (Glagol, Zagreb, 2009) te Modre oči Lijepe Naše (Glagol, Zagreb, 2010). Također je ilustrirao razne materijale za Nacionalni park Paklenica i druge javne ustanove, kao i zbirke znanstvenofantastičnih priča, kako svoje, tako i drugih autora. Sudjelovao je na više žiriranih tematskih izložbi u organizaciji ULUPUH-a.
 
Kao pisac, objavljuje znanstvenu fantastiku i fantasy u raznim žanrovskim zbirkama i časopisima. Samostalne su mu knjige zbirke priča Slijepe ptice (2003), Božja vučica (2010), Knjiga beštija (2013), Tajna Grimiznog mora (2014), Srce od stakla (2016), Pjesma Xallasandre (2017) i Toranj (2023), romani Irbis (2012), Poseidonia (2014), Zagonetka Zmajskih otoka (2015) i Ndanabova djeca (2018), knjiga Kriptozoologija - svijet zagonetnih životinja (2003, pod pseudonimom Karl S. McEwan) i zbirka predavanja o fantastičnom filmu Zvijezde u noći (2019). Zajedno s Tomislavom Šakićem uredio je antologiju hrvatskog SF-a Ad astra (2006), a isti dvojac uređuje i SF časopis UBIQ. Uredio je i nekoliko samostalnih zbirki domaćih autora. Dobitnik je desetak Nagrada SFERA, Istrakonskog zmaja za 2016 (Pazin), te nagrade Hudi maček 2. Grossmanovog festivala fantasyja, sci-fija i stripa 2022 (Ormož). Romani Irbis i Poseidonia objavljeni su u Republici Srbiji, Poseidonia u Republici Češkoj, zbirka priča Welche Farbe hat der Wind? u Saveznoj Republici Njemačkoj i zbirka priča As the Distant Bells Toll u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.
 
Prirodoslovnom ilustracijom Žiljak se počeo baviti neposredno pred Domovinski rat, prvo u časopisu Smib Školske knjige. Od tada je preko dvadeset godina ilustrirao redovne rubrike o prirodi u školskim časopisima, od kojih je neke i sam pisao. Radio je i usko namjenske ilustracije za školske udžbenike iz prirode i biologije. Takve ilustracije redovito su maloga formata, često manjeg od formata razglednice, diktiranog prijelomom samog broja časopisa, odnosno rubrike u njemu. Iako su takvi formati nerijetko znali biti sputavajući, postizao se osnovni, i po autorovom mišljenju najvažniji cilj, a to je upoznavanje mladih čitatelja s ljepotom prirode i živoga svijeta oko nas.
 
Bitno više slobode pružili su projekti onoga što Žiljak sam naziva panorame staništa, tj. slike pojedinih staništa i životinjskih i/ili biljnih vrsta u njima. Iako su takve ilustracije prilično izazovne, formata koji raste i do B2, vjerojatno su vrhunac njegova stvaralaštva. Tu se ističu ilustracije za postere u izdanju zagrebačkog Profila, a po programu predmeta Priroda 6. Riječ je o hrvatskim šumskim, travnjačkim i vodenim staništima u koja su ukomponirane brojne karakteristične vrste, često različitih veličina, doslovno od mrava do medvjeda. Slične, ali ipak jednostavnije i formatom manje, su panorame za potrebe školskog časopisa Prvi izbor Mozaik knjige.
 
Drugi veliki višegodišnji projekt bile su ilustracije za knjige Joze Vrkića. Za neke knjige, te su ilustracije bile u boji, a za neke u olovci. Redovito su pratile piščeve zamisli, nizove crtica iz naše prirode i odnosa ljudi s prirodom. Nažalost, uslijed smrti Joze Vrkića 2013. veliki dio već završenih ilustracija ostao je neobjavljen. To se prije svega odnosi na slike u boji za knjigu pod radnim naslovom Divlja naša 2. Ove ilustracije obično prikazuju jednu ili nekoliko tematski srodnih (najčešće) životinjskih vrsta, a popunjavaju cijelu stranicu knjige nasuprot stranici s tekstom (Jozo Vrkić je svoje knjige sam dizajnirao i pripremao za tisak).
 
Na ovoj izložbi pokazan je reprezentativni izbor iz panorama staništa, kao i iz sveukupnog opusa ilustracija za knjige Joze Vrkića.

Poveznicom na naš katalog možete pristupiti djelima koje je napisao i ilustrirao Aleksandar Žiljak.