Antun Gustav Matoš

Izložba 17.03.2014. - 04.04.2014. Gradska knjižnica Početak događanja: 12 sati Aula
Izložba u povodu 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša (13. lipnja 1873. - 17. ožujka 1914.) postavljena je u auli Gradske knjižnice i bit će otvorena do 4. travnja 2014. Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 17. ožujka 2014. u 12 sati.
Nadovezujući se na izložbu održanu u auli Gradske knjižnice u svibnju 2013. godine, nova i proširena izložba o Antunu Gustavu Matošu koncipirana je kao cjelina u kojoj je izložena izvorna građa Gradske knjižnice, prije svega njezinih zaštićenih zbirki i fondova: zbirke Zagrabiensia te čitaonice periodike, čiji je fond dragocjen kao izvor za proučavanje feljtonističkih, novinarskih, polemičkih i drugih članaka te književnih priloga koje je Matoš objavljivao za života u raznim časopisima i time se djelomično uzdržavao. Zbirka Zagrabiensia čuva primjerke prvih izdanja svih knjiga koje je Matoš objavio za života, kao i komplete sabranih djela objavljenih nakon njegove smrti te bogatu literaturu o Antunu Gustavu Matošu. Kao svojevrsni putokazi koji upotpunjuju izložbu, uz knjižnu građu postavljeni su i posteri koji vode kroz tematske cjeline.
Digitalne presnimke portretnih fotografija Antuna Gustava Matoša dobivene su iz Zaklade Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika.
Autorica izložbe je Dubravka Petek, postere i virtualnu izložbu je likovno i grafički oblikovala Ismena Meić.

Izložba je dio programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša.

Programska knjižica