Blaženi Augustin Kažotić

Izložba 22.09.2023. - 20.10.2023. Gradska knjižnica Aula Gradske knjižnice
Izložba povodom 700. godina smrti hrvatskog biskupa blaženog Augustina Kažotića. Prvi hrvatski blaženik i istaknuti zagrebački biskup Kažotić je bio iznimno važna figura hrvatske povijesti i strastveni zaštitnik kulture i obrazovanja. Njegova predanost duhovnosti ogledala se u izgradnji brojnih crkava i samostana u regiji, osnivanju prvog visokog učilišta u Hrvatskoj.
Na izložbi su prikazani njegovi teološki spisi te umjetnička djela koja su bila nadahnuta njegovim životom i naukom koja su izložena uz dozvolu Muzeja grada Zagreba, župe i samostan bl. Augustina Kažotića i župe Rođenja Isusova kao i vrijedna građa iz zbrike Rara i Zaštićenog fonda Gradske knjižnice, KGZ. Njegovo nasljeđe i utjecaj protežu se i nakon njegove smrti, a izložba će predstaviti njegove duboke tragove u povijesti Crkve i kulture Hrvatske.
Kažotićevi interesi bili su izuzetno široki; osim što je bio duboko posvećen religijskim pitanjima i pastoralnom radu, također se istaknuo kao zaljubljenik u knjige i kulturu. Njegova strast prema obrazovanju vidljiva je kroz njegovo poticanje i širenje pisane riječi među narodom.