Čitanje suvremenih hrvatskih književnica: zapostavljene književnice

Izložba 15.03.2024. - 15.04.2024. Knjižnica Božidara Adžije Alen Orlić, Kristina Kalanj i Milkica Ursa
Uredništvo Književnog petka Radničke biblioteke Božidar Adžija davne je 1968. godine pozvalo književnice Vesnu Parun, Nadu Iveljić i Sonju Manojlović da odgovore „osjećaju li se u poeziji ravnopravnima prema muškarcima ili i tu ima diskriminacije”. Navedeno pitanje postavljeno je prilikom obilježavanja Dana žena i danas je, nakon gotovo 60 godina, još uvijek aktualno. Izložbom Čitanje suvremenih hrvatskih književnica: zapostavljene književnice želimo posjetitelje upoznati sa stvaralaštvom suvremenih hrvatskih spisateljica i potaknuti ih na čitanje njihovih djela.

Slabu zastupljenost suvremenih hrvatskih književnica u srednjoškolskom kurikulumu za Hrvatski jezik, unatoč tomu što su brojne i izrazito produktivne, zamijetio je i nastavnik Hrvatskoga jezika Alen Orlić. Profesor Orlić osmislio je u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu školski projekt Čitanje suvremenih hrvatskih književnica nastojeći ispraviti nanesenu nepravdu suvremenim hrvatskim književnicama i učenike upoznati s bogatim opusom domaćih suvremenih spisateljica.

U povodu obilježavanja dana rođenja hrvatske pjesnikinje i prevoditeljice Vesne Parun, koja je pjesničkom zbirkom Zore i vihori otvorila put budućim generacijama književnica, Knjižnica Božidara Adžije organizira susret na kojem će učenici Klasične gimnazije predstaviti suvremene hrvatske književnice i njihovo stvaralaštvo.

U bogatom fondu Knjižnice Božidara Adžije zastupljena djela suvremenih hrvatskih književnica dostupna su preko poveznice.