Anđeli

Izložba 16.01.2023. - 15.02.2023. Knjižnica Božidara Adžije Irena Zeiner
Irena Zeiner hrvatska je umjetnica, slikarica i dizajnerica, rođena 1960. godine u Sisku.
Diplomirala je dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu (modul kostimografija), a prije toga prva iskustva dizajniranja stekla je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Još 1985. godine postala je članica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i njihova je članica do danas. Godine 1987. postala je članica i ZUH-a, Zagrebačkih likovnih umjetnika, te je od tada imala mnogobrojne samostalne i grupne izložbe od Zagreba do Slavonskog Broda preko Dubrovnika, Bola na Braču, Zadra. U skladu s mijenama vremena, a time i promjenama i uporabi novih tehnologija, sudjeluje i u virtualnim izložbama. U 2022. godini bila je jedna od umjetnika predstavljenih na pratećoj virtualnoj izložbi 6. Zagrebačkog ljetnog likovnog salona.
 
Slike anđela izlagala je već u Knjižnicama grada Zagreba (Knjižnice Tina Ujevića i Bogdana Ogrizovića), uglavnom prigodno vezano za blagdane. Iako slika malo motiva (uz anđele slika stabla, morske motive i motive flore, paške čipke), anđeli su postali prepoznatljivi po bucmastim obrazima, kovrčavoj kosi, uronjeni u ruho s motivima tradicionalnih nošnji hrvatskoga podneblja, osobito s područja Pokuplja - sela Letovanić. Kombiniranom tehnikom ova razigrana krilata stvorenja sviraju harfe i trublje, u rukama nose raskošne cvjetne bukete, sa zlaćanim uvojcima spajaju nebesko i zemaljsko. Svojim veselim opravama istovremeno umiruju pogled promatrača i povezuju ga s duhovnim sferama čovjekove duše. Različiti formati slika vežu se i uz simboliku ispunjavanja želja.

Je li tomu doista tako provjerite u izložbenom prostoru Knjižnice Božidara Adžije na izložbi Anđeli od 15. siječnja do 15. veljače 2023. godine.
                                                                                                                                                                                                               
Milkica Ursa