Biohakiranje i biološka umjetnost

Tribina 19.12.2018. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19.00 Galerija Kupola, 3. kat
Osma tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove održat će se u srijedu, 19. prosinca 2018., u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

Tribina Biohakiranje i biološka umjetnost posvećena je biotehnologiji - znanosti o tehnološkoj primjeni živih organizama, stanica i biomolekula izvan standardnog industrijskog okvira. Što podrazumijevaju pojmovi biohakiranje i biološka umjetnost? Tko su oni koji se time bave? Na koji način i gdje postoje mogućnosti rada na ovom području?, pitanja su na koja će se odgovarati kroz praktične primjere, odnosno kratka izlaganja vezana za prominentna hrvatska i strana djela s ovog područja. Nadalje, još neka od pitanja o kojima će biti govora odnose se na smisao i korisnost takve društvene prakse, otvorenost znanosti općenito, ulogu kulturološkog konteksta, položaj znanosti, umjetnosti te industrije danas i sutra.  


Urednik i voditelj tribine:
Gjino Šutić  (biotehnolog, biohaker, novomedijski umjetnik, edukator)
Osnivač i direktor neprofitne organizacije Universal Research Institute za primijenjenu znanost. Kao istraživač i inovator, u okviru Instituta uglavnom se bavi suvremenim granama znanosti poput biotehnologije, eksperimentalne elektronike, bioelektronike i ekološkog inženjerstva. Također, djeluje i kao samostalni postmoderni novomedijski umjetnik u domenama biološke, hibridne, interaktivne i instalacijske umjetnosti. U svom radu teži razvoju društveno korisnih inovacija, slobodnom dijeljenju i pristupu znanja (hakerska filozofija) te kombinira „klasičnu“ znanstvenu metodologiju s „uradi sam“ i biohakerskim metodologijama. Kao znanstvenik, umjetnik i edukator, izlažući svoje radove, provodeći istraživačke i edukacijske projekte, od 2012. godine intenzivno djeluje na međunarodnoj razini. U Hrvatskoj producira veliki broj znanstvenih, edukacijskih i kulturoloških projekata pri Universal Research Institute, laboratorijima u Zagrebu i Dubrovniku.http://ur-institute.org  //  http://gjino.info //

Sudionici tribine:
Deborah Hustić  (medijska umjetnica, projektna menadžerica i kustosica)
Djeluje pri Udruzi za razvoj 'uradi sam' kulture - Radiona/Zagreb Makerspace. Bavi se nosivom tehnologijom (Textil{e}tronics.org) i zvukom (open source hardver, zvučne kutije i sintesajzeri) te razvojem edukacije putem radionica podržavajući STEAM koncept. Sudionica je brojnih domaćih i međunarodnih festivala, izložbi i konferencija u domeni DIY/DIWO elektronike, intermedijalnih i hibridnih umjetnosti. Stvara eksperimentalnu elektroničku glazbu za plesne predstave i performanse. Posljednjih nekoliko godina istražuje održive modele menadžmenta za hackerspaceove, makerspaceove i medijske labove. Voditeljica niza radionica kreativne elektronike i eTekstila za djecu, mlade i odrasle.
// www.bodypixelstudio.com // textiletronics.org // www.body-pixel.com // www.radiona.org //

Irena Popek  (molekularna biologinja, biotehnologinja i edukatorica)
Doktorandica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, zaposlena u tvrtki Genera istraživanja d.o.o., gdje u svojstvu mlađeg istraživača radi na ranom razvoju i proizvodnji lijeka za zarastanje kostiju pri projektu Osteogrow. Godine 2015. pridružuje se organizaciji Universal Research Institute u okviru kojeg radi na provedbi kolaborativnih istraživačkih projekata u domeni biološkog inženjerstva. Pri spomenutom Institutu bavi se i produkcijom STEAM edukacijskih programa, u okviru kojih održava i znanstveno-biološke radionice za djecu i mlade. Godine 2018. završava pedagoško-psihološku edukaciju za profesora.
 
Kristijan Tkalec  (biotehnolog, biohaker, edukator)
Diplomirao biotehnologiju na Biotehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Nakon studija kratko vrijeme radio je na slovenskom Nacionalnom institutu za kemiju te potom u znanstvenom centru Hiša Eksperimentov u Ljubljani. Zaposlen je u Zavodu Kersnikova. Suosnivač je Akademije za radoznale i udruge Rampa Lab. Radi u području znanstvene komunikacije i STEAM edukacije, a biohakiranjem i spajanjem umjetnosti i znanosti bavi se proteklih šest godina. Aktivan je i u međunarodnoj DIYBIO mreži. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim konferencijama poput LABeasy, BioFabbing itd.
 
Info fotografija: Gjino Šutić izlaže svoju metodu za uzgoj zamjenskih ljudskih organa (SRCE) razvijenu biohakerskim metodama kod kuće, jednom od otkrivača strukture DNA - nobelovcu Jamesu D. Watsonu (2013, UK)

Prijedlozi za čitanje:
 
Članak:
Rosnay, Joöl de Simbiotički čovjek : sinteza biologije i informatike / Joel de Rosnay ; [s francuskoga prevela Snježana Kirinić]. // Treći program Hrvatskog radija 2000, 57, str. [120]-128

Prezentacija:

 

Pogledajte video:

 

Pogledajte fotografije:

 

Biohakiranje i biološka umjetnost

21 new photos · Album by Knjižnice Grada Zagreba