Besmrtne riječi ipak – književna baština Vesne Parun

Izložba 15.09.2023. - 15.10.2023. Knjižnica Božidara Adžije Iva Plejić Brnčić, Milkica Ursa
Muzej Prigorja
Manifestacija Dani europske baštine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, 2023. godine skreće pozornost na nematerijalnu kulturnu baštinu pod nazivom Živa baština. Ove godine obilježava se dvadeseta godišnjica usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, rezultat čega je  upis 216 nematerijalnih kulturnih dobara u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, od kojih je 23 upisano na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine. U povodu toga u Knjižnici Božidara Adžije, iz mreže Knjižnica grada Zagreba, postavljena je izložba Besmrtne riječi ipak – književna baština Vesne Parun. Uz to, moći će se poslušati digitalizirani zvučni zapis Glasovi Književnog petka Vesne Parun „Veče bugarske poezije“, snimka iz 1966. godine. Slušanje zvučnog zapisa u suradnji je s knjižničarkom Ivom Plejić Brnčić koja vodi Svijet kulture i (na)gluhe osobe, čiji programi već četiri godine uspješno uključuju (na)gluhe osobe u kulturni život grada sa svrhom poticaja na čitanje ove društvene skupine.

Izložbu prati knjižni izlog zbirki pjesama iz knjižničnog fonda, te vrsne poetese iz druge polovice 20. stoljeća,  od 1948. do najnovijih izdanja o životu i pjesništvu iz 2022. godine; kratki dokumentarni film Zagrebačka pjesnička šetnja, Branka Pejnovića, o njezinu životu u Zagrebu; plakat fotografije Muzeja Prigorja Vesna Parun u tramvaju broj 11 te bibliografija izloženih knjiga. Slušanje digitaliziranog zvučnog zapisa nosi naziv Glas od smrti jači, parafrazirani stihovi zbirke pjesama Smijeh od smrti jači, jer će zvučnu snimku moći pratiti (na)gluhe osobe putem asistivne tehnologije koja omogućuje pretvaranje zvuka u riječ, a dodatna objašnjenja davat će prevoditeljica na znakovni jezik.

Živa baština podrazumijeva različite oblike očuvanja prošlosti putem kolektivnog sjećanja pa je projekt Digitalizirana zagrebačka baština, u sklopu kojega su Glasovi Književnog petka - snimljeni zapisi književnih tribina koje se održavaju od 1955. godine do danas, vrijedan fragment i simbol kulturne prošlosti zajednice. Glasovi se mogu preslušavati na računalu u Knjižnici Božidara Adžije, a da bi se potaknulo zainteresirane građane, čujuće i nečujuće osobe, i korisnike knjižnice na sadržaj te građe i potaklo na čitanje poezije, postavljena izložba knjiga Vesne Parun upotpunjava ovaj auditivni doživljaj. Izložba se može razgledati od 15. rujna do 15. listopada 2023. godine u slobodnom pristupu knjižnice kako bi dojučerašnja baština - poetska riječ vrsne hrvatske pjesnikinje, koja je obilježila veliki dio razdoblja Druge moderne u hrvatskoj književnosti i utrla trag suvremenom pjesništvu, postala živa. Književna riječ iz arhiva time oživljava Glasove Književnog petka Vesne Parun jer će je čuti oni koji inače ne čuju te umjetna inteligencija, današnji moderni alat nove generacije, oživljava i prilagođava knjižnične programe (na)gluhima.

Baština na ovaj način ispunjava svoju svrhu: prenosi znanje i kulturu budućim generacijama, potiče na čitanje poezije iznova prilagođavajući živu baštinu društvenoj zajednici i doprinosi inkluziji (na)gluhih osoba u knjižnicu.

Putem poveznice mogu se posuditi knjige koje tematski prate živu baštinu riječi Vesne Parun iz bogatog fonda KGZ-a.